Ako schudnúť Keď chcete SCHUDNÚŤ ZDRAVO nezabudnite na DETOXIKÁCIU - OČISTU TELA.

Webnode
30.05.2013 02:18

Nesprávne stravovanie prináša nielen nadváhu, ale aj nadmerné zaťaženie organizmu odpadmi a toxínmi. Chudnutie potom musíte spojiť s detoxikačnou diétou - kúrou. Jedálny lístok a recepty detoxikačnej diéty nie sú komplikované, vychádzajú z výživových pravidiel chudnutia. Aj vám potom chudnutie prinesie úspech nielen úbytkom prebytočných kíl, ale aj zlepšenie vášho zdravotného stavu. Detoxikácia. Toto slovo dnes už pozná stále viac ľudí. Označujeme ním očistenie organizmu zvnútra, teda odstraňovanie toxických látok z tela.

 Aké druhy detoxikácie vám pomôžu:
- celková, teda očistenie tela zvnútra ako celku
- cielená, kedy sa snažíme previesť očistu konkrétneho orgánu či systému.

Detoxikáciu je možné vykonávať u každého človeka bez obmedzenia veku a pohlavia a nemá žiadne škodlivé účinky. Pri detoxikácii dochádza k uvoľňovaniu toxických látok z tela, k rozpúšťaniu rôznych ložísk a k uvoľňovaniu hlienov. Podmienkou dobrej detoxikácie je dobré vylučovanie odpadových látok a samozrejme správny pitný režim, aby sa uvoľnené toxické látky mohli čím skôr z tela vylúčiť. Najjednoduchšie je robiť detoxikáciu pomocou byliniek či už v prírodnej alebo koncentrovanej forme. Je to veľmi starý a vyskúšaný spôsob a stále vo svete veľmi aktuálny.

Ak ste často unavený, vyčerpaný, Vaša strava obsahuje veľa vyprážaných a smažených jedál, pijete veľa sladkých nápojov alebo ste často chorý a užívate veľa liekov, mali by ste si vykonať detoxikáxiu svojho organizmu.

Detoxikácia - jej potreba, súvisí s výživou organizmu.  Človek - hlavne ten s nadváhou, konzumuje neúmerne veľa tukov, väčšinu z nich v skrytej forme (mäso, mliečne výrobky, keksíky, čokolády), zvyšok ako čisté tuky (margarín, maslo, masť). Prevažuje príjem nasýtených mastných kyselín (masť, kravské maslo, mliečne výrobky) a trans-foriem mastných kyselín (stužené rastlinné tuky, margaríny, obsiahnuté vo väčšine keksov, čokolád, pekárenských výrobkov a instantných polievok), ktoré majú za následok vznik mnohých civilizačných ochorení vrátane obezity, kardiovaskulárnych a nádorových ochorení. Esenciálne nenasýtené mastné kyseliny (tiež známe ako vitamín F), ktoré si telo nevie vyrobiť, obsiahnuté v rastlinných olejoch, semenách, rybách a orechoch, v našej výžive často chýbajú. Patria sem dôležité 6-omega kyseliny (kyselina linolová) a 3-omega kyseliny (kyselina linolénová). Tieto nenasýtené mastné kyseliny znižujú zlý cholesterol (LDL), avšak iba vtedy, ak sú vo výžive v správnom pomere, ktorý je približne 1,5 : 1 v prospech 6-omega kyselín. Typická výživa dnešnej civilizácie má však tento pomer asi 10 až 30 : 1. Je to dôsledok nadmernej konzumácie vyprážaných a fritovaných jedál vo fast-foodoch, ktoré sa pripravujú za použitia lacných rafinovaných kokosových, kukuričných, sójových alebo palmových olejov. Olejom s najideálnejším pomerom 6-omega a 3-omega je za studena lisovaný ľanový olej. Je tiež možné použiť drvený ľan a sezam (pretože dôležité kyseliny sú v strede jadierka), orechy, hroznové semiačka alebo sóju.
Trávenie produktov z mäsa je pre človeka zaťažujúce, pretože prebieha hnilobným spôsobom, na ktorý naša tráviaca sústava nie je prispôsobená. Hnijúce zvyšky mäsa sa ukladajú v záhyboch hrubého čreva a toxíny z nich môžu dlhodobo prenikať do organizmu. Výrazne sa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a prispievajú k tomu aj tzv. pyrolyzáty bielkovín, vznikajúce pri pečení, smažení alebo fritovaní mäsa. K tomu sa pridružujú toxické látky z umelých hnojív, syntetické konzervačné, chuťové a emulgačné látky, predstavujúce záťaž pre organizmus.

Človek má k dispozícii vlastný systém pre detoxikáciu - činnosť čreva, pečene, obličiek a lymfatických ciev a uzlín. Pri dlhodobom zaťažovaní čreva nevyváženou potravou sa záťaž prenesie na pečeň, a následne aj na obličky. Ľudský detoxikačný systém je tak preťažený, že aj malá nerovnováha v organizme vedie k množstvu ochorení, okrem vnútorných orgánov trpí pokožka, vlasy, kĺby a rozvíja sa množstvo chronických ochorení.
Spolu človek potrebuje denne vyše 90 životne dôležitých látok, zahŕňajúcich bielkoviny, minerály, vitamíny, aminokyseliny a mastné kyseliny. Nadbytok toxických látok, nedostatok esenciálnych prvkov v potrave a časté prekyslenie organizmu (následkom neuvážene vysokej konzumácie bieleho cukru, bielej múky, mäsa a mlieka a absolútnemu nedostatku zeleniny) vedie k záťaži čreva, pečene a obličiek, k vyplavovaniu vápnika z kostí, nedostatku kĺbovej výživy, premnoženiu kvasiniek, vzniku infekčných ložísk a tým k bolestiam a predčasnému opotrebovaniu kĺbov, zníženiu imunity, ekzémom, vyrážkam, nerovnováhe metabolizmu a mnohým ďalším komplikáciám.

Črevá sú nesmierne dôležitý detoxikačný orgán, o ktorý by ste sa mali starať.  

Ak je potrava v dvanástorníku vďaka starostlivej práci enzýmov rozložená na ľahko zužitkovateľné častice, prechádza do čriev, z ktorých sa do organizmu uvoľňujú stavebné látky. Rýchlosť vstrebávania a využiteľnosť  stravy závisí od kvality povrchu čriev. Samotné črevo je dlhé asi 7 metrov, ale jeho plocha sa zväčšuje rôznymi ryhami a  záhybmi. Navyše, jeho povrch tvoria tisícky miniatúrnych členitých výstupkov, ktoré sa nazývajú klky. Okolo tejto dokonalej črevnej výstelky prechádza potrava, ktorú spracovali enzýmy. Viac než 2 500 rôznych druhov  enzýmov sa podieľa na prechode stavebných látok z čreva do krvného obehu. Častou konzumáciou priveľmi sladkých jedál sa môžu v črevách premnožiť rôzne druhy plesní a kvasiniek. Strava začína kvasiť, zahnívať, a črevo sa potom stáva skladiskom odpadových látok. Ak opakujeme chyby vo výžive, zdevastujeme si črevá natoľko, že prestávajú plniť svoju funkciu. Výsledkom potom môže byť aj rakovina.

Prostriedky detoxikácie - čistenia organizmu.
Pravidelná detoxikácia - t.j. čistenie organizmu, je v podmienkach nášho nestriedmeho stravovania nutnosťou. Nejde pritom o žiadnu novinku. Prakticky všetky náboženstva odporúčajú v určitých obdobiach roka pôst. Najvhodnejšími obdobiami na očistnú kúru sú jeseň, ktorá prekypuje množstvom ovocia a zeleniny, a jar, kedy treba telu uľahčiť po zimnom prejedaní a zregenerovať ho. Táto stáročiami overená tradícia môže byť prevenciou vzniku rôznych ochorení a môže byť inštinktívnou pomocnou liečbou niektorých ochorení. Efekt týchto tradičných postupov je teda rovnaký ako účinky toho, čomu dnes hovoríme detoxikácia.
Pôst ako súčasť detoxikácie.
Najtvrdším spôsobom očistnej kúry je pôst, pri ktorom sa úplne obmedzí príjem tuhej stravy. Pri najprísnejšom pôste sa prijíma len voda, pri miernejšom bylinné čaje o ovocné šťavy. Prechod na pôst by mal byť postupný, po predchádzajúcej detoxikačnej diéte a abstinencii od alkoholu, kofeínu a nikotínu. Samotný pôst by nemal trvať viac ako 3 dni. Predĺžiť ho možno len ak už máte skúsenosti a po porade s odborníkom. Počas tejto doby sa telo intenzívne zbavuje všetkých jedov. Prechodne sa zvyknú dostaviť nepríjemné pocity - bolesti hlavy, podráždenosť, slabosť, únava, precitlivenosť na zvuky, zhoršenie spánku a pod. Táto reakcia je známkou rýchlej a kvalitnej regenerácie. Po niekoľkých dňoch však odoznie a prichádza prísun novej energie, zlepšenie stavu kože, odstránenie zažívacích, alergických alebo iných problémov. Potrebný je však vždy dostatočný príjem tekutín a základných živín, ktoré sú potrebné pre organizmus. Opätovný prechod na tuhú stravu by mal byť postupný. Jedlo je potrebné dôkladne rozžuť a premiešať so slinami, sortiment jedál sa odporúča rozširovať len postupne.
Detoxikáčná diéta.
Detoxikačná diéta nemusí byť prísnym pôstom. Podstatné je obmedziť príjem živín, ktoré majú na organizmus zaťažujúci vplyv (napr. vnútornosti, červené mäso, tuky, vyprážané jedlá, rafinovaný cukor) a alergizujúce potraviny (napr. mlieko, vajíčka). Pri detoxikácii je potrebné zachovať logickú postupnosť. V prvom rade je nutné zabezpečiť organizmu dostatočný prísun vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny, obiloviny,....), dodržať optimálny pitný režim (0,3 – 0,4 l na 10 kg telesnej váhy) a následne potom doplniť špecializované vlákninové a bakteriálne prípravky na očistu a správnu funkciu tenkého a hrubého čreva, aby sa takpovediac uvoľnil váš odpadový kanál - črevá. Až potom je vhodné pristúpiť k očiste ďalších orgánov, ako sú pečeň, ľadviny, kĺby a pod. Počas trvania detoxikačnej diéty je vhodné používať ako pochutiny olivový olej a jablčný ocot. Podporné účinky na čistenie organizmu má aj petržlen, cesnak, rebarbora, morské riasy a vinič.
Vhodné nápoje pri detoxikácii.
- filtrovaná alebo odstáta voda z vodovodu
- prírodné vody s nízkym obsahom minerálov
- ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou.
- bylinné čaje: silybum mariánske, praslička, rumanček, mäta, žihľava, púpava, echinacea, lopúch, breza a iné.
Výživové doplnky pri detoxikácii.
- Nedostatok vlákniny v našej potrave pomôžu doplniť viaczložkové rozpustné vlákniny vo vhodných  prípravkoch zabezpečujúcich optimálny odvod záťažových a toxických látok prostredníctvom stolice.
- Antioxidanty (vitamín A, E, C, selén, atď.) posilňujú imunitu a regeneráciu. Dôležitý je aj B-komplex (najmä B3), vápnik, horčík a zinok.
- Významnú úlohu pri detoxikácii zohráva optimalizovaná črevná mikroflóra. Pre jej správne fungovanie sú nevyhnutné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré nájdeme napríklad v kyslej kapuste.
Podporné prostriedky pri detoxikácii.
Vynikajúcimi podpornými prostriedkami na zrýchlenie krvného obehu a detoxikáciu tela sú fyzická aktivita, sauna, masáže, teplé kúpele a teplá sprcha. Pri klasickej alebo infračervenej saune sa v pote okrem vody a soli vylúčia aj ťažké kovy a tuk. Masáže, podvodné masáže a škótske streky na premasírovanie svalstva celého tela napomáhajú uvoľňovaniu a odplavovaniu toxínov, ktoré sú uložené vo svaloch. Vodné masáže stimulujú vylučovanie endorfínov v našom mozgu a počas detoxikácie nám zlepšia náladu.

Naše rady a odporúčania pri detoxikácii.
- koreňovú zeleninu je vhodné krátko tepelne spracovať
- listovú zeleninu a vňať používajte za surova po opláchnutí prevarenou vodou,
- množstvo zeleniny musí pri detoxikácii dva až trikrát prevyšovať iné druhy jedla
- očistu krvi podporuje zmes štiav z cvikle, mrkvy a čiernej reďkovky
- vyčistiť lymfu dokážete požitím grepovej alebo citrónovej šťavy zriedenej s vodou na lačno.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE s

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

REKLAMNÉ ODKAZY