Ako schudnúť Lacným riešením ZLEPŠENIA CHUDNUTIA je VLÁKNINA.

16.08.2014 06:41

Nášmu mozgu trvá až 20 minút, kým nás upozorní na pocit nasýtenia. Keď jeme potraviny, ktoré nemusíme hrýzť, je obvyklé, že do týchto 20–tich minút dáme do žalúdka oveľa viac potravín, ako náš organizmus potrebuje a dokonca sa ešte stále cítime hladní. Blahodarné pôsobenie vlákniny na množstvo skonzumovanej stravy sa prejavuje pri konzumácii okolo 30 g vlákniny denne. Len tí, ktorí denne prijmú optimálne množstvo vlákniny, môžu profitovať z jej prospešných účinkov. 

Chudnutie je väčšinou spojené so znížením množstva skonzumovaného jedla. Je mnoho spôsobov ako to dosiahnúť. Jednoduchým a pritom zdravým spôsobom je pridať do stravy potraviny obsahujúce dostatok vlákniny.

Priaznivý účinok vlákniny na množstvo skonzumovanej stravy spočíva predovšetkým v tom, že potraviny bohaté na vlákninu nedokážeme hltať. Musíme ich dôkladne prežuť, čo zvyčajne trvá určitý čas, takže sme včas upozornení na nasýtenie, nemusíme ďalej jesť.

Naučte sa každé jedlo začínať surovým ovocím, alebo zeleninou. Dopoludnia je dobré jesť ovocie, na obed zase zeleninu. Veľká misa surového zeleninového šalátu zjedeného pred obedom, ktorý musíme hrýzť aspoň 20 minút, je vynikajúcim prostriedkom, ktorý nám pomôže zredukovať objem vareného jedla. Zároveň ste nasýtení, zmenšíte kalorický obsah jedla a odstránite si aj prípadný problém so zápchou.

Vláknina sa aj pri chudnutí výrazne na zlepšovaní zdravotného stavu.

Dostatok vlákniny má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín, zväčšuje objem trávenej potraviny a tým predlžuje pocit sýtosti. Vláknina chráni aj pred vznikom cukrovky a iných metabolických chorôb, pomáha znižovať cholesterol. Významným účinkom vlákniny je skrátenie času, počas ktorého je črevná stena vystavená účinkom prípadných škodlivých látok v strave. Pravidelný prísun vlákniny čistí črevné steny a povzbudzuje činnosť žalúdka, čím pomáha predchádzať zápche. Okrem toho  bojuje proti osteoporóze a hemoroidom, znižuje riziko infarktu a mŕtvice až o tretinu. Dostatok vlákniny je aj prevenciou proti vzniku rakoviny, predovšetkým hrubého čreva a konečníka.

Prečo vláknina pomáha schudnúť.

Po zjedení stravy s dostatkom vlákniny je naše telo presvedčené, že sa dobre najedlo. Potraviny obsahujúce viac vlákniny totiž vyvolávajú pocit nasýtenia, zaplnia žalúdok bez zbytočných kalórií. Vláknina pomáha regulovať pocit sýtosti a po príjme potravy s obsahom vlákniny pocit nasýtenia pretrváva dlhšie. Napríklad celozrnný rožok nás zasýti na 2 až 3 hodiny, biely, ktorý obsahuje vlákniny menej, maximálne na 2 hodiny. Možno ste už zistili, že ak pred obedom dopoludnia uprednostníte celozrnný chlieb, ovsené vločky, alebo zeleninu, ostanete sýty podstatne dlhšie. Vláknina, ktorú obsahujú tieto potraviny má vynikajúcu vlastnosť. Nakoľko v sebe dokáže viazať vodu, zväčší v žalúdku svoj objem, a tým vysiela do mozgu signál o tom, že sme plní. Navyše organizmus nedokáže vlákninu stráviť a preto z nej nezískava žiadne kalórie.

Chronický problém zlého chudnutia, zápchu, vám pomôže odstrániť vláknina.

Ak máte problémy so zápchou, nesiahajte po preháňadlách, ale po vláknine. Vláknina vstrebáva vodu, udržuje tak obsah čriev dostatočne vláčny, a čo je dôležité, zjednodušuje svojím objemom prechod črevom, pretože je napučaná, nasiaknutá vodou. Tým bráni zápche a upravuje vyprázdňovanie. To však platí len v prípade, že je spolu s vlákninou prijímané dostatočné množstvo tekutín – približne 3 litre denne. Inak je výsledok prijímania vlákniny presne opačný. Človek, ktorý sa snaží jesť viac vlákniny, ale nedostatočne pritom pije, nielenže nechudne, ale začne trpieť zápchou. 

Zoznam potravín, obsahujúcich dostatok vlákniny. 

  • celozrnné obilniny ako ovsené vločky, pšenica, celozrnná ryža, pohánka a proso
  • strukoviny a orechy
  • čerstvé i sušené ovocie
  • tmavo-listová zelenina, kel, kapusta, brokolica, karfiol, kaleráb, zemiaky a rôzne vňate

Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny viac zasycujú, týchto potravín môžeme zjesť väčšie množstvo bez toho, aby sme pribrali.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist