Ako schudnúť MINERÁLKY a CHUDNUTIE.

29.08.2014 09:26

Dodržiavanie pitného režimu je hlavne v letných mesiacoch dôležitou súčasťou udržiavania si dobrého zdravotného stavu, chudnutia a zlepšenia metabolizmu. Organizmus človeka sa z väčšej časti skladá z tekutín. 

Keď priberáte, tak voda určite nie je vinníkom zvyšovania vašej hmotnosti. Samozrejme, keď vypijete liter vody, váha vám ukáže o kilo viac, rovnako keď zjete kilo ovocia. 

Problém priberania je v skôr v rôznych dochucovaných sýtených minerálkach a sladených nápojoch. Pri nadmernom pití minerálok sa ukladá v tele nadmerné množstvo solí, ktoré viažu vodu a spôsobujú tak opuchy a celkovú nafúknutosť vášho tela.

Minerálne vody sa považujú za jednu z optimálnych variant pitného režimu, avšak pri ich nákupe by ste mali dbať aj na zloženie a obsah minerálnych látok v nich. 

Vody s vysokou mineralizáciou nie sú vhodné na každodenné pitie. Na každodenné pitie sú ideálne vody s mineralizáciou od 200 až 500 mg/l. Aj tu však platí, že by sa nemali konzumovať trvalo a nikdy nie viac ako dva litre počas jedného dňa, optimálne množstvo je približne pol litra denne, pričom sa odporúča tiež striedať viaceré druhy vôd.
Minerálne vody sú v podstate veľmi zriedenými roztokmi rozličných solí, stopových prvkov a plynov. Môžu alebo nemusia obsahovať aj oxid uhličitý. Taktiež môžu byť oxidom uhličitým dodatočne obohatené. Oxid uhličitý zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov a môže priaznivo ovplyvniť chuť minerálnej vody a v malom množstve podporiť trávenie. Napriek tomu nie je konzumácia sýtenej minerálnej vody vo väčšom množstve veľmi vhodná. Je kyslejšia, môže vyvolávať žalúdočné problémy.
Účinky minerálnych vôd na organizmus a na chudnutie. 
Minerálne vody bohaté na CO2 (do 0,5 g/l) majú príjemnú chuť, uľahčujú trávenie, podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, no ak je v minerálnej vode veľa CO2 (viac ako 3 g/l) môžu spôsobiť pálenie záhy a búšenie srdca. 

Minerálne vody bohaté na sodík neutralizujú žalúdočné kyseliny, zvyšujú účinok inzulínu, sú vhodné pri močových kameňoch a pri zápale močových ciest. Minerálne vody bohaté na sodík a chlór sú vhodné pri chorobách horných dýchacích ciest, a nielen na pitie, ale aj na inhalovanie. 

Minerálne vody bohaté na vápnik a horčík zvyšujú účinok antibiotík a pomáhajú pri zápaloch močových ciest.
Minerálky vám totiž môžu pomôcť ale tiež dokážu uškodiť. Minerálne vody obsahujú rôzne minerály a nie je minerálka ako minerálka.Podľa obsahu minerálov sa minerálky delia na jednoduché (obsah minerálov je do 1g /l), potom slabo mineralizované (1-5g/l), stredne mineralizované (5-15g/l) a minerálky s obsahom minerálov viac ako 15g/l sú silne mineralizované.

Minerálky zaženú nielen smäd, ale aj únavu a dodajú telu potrebné vitamíny a minerály.
Aj pri pití minerálok platí pravidlo, že všetkého veľa škodí

Na bežné, každodenné pitie sú vhodnejšie pramenité vody, ktoré obsahujú menšiu koncentráciu solí ako minerálky. 

Každá minerálka má iné zloženie aj koncentráciu minerálov a je vhodná na  niečo iné. Minerálka môže skutočne pomôcť, napríklad  pri tráviacich ťažkostiach, kožných ochoreniach, problémoch s metabolizmom či odbúravaním telesného tuku. Ak vás teda trápia niektoré z týchto problémov, minerálku s vhodným zložením môžete piť aj vo zvýšenom množstve. 

Pitiu minerálok by ste sa mali vyhnúť, ak trpíte vysokým krvným tlakom, ochorením srdca, pečene či obličiek. Vtedy je vhodné dopĺňať pitný režim čerstvými ovocnými šťavami alebo ešte lepšie obyčajnou čistou vodou.
Pre bežného človeka sú na pitie vhodné najmä minerálky s nízkym obsahom minerálov, nakoľko tie silnejšie mineralizované by sa pri nadmernom pití mohli negatívne podpísať na našom zdravotnom stave. Minerály sa totiž môžu hromadiť v organizme a viesť k rôznym ochoreniam. 

Pitie príliš sýtených minerálok Vám neodporúčame. Bublinky spôsobujú u mnohých ľudí nafukovanie a žalúdočné problémy, často aj ťažkosti s hrdlom.
V neposlednom rade, ak vám záleží na zdraví a na vašej postave, vyberajte si radšej minerálne vody bez príchutí. Sladené a ochutené minerálne vody totiž zväčša obsahujú okrem cukru a umelých sladidiel aj ďalšie chemické látky a konzervanty či farbivá, čo nášmu organizmu neprospieva.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist