Ako schudnúť MRKVU využívajte pri chudnutí celý rok.

28.10.2014 15:13

Pravidelná konzumácia mrkvy má nezanedbateľný vplyv na zdravie a chudnutie.

Mrkva je najčastejšie konzumovanou koreňovou zeleninou.

Mrkva je chutná v akomkoľvek stave. Nemala by chýbať v žiadnej zeleninovej polievke a je ideálna aj ako podklad pod mäso a na prípravu omáčok.

Konzumácia surovej mrkvy znižuje hladinu cholesterolu, mrkvová šťava napomáha pri liečbe  migrény, infekčných ochorení, reume a pri ochoreniach kože. 

Mrkva zlepšuje trávenie a napomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu, je z nej výborný prostriedok proti zápche.

Tuky sa v mrkve nachádzajú v zanedbateľnom množstve, len 0,19%.

Uhľohydráty tvoria 7,14% hmotnosti mrkvy.

Mrkva je plná antioxidantov a vlákniny, obsahuje minimum tukov a cukrov.

Mrkva je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, ako aj vitamínu C a E. Prítomné sú v nej všetky minerály a stopové prvky.

Mrkva chráni zrak.

Mrkva patrí medzi potraviny najbohatšie na provitamín A, čo z nej robí výborný liek pre zdravie človeka.

Veľkou výhodou mrkvy je, že je dostupná počas celého roka a aj jej cena je prijateľná.

Mrkva obsahuje malé, ale pomerne významné množstvo bielkovín (1,03%), približne polovicu toho, čo zemiaky.

Mrkva je bohatá na vitamíny, aj na betakarotén, ktorý pomáha pri opaľovaní.
Aký je vplyv mrkvy na zdravie človeka.

§         Chráni pred voľnými radikálmi a tým doslova vypudzuje toxické látky z tela.

§         Eliminuje rast rakovinových buniek – prevencia pred rakovinou.

§         Posilňuje srdcovocievny systém – prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infarkt, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)

§         Znižuje vysoký cholesterol v krvi

§         Pomáha pri kožných ochoreniach

§         Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov

§         Dodáva pokožke pevnosť – proti starnutiu

Ktoré látky z mrkvy sú vynikajúcim prínosom pre zdravie človeka.

§         Karotenoidy, z nich najvýznamnejší je betakarotén, ten sa premieňa v tele na vitamín A. 100 gramov mrkvy (asi jedna stredne veľká mrkva) poskytne telu dosť betakaroténu na vytvorenie takmer trojnásobku vitamínu A, akú potrebuje dospelý človek. Karotenoidy sú nevyhnutné pre správne fungovanie sietnice, najmä pri nočnom videní alebo pri slabom svetle. Pomáhajú tiež udržiavať v dobrej kondícii kožu a sliznicu.

§         Rastlinná vláknina. Mrkva jej obsahuje asi 3% a väčšina z nej sa vyskytuje vo forme pektínu. Pomáha regulovať pohyb stolice a upokojuje črevnú sliznicu.

§         Éterický olej – pôsobí proti črevným parazitom.

Ako si pripravovať mrkvu pri chudnutí a stravovaní.

§         Surová – v šalátoch, celá alebo nastrúhaná a ochutená citrónovou šťavou.  

§         Varená – k mrkve sa dobre hodia zemiaky a môže sa k nej pridať aj iná zelenina. Po uvarení je sladšia a zachová si obsah betakaroténu.

§         Šťava – mrkvový džús je občerstvujúci, chutný a výživný nápoj. Dobre sa dá skombinovať s jablkovým alebo citrónovým džúsom.

Mrkvová diéta by mala byť len krátkodobou diétou.

§         Ide o pomerne prísnu diétu, takže nie je vhodné ju praktizovať dlhšie ako 4 dni.

§         Mrkva obsahuje všetky potrebné vitamíny, ktoré pomáhajú pri chudnutí, pomáha tiež pri celkovej detoxikácii organizmu a má aj veľa ďalších prínosov.

§         Konzumácia mrkvy pozitívne vplyvy na zrak, pomáha prekonávať únavu a stavy ospalosti.

§         Mrkvová diéta sľubuje 3,5 kilogramový úbytok na váhe počas 4 dni. Strava sa skladá takmer výhradne z mrkvy, práve preto nie je žiadúce uvedenú diétu praktizovať dlhodobo.

§         Mrkva sa je buď varená alebo v surovom stave.  

Jedálny lístok mrkvovej diéty je jednoduchý.

Počas celého trvania diéty vás zasýti výlučne rôzne upravená mrkva.

Raňajky: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.

Obed: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát + jogurt a celozrnné žemle.

Večera: pohár čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.

V posledný diétny deň si môžete dopriať porciu zemiakov a krajec chleba. Nesmiete zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín (voda alebo mrkvová šťava) počas každého dňa, aby nedošlo k dehydratácii a narušeniu bilancie telesných tekutín.

Výhody mrkvovej diéty

Nesporným pozitívom chudnutia prostredníctvom výlučnej konzumácie mrkvy je pomerne rýchla strata telesnej hmotnosti a dostatočný prísun vitamínov.

Nevýhody mrkvovej diéty

Nie veľmi príjemným faktom je práve to, že obmedzíte príjem potravín len na jeden druh – mrkvu. Môže, ale nemusí to spôsobiť prípadné žalúdočné ťažkosti, veľký pocit hladu. Nebezpečenstvom je jojo efekt. 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist