Ako schudnúť Na chudnutie si vyberajte tie SPRÁVNE SYRY.

26.05.2015 00:01

V zložení mliečnych produktov je dôležitý hlavne vysoký podiel bielkovín, ale aj ďalších nenahraditeľných živín, podporujúcich proces chudnutia a zlepšenie stavu schátraného organizmu.

Syry s nižším podielom tukov sú dobrou potravinou na chudnutie.

Výhodou syra je jeho ľahká stráviteľnosť a takisto aj jeho sýtosť. Vďaka nízkemu glykemickému indexu totiž hladina krvi stúpa veľmi pomaly a vás len tak neprepadne náhly hlad.

Syr je mliečny výrobok, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu, tuky a ostatné zložky mlieka.

Syry sú vynikajúcim zdrojom živočíšnych bielkovín, živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, a to hlavne vápnika.

Syry sú chutné ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako prísada do jedla.

Vďaka veľkému množstvu zinku syry posilňujú aj imunitu.

Telo nepremieňa syr iba na kalórie. Približne pätinu využíva na produkciu tepla.

Pri chudnutí by ste si mali vyberať len niektoré druhy, inak narazíte na jeho veľké mínus, a tým je vysoké percento tukov.

Najhoršie a najťažšie sú plesnivé syry, mascarpone aj lúčina. Vhodné sú iba nízkotučné varianty, ktoré obsahujú menej ako 20 % tuku.

Obmedziť by ste mali tavené syry. Rozpúšťajú sa pri vysokej teplote, čo ich oberá o potrebné vitamíny a minerály. Naopak pridávajú sa do nich taviace soli, fosfát sodný a kvôli príchuti aj nejaké tie éčka.  

Syrmi, ktoré by ste mali pri chudnutí obmedziť sú aj syry s viac ako 40 percentným obsahom tuku. Ide o goudu, ementál, bryndzu, plesňové syry, rokfort a podobne.

V obchodoch nájdete ich light varianty, ktoré sú menej tučné, ale určite ich dokážete nahradiť aj inými, pre diétu vhodnejšími druhmi.

Používajte syry s obsahom tuku do 30 percent a o svoju postavu a chudnutie sa obávať nemusíte. Doprajte si druhy ako cottage, camembert, eidam alebo gervais a v rozumných dávkach ich môžete jesť v ktoromkoľvek dennom jedle.

Ak chcete kilá zhodiť, najvhodnejšia porcia je 50 gramov tvrdého syra denne. Ak si chcete váhu iba udržiavať, množstvo chutného syra si môžete primerane zvýšiť. Na raňajky môžete takýto syr skombinovať s celozrnným pečivom, v hlavnom jedle môže byť zase zapečený so zeleninou alebo s chudým mäsom.

Syr tofu vďaka vysokej výživovej hodnote má aj prívlastok sójové mäso. Obsahuje veľmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe. Nájde sa v ňom iba málo tukov a sacharidov, no o to viac prospešných bielkovín. Nech už ho pripravíte akokoľvek, zaradením tofu do stravy preventívne chránite telo pred množstvom ochorení a upevňujete si svoje zdravie.

Kúpiť ho môžete v mnohých formách. Ako údené i neúdené, naprírodno, ochutené, pokrájané na kocky, plátky i v celku. Pevné tofu sa odporúča na marinovanie v omáčkach, môžete ho opekať, nakladať, grilovať, variť či rozdrobené pridávať do zdravých šalátov. Mäkké sa zas vynikajúco hodí do zálievok, dresingov, nátierok a možno budete prekvapení, no aj do zmrzlín a zákuskov. Ak chcete, aby tofu zmäklo, jednoducho ho nechajte 10 minút povariť v hrnci s vriacou vodou. Tofu vie v okamihu nasať chuť i arómu akejkoľvek pridanej prísady a vždy vás tak prekvapí novou chuťou. 

 

POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist