Ako schudnúť Na čo by ste pri CHUDNUTÍ NEMALI ZABUDNÚŤ.

29.12.2016 06:46

Pribrali ste po sviatkoch a opäť máte pred sebou diétu alebo si chcete udržať Vašu váhu? Alebo diétujete už celú večnosť a koniec je stále v nedohľadne? Aj pri chudnutí a diéte treba dodržiavať isté pravidlá, inak sa úspechu nedočkáte. Uvedomujete si svoje diétne hriechy pri snahe získať peknú postavu? Keď chcete, aby Vaše chudnutie nebolo nekonečným príbehom, mali by ste potlačiť zažité návyky, ktoré sú najväčšími nepriateľmi vašej postavy.

Pažravosť
„Len ochutnám,“ hovoríte si a nakoniec vo vás skončí pol plechu čerstvo upečeného koláča. Je vám to povedomé? Ak áno, tak vašim problémom je pažravosť. Áno, je veľmi ťažké odolať všetkým tým lákadlám, a aj odborníci odporúčajú raz za čas si nejakú maškrtu pri diéte povoliť. Tajomstvom úspešnej diéty je však schopnosť ovládnuť sa aj v ťažkých chvíľach.

Lenivosť
Zdajú sa vám diétne programy príliš komplikované? Nechce sa vám behať po obchodoch a zháňať predpísané potraviny a potom každý deň vyvárať? Prirodzene, je jednoduchšie zájsť s kolegami na obed a večer si už len dať nejakú tú bagetu. A kde sa tie kilá berú? Hádajte!

Nuda
Veru, je to tak. Nuda je tiež nepriateľom diéty. Ak nemáte čo robiť, už vám myseľ behá po nejakej dobrote. V prípade, že nad vami visí „strašiak“ diéty, a vy si nemôžete dopriať nič mimo presne určeného plánu, je pohroma na svete.

Hnev
Znova ukazujú tie supervychudnuté celebrity v televízií? Opäť sa vám priateľka chváli svojimi minišatami, čo si kúpila na dovolenku? Áno, hnev a sklamanie z toho, že iní to dokázali, ale vám sa práve akosi nedarí je často spúšťačom tzv. nájazdu na chladničku, alebo iných vážnych porušení diéty.

Negatívne emócie
Najťažšie je vydržať pri diéte v krízových a náročných stresových situáciách. Niekedy sa človeku vcelku podarí svoje emócie ovládnuť a pažravosť či lenivosť poraziť. Inokedy, keď sa toho na vás valí z každej strany viac než je únosné, to jednoducho nevydržíme.

Nerobte si však starosti, vždy sa snažte svoj prehrešok voči diéte čo najviac minimalizovať, aby ste neprišli o úspechy, na ktorých ste tvrdo pracovali. Každá z nás sa občas „pošmykne“, napriek tomu to aj vy pri chudnutí môžete zvládnuť!

Aké sú časté chyby a nedostatky stravovania, ktoré vám sťažia chudnutie.

Správne množstvo bielkovín v strave

Jednou z najdôležitejších živín pri chudnutí sú bielkoviny. Dokážu človeka zasýtiť na dlhšiu dobu, a navyše sú potrebné pre tvorbu svalovej hmoty. Čím viac bielkovín zjete, tým rýchlejšie sa svaly tvoria a zbavujete sa tuku. Lenže všetkého veľa škodí a ak zjete bielkovín nadbytok, telo ich začne ukladať ako tuky. Dospelý človek by mal prijať 0,8 až 1,2 gramu bielkovín na kilogram svojej hmotnosti.

Ovocný alebo zeleninová šalát na obed

Akonáhle sa rozhodnete schudnúť, tak sa v chladničke mnohých chudnúcich zrazu objaví  veľké množstvo zeleniny a ovocia. Na obed jedávate jedine zeleninové šaláty. Ale šalát na obed je jednou z najväčších (a najčastejších) diétnych chýb. Nie je to energeticky dostatočne hodnotné jedlo, ak do neho nedáte kus mäsa alebo napríklad vajíčko, aby ste získali bielkoviny. A dressingy, krutóny alebo kúsok slaniny môžu zo šalátu zase urobiť kalorickú bombu.

Slabé raňajky

Ak sa na vašom raňajkovom stole objavuje len jeden pohár džúsu a nič iné, potom nečudo, že namiesto chudnutia môžete získať nejaké kilá navyše. Uvedomte si, že okrem ovocia skrytého v pohári sa v takýchto raňajkách skrýva ešte niekoľko kociek cukru. Chýbajú tu živiny, ktoré by vás zasýtili na celé dopoludnie. Navyše sladký džús akurát zvýši hladinu inzulínu v krvi, a tak budete mať čoskoro hlad. Keď si dáte malý pohárik džúsu, ale pridáte k tomu ešte celozrnný chlieb a nejaké bielkoviny, ako napríklad vajíčko, potom chybovať rozhodne nebudete.

Rýchle chudnutie

Chudnutie je beh na dlhú trať a prvé kilo alebo dve nie sú také viditeľné, čo niekoho môže deprimovať. A tak túži po ešte väčšom úbytku, a dôjde to tak ďaleko, že schudne 2 kilogramy za týždeň. To už je trochu moc, pretože namiesto toho, aby sa človek zbavoval tuku, spaľuje svaly. Ideálne je úbytok 0,5 až 1 kilogramu týždenne. Potom máte istotu, že vám vysnívaná váha vydrží.

Nedostatok spánku

Chuť do jedla a hormóny, ktoré ju majú na svedomí, sú do veľkej miery ovplyvnené tým, ako veľmi a ako dlho spíte. Pokiaľ máme nedostatok spánku, zvyšuje sa hladina hormónu ghrelinu a znižuje sa hladina leptínu. Ani jedno nie je v poriadku, čísla by mali byť naopak. Ghrelin totiž povzbudzuje chuť do jedla, takže čím viac ho máme, tým väčšie chúťky nás prenasledujú. A leptín nám zase dáva najavo, že nie sme hladní. Čím menej ho máme, tým je pocit hladu väčší, aj keď sme sa práve najedli

Nízkotučné jedlá

Človek má pocit, že kde nie je tuk, tam nie sú ani kalórie, a tak vlastne nemôže pribrať. Ale omyl. Potraviny, kde je odstránený tuk, sú väčšinou obohatené napríklad o umelé sladidlá a škroby, ktoré jedlu majú dodať nejakú chuť. A energetická hodnota sa tým môže zvýšiť. Okrem toho umelé sladidlá naše telo klamú. Mozog očakáva, že dostane cukor, ale tak sa nestane, takže nakoniec nás podvedome donúti zjesť niečo sladké.

Nesprávna miera pohybu

Pohyb a chudnutie idú ruka v ruke. Lenže musíte sa hýbať správne, aby ste schudli, čo môže byť občas umenie. V prvom rade je dôležité držať sa v správnej tepovej frekvencii. Akonáhle sa dostanete nad svojou hladinu, začnete spaľovať cukry, nie tuky. A akonáhle sa dostanete pod ňu, nebudete spaľovať nič a budete mať maximálne tak dobrý pocit. Okrem toho, ak máte obľúbené cvičenie, ktoré robíte dlhú dobu, vaše telo na to prestane reagovať, a tak prestane spaľovať. Ideálnu tepovú frekvenciu vypočítate tak, že od čísla 220 odčítate svoj vek. To je maximálna tepová frekvencia, ideálna, pri ktorej budete chudnúť, sa pohybuje zhruba na 55 až 65%.

Nesprávna frekvencia jedla

Chybou, ktorej sa ľudia často dopúšťajú, je tiež zlá frekvencia jedla. Ak sa dopoludnia držíte a takmer nič nezjete, môže sa vám to popoludní vypomstiť. Telo jednoducho energiu potrebuje, a ak mu ju nedodáte, samo si o ňu povie, a to pomerne dramatickou formou, takže sa môže stať, že na večeru doma vyplienite celú chladničku. Preto sa snažte väčšinu jedla smerovať skôr do ranných a dopoludňajších hodín, a pohov si dajte naopak popoludní. Navyše máte väčšiu šancu, že jedlo z dopoludnia počas zvyšku dňa spálite.

Aj kalorické koktaily Vám pridávajú kilá.

Dve koly, alebo kokteily od výmyslu sveta s kamarátkami, či pri večernom posedení s priateľom? Koľko ste ich už toto leto mali? Sú ovocné, sladké a tá trocha alkoholu v nich vám dokáže poriadne zdvihnúť náladu. Bohužiaľ, naše obľúbené koktaily stoja nielen za vašou dobrou náladou, ale aj nadbytočnými kilami!

Poctivo ste pred letom chudli, aby ste na dovolenke vyzerali oslňujúco v bikinách? A zrazu zisťujete, že sa znova nezmestíte do obľúbených šortiek? Voľné letné šaty a priveľa dobrôt môžu s príchodom jesene priniesť aj vám poriadny šok. Nezmestíte sa totiž do žiadnych nohavíc. Vinník je však v tomto prípade jasný. Mnohé ženy sa snažia stravovať aj v lete, či počas dovolenky diétne, keď však príde na alkohol, zabúdajú, že sa v pohári chutného nápoja  skrýva kalorická bomba.

Nenechajte sa oklamať tým, že mnohé obľúbené koktaily obsahujú mnoho ovocia, či sú pripravované z ovocných džúsov. Neraz je ich významnou zložkou cukor a kalórie v tej najzákernejšej podobe – v podobe sladkého alkoholu, napríklad likérov.

Áno, z alkoholu sa priberá veľmi „jednoducho“, prakticky si ani nevšimnete a máte dve-tri kilá navyše. Vaše telo totiž alkohol rýchlosťou blesku premieňa na neželaný tuk. Ak sa teda v lete obmedzujete a nedoprajete si kopček zmrzliny, či iné sladkosti, avšak pravidelne popíjate chutné koktaily, ste aj tak na najlepšej ceste k neželaným kilám.

Nealko
Je vám príliš horúco a po alkoholickom osviežení netúžite? Už vás láka nejaká limonáda? Pozor, aj keď tieto koktaily neobsahujú nástrahu v podobe alkoholu, stále sú plné cukru, a tak idete len z dažďa pod odkvap.

Ako si vychutnať teplé počasie
Ak ešte chudnete, nesabotujte svoje úsilie a radšej koktailovým nástrahám odolajte úplne. V prípade, že si postavu len udržiavate, pokojne si chutný letný koktail vychutnajte. Avšak pozor, radšej len jeden za večer, a nie každý deň.

Náš tip:
Ak máte chuť na dobre vychladené ovocie v podobe nápoja, skúste ovocný kokteil s vodou, alebo jemne perlivou minerálkou. Budete mať nefalšovanú chuť ovocia bez zbytočného cukru a vaše telo bude dokonalo osviežené.

Nápoje na ktoré by ste pri diéte mali zabudnúť

Keď príde reč na diéty, sme ochotní vzdať sa jednotlivých jedál, sladkostí a kalorických lahôdok, aby nám nestáli v ceste za vytúženou štíhlejšou siluetou. Nápoje ale zväčša ostávajú bez povšimnutia a to, že energetická hodnota nejedného neraz vydá aj za sýte jedlo akosi neberieme do úvahy. Spoznajte teda tekuté nástrahy diéty skôr, než si dáte prvý dúšok.

Limonády
Bublinkové nápoje síce môžu prospieť telu ak vás trápia zažívacie ťažkosti, vaše kritické partie im ale vôbec nepoďakujú. Najhoršie obstoja prisládzané bublinkové nápoje a limonády, kolové nápoje, sladké džúsy, v ktorých sa ukrýva veľké množstvo cukru. Pohár „pravej“ koly obsahuje dokonca až 35 gramov cukru na jednu plechovku (330 ml). To nie je ktoviečo, ak máte v pláne zbaviť sa tukových vankúšikov a prejsť na zdravšiu životosprávu.

Mimochodom, pozor treba dávať aj na diétne sa tváriace ochutené minerálky. To, že nie sú dofarbované potravinárskymi farbami ešte neznamená, že sú diétnejšie. Vždy sa oplatí prekontrolovať zloženie výrobku a nájsť si informácie o jeho hodnotách. Niektoré obsahujú dokonca viac než 14 percent cukru. Čo teda piť? Najlepšie vám padne voda, obyčajná či balená z obchodu. Ak si do nej primiešate pár kvapiek citrónu, získa osviežujúcu chuť. Alternatívou sú aj jemne ochutené neperlivé minerálne vody bez cukru.

Kávičky
Vzdať sa kávy nemusíte, ale platí staré známe nie je káva ako káva. Presso s kockou cukru má celkom inú nutričnú hodnotu ako lahodné, ale kalorické latté či ľadová káva s vanilkovou zmrzlinou. Nehovoriac o vrecúškových instantných kávach 3 v 1, ktoré sú ozajstnou pohromou pre vaše krivky. Napríklad 15 ml šľahačky na viedenskej káve pridá hneď vašej káve 50 kalórií a 5 gramov tuku. K tomu cukor či iné pochutiny a okamžite sa „obyčajná“ káva vyšplhá na hotovú kalorickú bombu.

Kokteily
Pri snahe schudnúť je vyslovene vhodné, ak sa vzdáte alkoholu, hlavne „tvrdého“. Nielenže obsahuje vysoké percento cukru, ale ako to už býva, čím viac pohárikov obrátime, tým viac chuti do jedla sa dostaví a k tomu úmerne sa, naopak,  znižuje ochota dodržať predsavzatia. V 250 ml suchého bieleho vína sa skrýva 170 kalórií, v 50 ml vodky 120, v gintonicu už 200. Stačia tri drinky večer a máte v sebe takmer polovicu denného energetického príjmu. Skúste sa počas diéty preto radšej vyvarovať alkoholických drinkov, prípadne voľte ľahšie alternatívy, napríklad vínny strek. Je osviežujúci, ľahký a nebudete sa musieť trápiť výčitkami, že ste to na párty zasa raz prešvihli.

Rady a doporučenia s ktorými schudnete rýchlejšie

Keď si pomyslíme, koľkokrát sme sa rozhodli schudnúť, tentoraz už naozaj, a predsa sa ani po mesiaci neposunula ručička na váhe ani o dve kilá nižšie! Komu by sa potom nezdala byť príroda nespravodlivá, metabolizmus spomalený, telo zmätené? Lenže diéta, ak má byť účinná, musí byť aj dlhodobá, vyvážená a podporená cvičením. Viete, čo vám ešte uľahčí obdobie, za ktoré sa snažíte dostať do menšej konfekčnej veľkosti?

Dodržujte pitný režim, aby šlo chudnutie rýchlejšie a aby ste namiesto svalov nestratili vodu. Ideálne je vypiť denne dva až tri litre tekutín, najmä vody, nesýtených minerálok, riedených štiav z čerstvého ovocia (žiadne presladené džúsy), bylinných a zelených čajov. Bublinkové nápoje pri diéte určite vynechajte, rovnako tak sladké nealko drinky a koktaily.

Dajte si kávičku predtým, než pôjdete cvičiť. Kofeín podporí rýchlejšie spaľovanie tukov. Na silného turka ale zabudnite, rovnako ako na sladené mliečne kávy a latté. Oboje vám môže skôr uškodiť ako pomôcť. Ak bez cukru nevydržíte, doprajte si radšej umelé sladidlo.

Píšte si denník tak, ako kedysi. Zaznamenávajte, koľko ste toho počas dňa pojedli. Budete prekvapené, ako sa z toho nič, čo ste za deň do seba dostali, nazbiera poriadna paletka jedál. Tu tyčinka, tam caffé latté, tu kopček zmrzliny alebo kúsok koláča. Na základe denníka zistíte, kde robíte chyby a nabudúce sa ich vyvarujete.

Nechrumkajte po večeroch, veď aj nevinné zobkanie čipsov a pukancov s maslom vám môže pridať na váhe. Pochutiny sú síce veľmi lákavé a keď sa raz do nich pustíte, sotva sa vám podarí vzdať sa ich, no skrývajú v sebe poriadnu kalorickú hodnotu. Soľ, olej a ochucovadlá vám k štíhlej línii tiež nepomôžu. Ak si chcete dopriať čosi malé k filmu, radšej siahnite po sušenom nesladenom ovocí a orechoch – sója, kešu, vlašské, para orechy i lieskovce vám v primeranom množstve neublížia a poslúžia aj ako vhodný olovrant k šálke čaju.

Začnite športovať, aj keď sa vám nechce. Je pohodlnejšie nazdávať sa, že ak nebudete nič kalorické jesť, schudnete aj bez cvičenia, ide však o to, čo schudnete. Bude to tuk alebo svaly? Zapracujte na svojom tele – stačí naozaj každý deň 20 minút, alebo tri-štyrikrát do týždňa tréning. Vyberte si aktivitu, ktorú máte rady, beh, spinning, posilňovňa, aquaaerobik alebo aj poctivé cvičenie doma na stepperi vás pozitívne naladia a prispejú k novým, krajším krivkám. Tie uvidíte už po troch týždňoch alebo mesiaci.

Jedzte citrusy, pretože sú zásobárňou cenných enzýmov a vitamínov, pôsobia antioxidačne, posilňujú imunitu a zlepšujú metabolizmus. A samozrejme, sú ideálne pri každej diéte. 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist