Ako schudnúť Na zrýchlenie a zlepšenie chudnutia využite v lete VITAMÍNOVÚ DIÉTU.
Na rýchle a krátkodobé chudnutie môžete hlavne v lete využiť vitamínovú diétu.
Veľkou výhodou vitamínovej diéty nie je len chudnutie, ale aj stabilizácia a prečistenie organizmu.
Vitamín je látka, ktorú organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Vitamíny a minerály majú zásadný význam pre zdravie, ale sú tiež prospešné pre štíhlu líniu.
Recepty a jedálny lístok vitamínovej diéty je jednoduchý, je založený na zvýšenej konzumácii ovocia a zeleniny.
Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka z vitamínov. Vitamíny sú však potrebné pre budovanie buniek svalstva, vo všetkých biologických procesoch tela.
Jednou zo základných a veľmi potrebných zložiek v stravovaní človeka a teda aj pri chudnutí sú vitamíny.
Vitamíny obsiahnuté v ovocí a zelenine vám pomôžu zlepšiť váš zdravotný stav, pripraviť organizmus na ďalšie znižovanie váhy a neprejedanie sa.
Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria vitamíny k základným zložkám ľudskej potravy.
Vitamínovú diétu by ste nemali držať dlhodobo, nakoľko neobsahuje dostatok ďalších živín. Je to trojdňová diéta, jej výhodou je aj to, že nehladujete.
Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať zo stravy.
Kapusta a hlávková zelenina vám bez väčšej námahy a takmer zadarmo zoštíhlia driek, stehná aj obvod bokov.
Vitamínová diéta je diétou založenou na vitamínoch v ovocí a zelenine.
Vitamíny vám pomôžu zlepšiť zdravie i zbaviť sa tukových zásob.
Vitamín A – je rozpustný v tukoch, zaháňa únavu a ochráni vás pred infekciami. Nájdete ho v špenáte, mrkve, kapuste, masle aj vo vaječnom žĺtku.
Vitamíny skupiny B – obmedzujú stres a prejedanie, pozitívne ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy, podporujú metabolizmus. Organizmu ich dodáte zo strukovín, z kvasníc, ovsených vločiek, zo zeleniny, z mliečnych a celozrnných výrobkov.
Vitamín C – zabraňuje ukladaniu tukov v tele a útočí na tukové zásoby, posilňuje imunitu a je dôležitým antioxidantom. Nachádza sa napríklad v citrusových plodoch, paprike, šípkach a kyslej kapuste.
Vitamín D – podporuje vstrebávanie vápnika, ktorý je účinným tukožrútom. Zdrojom tohto vitamínu je makrela, tuniak, vaječný žĺtok, mlieko a maslo.
Vitamín E – účinný antioxidant, ktorý chráni bunky a pozitívne ovplyvňuje proces trávenia a metabolizmus. Doprajte si ho v podobe listovej zeleniny, orechov, rastlinných olejov a celozrnných výrobkov.
Jedálny lístok vitamínovej diéty, trvá 3 dni.
1. deň
Raňajky: celozrnná žemľa s trochou rastlinného tuku, pažítka, jedna paprika
Desiata: 200 ml mrkvovej šťavy
Obed: šalát z ryže natural, vareného cícera, uhorky, duseného špenátu a tofu
Olovrant: nízkotučný ovocný jogurt
Večera: zeleninová polievka s bezvaječnou cestovinou
Vypite aspoň dva litre šípkového alebo zeleného čaju bez cukru.
2.deň
Raňajky: polovica grapefruitu nakrájaná na kocky, lyžica ovsených vločiek, nízkotučný biely jogurt, lyžička medu
Desiata: polovica grapefruitu, jedna celozrnná sušienka
Obed: grilovaný kúsok tuniaka alebo makrely, jeden zemiak varený v šupke, listový šalát
Olovrant: jedna mrkva a jeden malý kaleráb
Večera: dve varené vajíčka, jedna celozrnná hrianka, paradajka
Vypite aspoň dva decilitre čerstvej zeleninovej šťavy, dva litre čistej vody alebo nesladeného bylinkového čaju.
3.deň
Raňajky: krajec tmavého chleba s dvomi lyžicami cottage cheese, pomaranč
Desiata: nízkotučný jogurt
Obed: hustá paradajková polievka, celozrnná hrianka
Olovrant: menšia miska šalátu z čerstvej zeleniny, 30 gramov nízkotučného tvrdého syra
Večera: pečená tekvica, dressing z nízkotučného bieleho jogurtu a byliniek
Vypite aspoň dva decilitre stopercentnej pomarančovej alebo jablkovej šťavy – tú vypite dopoludnia, najneskôr hodinu pred obedom, okrem toho dva litre zeleného alebo ibištekového čaju bez cukru.
Každé ráno po prebudení vypite jednu rozpustenú tabletku šumivého vitamínu C alebo šálku vlažnej vody so šťavou z polovice citróna. Povzbudíte svoje trávenie a pripravíte ho na nový deň.
Ovocie a zeleninu si nepripravujte dlhým dusením alebo varením, najviac vitamínov z nich vaše telo získa v čerstvej podobe.
Obmedzte vyprážanie a pri príprave jedál používajte aspoň o tretinu menej tuku. Sústreďte sa skôr na sezónne a domáce plody, dlhý presun ovociu ani zelenine neprospieva.
Prehľad vitamínov, kde sa nachádzajú, ich pôsobenie na organizmus človeka.
Vitamín |
Potrebný na |
Zdroje vitamínu |
Nedostatok spôsobuje |
A |
sila zraku, koža, vlasy a sliznice |
žĺtok, pečeň, plnotučné mlieko, maslo, karotka, zelená listová zelenina, paradajky |
vypadávanie vlasov, poruchy zraku, ochorenia kože a sliznice |
B1 |
látková výmena, funkcia nervov |
strukoviny, zemiaky, orechy, celozrnné výrobky |
poruchy žalúdka a čriev, únava, nechuť do jedla |
B2 |
rast, látková výmena, nechty, vlasy, koža |
plnotučné mlieko, droždie, pečeň, hovädzie a teľacie mäso, marhule, ryby |
kožné choroby, popraskané pery, poruchy rastu |
B3 |
trávenie, rast, nervový systém |
pečeň, ryby, vajcia, orechy, pšeničné klíčky |
poruchy trávenia, nespavosť, poruchy rastu |
B6 |
výmena bielkovinových látok a nervový systém |
obilie, sója, hrach, zemiaky, šošovica |
kožné choroby, podráždenosť, kŕče, poruchy nervov |
B12 |
tvorba krvi, nervový systém, výmena látok v bunkách |
pečeň, obličky, mlieko, syr, žĺtok, ryby, mäso |
chudokrvnosť a choroby nervov |
B15 |
látková výmena svalstva a nervových buniek, všeobecná funkcia buniek |
oriešky, mäso, ryža, pivovarské droždie |
poruchy látkovej výmeny, reuma, choroby pečene, arteroskleróza |
C |
ochrana proti infekciám, aktivuje látkovú výmenu a tkanivo buniek |
citrusové plody, ovocie a zelenina (najmä paprika), bylinky |
náchylnosť na infekcie, únava, pomalé hojenie rán |
D |
tvorba kostí, vápniková a fosforová látková výmena |
losos, tuniak, rybací tuk, mlieko, žĺtok |
mäknutie kostí, poruchy výmeny minerálov, rachitis |
E |
pohlavné žľazy, stav hormónov, látková výmena tukov a svalov |
pšeničné klíčky, orechy, rastlinné oleje |
chudokrvnosť, arteroskleróza, slabosť srdcového svalu, škody na pečeni, neplodnosť, poruchy látkovej výmeny |
F |
koža, obličky, trávenie |
obilie, slnečnica, olivový a sójový olej |
ekzémy, akné, vredy, vypadávanie vlasov, choroby obličiek |
K |
zrážavosť krvi |
zelené rastliny, špenát, karfiol, kel |
poruchy zrážavosti krvi |
P |
krvné cievy |
šípky, hrozno, pohánky |
kapilárne poruchy, alergie, bakteriálne infekcie |
Biotín |
látková výmena tukov, rast, nervy |
droždie, pečeň, hrach, plnotučné mlieko, žĺtok |
zvýšená hladina cholesterolu, poruchy rastu a nervov |
Cholín |
látková výmena |
pečeň, pšeničné klíčky, špargľa, mrkva, špenát, zemiaky |
poruchy trávenia, choroby pečene |
Inositol |
látková výmena tukov, koža, tkanivo svalov |
srdce, pečeň, droždie, marhule, fazuľa, jahody, špenát, paradajky, žĺtok |
srdcovo-cievne choroby, zápcha, ekzém, anomália očí |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár
Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť,
aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.
Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)