Ako schudnúť Na zrýchlenie a zlepšenie chudnutia využite v lete VITAMÍNOVÚ DIÉTU.

12.07.2014 03:26

Na rýchle a krátkodobé chudnutie môžete hlavne v lete využiť vitamínovú diétu.

Veľkou výhodou vitamínovej diéty nie je len chudnutie, ale aj stabilizácia a prečistenie organizmu.

Vitamín je látka, ktorú organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Vitamíny a minerály majú zásadný význam pre zdravie, ale sú tiež prospešné pre štíhlu líniu.

Recepty a jedálny lístok vitamínovej diéty je jednoduchý, je založený na zvýšenej konzumácii ovocia a zeleniny.

Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka z vitamínov. Vitamíny sú však potrebné pre budovanie buniek svalstva, vo všetkých biologických procesoch tela.

Jednou zo základných a veľmi potrebných zložiek v stravovaní človeka a teda aj pri chudnutí sú vitamíny.

Vitamíny obsiahnuté v ovocí a zelenine vám pomôžu zlepšiť váš zdravotný stav, pripraviť organizmus na ďalšie znižovanie váhy a neprejedanie sa.

Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria vitamíny k základným zložkám ľudskej potravy.

Vitamínovú diétu by ste nemali držať dlhodobo, nakoľko neobsahuje dostatok ďalších živín. Je to trojdňová diéta, jej výhodou je aj to, že nehladujete.

Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať zo stravy.

Kapusta a hlávková zelenina vám bez väčšej námahy a takmer zadarmo zoštíhlia driek, stehná aj obvod bokov.

Vitamínová diéta je diétou založenou na vitamínoch v ovocí a zelenine.

Vitamíny vám pomôžu zlepšiť zdravie i zbaviť sa tukových zásob.

Vitamín A – je rozpustný v tukoch, zaháňa únavu a ochráni vás pred infekciami. Nájdete ho v špenáte, mrkve, kapuste, masle aj vo vaječnom žĺtku.

Vitamíny skupiny B – obmedzujú stres a prejedanie, pozitívne ovplyvňujú činnosť štítnej žľazy, podporujú metabolizmus. Organizmu ich dodáte zo strukovín, z kvasníc, ovsených vločiek, zo zeleniny, z mliečnych a celozrnných výrobkov.

Vitamín C – zabraňuje ukladaniu tukov v tele a útočí na tukové zásoby, posilňuje imunitu a je dôležitým antioxidantom. Nachádza sa napríklad v citrusových plodoch, paprike, šípkach a kyslej kapuste.

Vitamín D – podporuje vstrebávanie vápnika, ktorý je účinným tukožrútom. Zdrojom tohto vitamínu je makrela, tuniak, vaječný žĺtok, mlieko a maslo.

Vitamín E – účinný antioxidant, ktorý chráni bunky a pozitívne ovplyvňuje proces trávenia a metabolizmus. Doprajte si ho v podobe listovej zeleniny, orechov, rastlinných olejov a celozrnných výrobkov.

Jedálny lístok vitamínovej diéty, trvá 3 dni.

1. deň

Raňajky: celozrnná žemľa s trochou rastlinného tuku, pažítka, jedna paprika
Desiata: 200 ml mrkvovej šťavy
Obed: šalát z ryže natural, vareného cícera, uhorky, duseného špenátu a tofu
Olovrant: nízkotučný ovocný jogurt
Večera: zeleninová polievka s bezvaječnou cestovinou
Vypite aspoň dva litre šípkového alebo zeleného čaju bez cukru.

2.deň

Raňajky: polovica grapefruitu nakrájaná na kocky, lyžica ovsených vločiek, nízkotučný biely jogurt, lyžička medu
Desiata: polovica grapefruitu, jedna celozrnná sušienka
Obed: grilovaný kúsok tuniaka alebo makrely, jeden zemiak varený v šupke, listový šalát
Olovrant: jedna mrkva a jeden malý kaleráb
Večera: dve varené vajíčka, jedna celozrnná hrianka, paradajka
Vypite aspoň dva decilitre čerstvej zeleninovej šťavy, dva litre čistej vody alebo nesladeného bylinkového čaju.

3.deň

Raňajky: krajec tmavého chleba s dvomi lyžicami cottage cheese, pomaranč
Desiata: nízkotučný jogurt
Obed: hustá paradajková polievka, celozrnná hrianka
Olovrant: menšia miska šalátu z čerstvej zeleniny, 30 gramov nízkotučného tvrdého syra
Večera: pečená tekvica, dressing z nízkotučného bieleho jogurtu a byliniek
Vypite aspoň dva decilitre stopercentnej pomarančovej alebo jablkovej šťavy – tú vypite dopoludnia, najneskôr hodinu pred obedom, okrem toho dva litre zeleného alebo ibištekového čaju bez cukru.

Každé ráno po prebudení vypite jednu rozpustenú tabletku šumivého vitamínu C alebo šálku vlažnej vody so šťavou z polovice citróna. Povzbudíte svoje trávenie a pripravíte ho na nový deň. 

Ovocie a zeleninu si nepripravujte dlhým dusením alebo varením, najviac vitamínov z nich vaše telo získa v čerstvej podobe. 

Obmedzte vyprážanie a pri príprave jedál používajte aspoň o tretinu menej tuku. Sústreďte sa skôr na sezónne a domáce plody, dlhý presun ovociu ani zelenine neprospieva.

Prehľad vitamínov, kde sa nachádzajú, ich pôsobenie na organizmus človeka.

Vitamín

Potrebný na

Zdroje vitamínu

Nedostatok spôsobuje

A

sila zraku, koža, vlasy a sliznice

žĺtok, pečeň, plnotučné mlieko, maslo, karotka, zelená listová zelenina, paradajky

vypadávanie vlasov, poruchy zraku, ochorenia kože a sliznice

B1

látková výmena, funkcia nervov

strukoviny, zemiaky, orechy, celozrnné výrobky

poruchy žalúdka a čriev, únava, nechuť do jedla

B2

rast, látková výmena, nechty, vlasy, koža

plnotučné mlieko, droždie, pečeň, hovädzie a teľacie mäso, marhule, ryby

kožné choroby, popraskané pery, poruchy rastu

B3

trávenie, rast, nervový systém

pečeň, ryby, vajcia, orechy, pšeničné klíčky

poruchy trávenia, nespavosť, poruchy rastu

B6

výmena bielkovinových látok a nervový systém

obilie, sója, hrach, zemiaky, šošovica

kožné choroby, podráždenosť, kŕče, poruchy nervov

B12

tvorba krvi, nervový systém, výmena látok v bunkách

pečeň, obličky, mlieko, syr, žĺtok, ryby, mäso

chudokrvnosť a choroby nervov

B15

látková výmena svalstva a nervových buniek, všeobecná funkcia buniek

oriešky, mäso, ryža, pivovarské droždie

poruchy látkovej výmeny, reuma, choroby pečene, arteroskleróza

C

ochrana proti infekciám, aktivuje látkovú výmenu a tkanivo buniek

citrusové plody, ovocie a zelenina (najmä paprika), bylinky

náchylnosť na infekcie, únava, pomalé hojenie rán

D

tvorba kostí, vápniková a fosforová látková výmena

losos, tuniak, rybací tuk, mlieko, žĺtok

mäknutie kostí, poruchy výmeny minerálov, rachitis

E

pohlavné žľazy, stav hormónov, látková výmena tukov a svalov

pšeničné klíčky, orechy, rastlinné oleje

chudokrvnosť, arteroskleróza, slabosť srdcového svalu, škody na pečeni, neplodnosť, poruchy látkovej výmeny

F

koža, obličky, trávenie

obilie, slnečnica, olivový a sójový olej

ekzémy, akné, vredy, vypadávanie vlasov, choroby obličiek

K

zrážavosť krvi

zelené rastliny, špenát, karfiol, kel

poruchy zrážavosti krvi

P

krvné cievy

šípky, hrozno, pohánky

kapilárne poruchy, alergie, bakteriálne infekcie

Biotín

látková výmena tukov, rast, nervy

droždie, pečeň, hrach, plnotučné mlieko, žĺtok

zvýšená hladina cholesterolu, poruchy rastu a nervov

Cholín

látková výmena

pečeň, pšeničné klíčky, špargľa, mrkva, špenát, zemiaky

poruchy trávenia, choroby pečene

Inositol

látková výmena tukov, koža, tkanivo svalov

srdce, pečeň, droždie, marhule, fazuľa, jahody, špenát, paradajky, žĺtok

srdcovo-cievne choroby, zápcha, ekzém, anomália očí

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist