Ako schudnúť Nahrádzanie POTRAVÍN ŽIVOČÍŠNEHO PôVODU.

20.11.2014 05:58

Potraviny živočíšneho pôvodu sú jedným z problémov zmeny stravovania pri chudnutí.

Vzhľadom na odporúčania svetových výživárov by sa potraviny živočíšneho pôvodu mali používať iba obmedzene, prípadne vôbec, kvôli vysokému obsahu cholesterolu, nasýtených mastných kyselín a množstvu škodlivín, ktoré obsahujú často v niekoľkonásobne väčšej koncentrácii, ako potraviny rastlinného pôvodu.

Chudnutie je u drvivej väčšiny ľudí s nadváhou spojené hlavne so zmenou stravovania.

Prvá zmena stravovania musí nastať v našej mysli, bez toho to nepôjde. Ak sa sami vnútorne nepresvedčíte o správnosti a zdravotnej prospešnosti zmeny stravy, môže byť chudnutie pre vás trápenie a väčšinou sa skončí už po niekoľkých dňoch.

Ak sme o potrebe zmeny zloženia stravy vnútorne presvedčení a chceme sa stravovať zdravo, po novom, tak môžeme začať so zmenami vo svojej kuchyni. To neznamená, že začneme z políc vyhadzovať všetko škodlivé a tie zrazu ostanú prázdne. Mohli by sme byť potom nemilo prekvapení zo zaťažkajúcej situácie pri zásobovaní novými potravinami. Staré potraviny tam radšej nechajte a možno po nejakom čase sami zistíte, že napr. biely cukor míňate oveľa pomalšie.
Je dobré urobiť si základný súpis potravín, ktoré budete potrebovať pri príprave zdravých jedál od raňajok až po večeru . Možno budete musieť občas zájsť aj do obchodu špecializovaného na zdravú výživu.

Treba dobre zvážiť, ktoré potraviny si kúpite. Často sú nám ponúkané drahé výrobky zo zahraničia, pričom náš domáci trh nimi disponuje tiež.

Myslite na to, že prechod na zdravú stravu je proces, a preto tiež z odporúčaných potravín nemusíme mať hneď všetko a naraz.

Pri príprave mnohých jedál sa vyžaduje použitie mlieka alebo vajec. Tie sa však dajú adekvátne nahradiť potravinami rastlinného pôvodu. Ten, kto ich chce použiť, použije ich bez ohľadu na recept. Okrem toho nie je nič zlé na občasnom použití mlieka a vajec. Dá sa však variť aj bez týchto produktov.
Mlieko od doma chovanej kravy, vajcia od domácich sliepok atď. sú určite hodnotnejšie ako z obchodu, kde ani nevidíme, od akých zvierat pochádzajú. Žiaľ, dnes už má k takýmto domácim produktom prístup iba minimum ľudí. Treba ale upozorniť na nutnosť pravidelného prísunu menšieho množstva mliečnych produktov (jogurt, kefír, nízkotučné mlieko atď.) z hľadiska potreby vitamínu B12 v prípade, keď jeho zdroj nemáme zabezpečený inak (potraviny obohatené o aktívnu formu vitamínu B12, injekcie, tabletky).
Použitie tukov pri chudnutí.
Pri vylúčení živočíšnych tukov a obmedzení rastlinných stužených tukov nám ako vhodné na prípravu jedál zostávajú rastlinné oleje.

Najvhodnejšie sú tuky, ktoré nie sú izolované a sú súčasťou prirodzených potravín (orechy a pod.), tie sa však nedajú použiť v prirodzenej forme, ak chceme jedlo tepelne upraviť. Vždy by sme si mali voliť relatívne najzdravšiu cestu, a to aj v prípade, keď máme možnosť voliť medzi neškodlivým a zdraviu prospešným.

Viac zdraviu prospešné sú oleje lisované za studena, v ktorých sú zachované cenné, inak termolabilné zložky.

Pri olejoch platí zásada, že patrí nie pod jedlo, ale na jedlo.

Pri príprave mnohých jedál sa používa cibuľový základ, pričom sa cibuľa praží na oleji. Túto úpravu môžeme nahradiť podusením cibule v menšom množstve vody a ďalej pokračujeme podľa receptu. Olejom potom jedlo pri podávaní pokvapkáme.

Sú však jedlá, kde by táto náhrada mohla ovplyvniť chuť a tu už voľba zostáva na nás.

U nás sú momentálne pomerne dostupné slnečnicové oleje lisované za studena, ktorých cena sa skoro vyrovná bežným olejom, avšak s neporovnateľne vyššou výživovou hodnotou. Sporadicky sa u nás objavuje aj olivový olej, ktorý je nielen zdravý, ale v mnohých prípadoch sa dá použiť aj ako liek.
 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist