Ako schudnúť Naučte sa používať JOGURTY, SYRY, KEFÍR a TOFU počas CHUDNUTIA.

04.01.2017 06:26

V zložení mliečnych produktov je dôležitý hlavne vysoký podiel bielkovín, ale aj ďalších nenahraditeľných živín, podporujúcich proces chudnutia a zlepšenie stavu schátraného organizmu.

Zaradenie mlieka a mliečnych výrobkov do stravy počas chudnutia vám pomôže schudnúť.

Kaloricky nenáročnou diétou obsahujúcou aj mliečne výrobky môžete nielen schudnúť, ale i zlepšiť si parametre organizmu, zvýšiť podiel svalovej hmoty ako spaľovača kalórií na celkovej stavbe svojho tela.

Syry s nižším podielom tukov sú dobrou potravinou na chudnutie.

Výhodou syra je jeho ľahká stráviteľnosť a takisto aj jeho sýtosť. Vďaka nízkemu glykemickému indexu totiž hladina krvi stúpa veľmi pomaly a vás len tak neprepadne náhly hlad.

Syr je mliečny výrobok, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu, tuky a ostatné zložky mlieka.

Syry sú vynikajúcim zdrojom živočíšnych bielkovín, živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, a to hlavne vápnika.

Syry sú chutné ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako prísada do jedla.

Vďaka veľkému množstvu zinku syry posilňujú aj imunitu.

Telo nepremieňa syr iba na kalórie. Približne pätinu využíva na produkciu tepla.

Pri chudnutí by ste si mali vyberať len niektoré druhy, inak narazíte na jeho veľké mínus, a tým je vysoké percento tukov.

Najhoršie a najťažšie sú plesnivé syry, mascarpone aj lúčina. Vhodné sú iba nízkotučné varianty, ktoré obsahujú menej ako 20 % tuku.

Obmedziť by ste mali tavené syry. Rozpúšťajú sa pri vysokej teplote, čo ich oberá o potrebné vitamíny a minerály. Naopak pridávajú sa do nich taviace soli, fosfát sodný a kvôli príchuti aj nejaké tie éčka.  

Syrmi, ktoré by ste mali pri chudnutí obmedziť sú aj syry s viac ako 40 percentným obsahom tuku. Ide o goudu, ementál, bryndzu, plesňové syry, rokfort a podobne.

V obchodoch nájdete ich light varianty, ktoré sú menej tučné, ale určite ich dokážete nahradiť aj inými, pre diétu vhodnejšími druhmi.

Používajte syry s obsahom tuku do 30 percent a o svoju postavu a chudnutie sa obávať nemusíte. Doprajte si druhy ako cottage, camembert, eidam alebo gervais a v rozumných dávkach ich môžete jesť v ktoromkoľvek dennom jedle.

Ak chcete kilá zhodiť, najvhodnejšia porcia je 50 gramov tvrdého syra denne. Ak si chcete váhu iba udržiavať, množstvo chutného syra si môžete primerane zvýšiť. Na raňajky môžete takýto syr skombinovať s celozrnným pečivom, v hlavnom jedle môže byť zase zapečený so zeleninou alebo s chudým mäsom.

Jogurty sú vhodným nízkokalorickým jedlom pri chudnutí.

Jeden jogurt má v priemere okolo 200 kcal. Tieto hodnoty sú všeobecné, presné hodnoty sú uvedené na obale každého jogurtu.

Kalorickú hodnotu jogurtu ovplyvňuje prísady, či je to jogurt ovocný a pod. Najmenšiu kalorickú hodnotu majú biele jogurty.

Jogurty zasýtia, ale pritom nepreťažujú tráviace orgány .

Biely jogurt je vynikajúcim doplnkom a ochucovadlom rôznych zeleninových šalátov. Nahrádza v nich majonézu alebo tatarskú omáčku, ktoré sú na rozdiel od jogurtu vysoko kalorické a takýto šalát vlastne stráca nízkokalorický efekt a mení sa na vysoko kalorické jedlo. Jogurty obsahujú okrem živých jogurtových kultúr aj minerálne látky a stopové prvky (draslík, vápnik, horčík, železo, jód, zinok a selén), ktoré sú pre správnu funkčnosť organizmu nevyhnutné.

Strava s vysokým obsahom vápnika, obsiahnutom v jogurtoch, bráni zväčšovaniu tukových buniek, a tým aj priberaniu na hmotnosti. Vápnik v tráviacom trakte dokáže na seba viazať tuky, ktoré sa potom ťažšie vstrebávajú, zostávajú nedostupné pre látkovú výmenu a odchádzajú spolu so stolicou z tela von. 
Jogurt má vysokú výživovú a dietetickú hodnotu práve pre jeho komplexné zloženie, pre ľahko stráviteľnú formu vápnikovo-bielkovinového komplexu.
Jogurt je ideálne v spojení s vlákninou. Najmä ráno telo naštartuje a dodá mu potrebnú energiu. 

Ochutené jogurty by ste ich mali konzumovať s mierou. Obsahujú veľa cukru. V jednom balení jogurtu môže byť až 20 gramov cukru, z čoho väčšinu tvorí pridaná sacharóza. Podľa výživových odporučení by však napríklad pri redukcii hmotnosti množstvo pridaných cukrov nemalo prekročiť 30 gramov.

Živé organizmy, ktoré sú v jogurte obsiahnuté, sú schopné usídliť sa v črevách človeka a pôsobiť tak proti hnilobným procesom, zlepšiť trávenie, ako i zamedziť tvorbe toxínov.
Ovocné jogurty sú zasa vynikajúcim doplnkom ovocných šalátov.
V ponuke obchodnej siete nájdete širokú škálu jogurtov – nízkotučné, biele, ovocné, jogurty s netradičnou chuťou, jogurty Probio, jogurtové dezerty a k tomu i kyslomliečne nápoje.  Ideálne pri chudnutí je, keď budete konzumovať len biele nesladené jogurty s kúskom čerstvého ovocia. Prirodzene, človek nemá stále chuť jesť tieto najdiétnejšie jogurty, preto pri výbere sladeného jogurtu si vyberajte tie, ktoré sú dochutené umelými sladidlami.  

Tofu – Syr tofu vďaka vysokej výživovej hodnote má aj prívlastok sójové mäso. Obsahuje veľmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe. Nájde sa v ňom iba málo tukov a sacharidov, no o to viac prospešných bielkovín. Nech už ho pripravíte akokoľvek, zaradením tofu do stravy preventívne chránite telo pred množstvom ochorení a upevňujete si svoje zdravie.

Kúpiť ho môžete v mnohých formách. Ako údené i neúdené, naprírodno, ochutené, pokrájané na kocky, plátky i v celku. Pevné tofu sa odporúča na marinovanie v omáčkach, môžete ho opekať, nakladať, grilovať, variť či rozdrobené pridávať do zdravých šalátov. Mäkké sa zas vynikajúco hodí do zálievok, dresingov, nátierok a možno budete prekvapení, no aj do zmrzlín a zákuskov. Ak chcete, aby tofu zmäklo, jednoducho ho nechajte 10 minút povariť v hrnci s vriacou vodou. Tofu vie v okamihu nasať chuť i arómu akejkoľvek pridanej prísady a vždy vás tak prekvapí novou chuťou.

Kefír –  Ak pijete kefír každý deň, stačí aj jeden pohár denne. Kefír má neuveriteľne pozitívne účinky na zdravie človeka.  
Účinky kefíru na ľudský organizmus:

• Pozitívny vplyv na imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu
• Zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a pri úrazoch súvisiacich napríklad so zlomeninami končatín, urýchľuje ich zahojenie
• Reguluje krvný tlak, krvný tlak a úspešne napomáha k vyliečeniu cukrovky
• Lieči a zlepšuje ochorenia pľúc, zápalov priedušiek či tuberkulózy
• Je účinným bojovníkom proti astme, alergiám a veľkým bolestiam hlavy či už diagnózy migrény
• Má priaznivý účinok na srdce, prietok krvi v obehovom systéme
• Hojí rôzne ekzémy takmer po celom tele a lieči akékoľvek kožné problémy na pleti
• Dokáže napomôcť pri ochoreniach obličiek, močovej sústavy a pôsobí ako prevencia prostaty aj ako účinná liečba
• Znižuje hladinu cholesterolu, znižuje výskyt osteoporózy a reumatizmu
• Podporuje produkciu enzýmov a lieči všetky vnútorné aj vonkajšie zápaly v celom organizme
• Zlepšuje činnosť pečene, žlčníka a upravuje ich činnosť a produkciu žlče
• Zlepšuje tráviacu činnosť, lieči hnačku, výtoky a obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči žalúdočné vredy
• Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam a vedie k ich vyliečeniu
• Je ideálnou náhradou mlieka v prípade alergických reakcií na mlieko
• Spomaľuje proces stárnutia, vyhladzuje a zlepšuje pleť a vlasy
• Znižuje depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti
• Zároveň vyrába všetky potrebné vitamíny a organizmu prospešné baktérie potrebné pre každodenný život

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist