Ako schudnúť Naučte sa správne DOCHUCOVAŤ JEDLÁ, ľahšie schudnete.

10.11.2014 01:00

Koreniny pomáhajú našej tráviacej sústave pri spracovávaní stravy, mnohé znižujú celkový príjem kalórií, nemôžete ich však používať v nadmerných množstvách a pri chudnutí sa spoliehať len na ich účinky.

Ak chcete schudnúť natrvalo a zdravo, nezabúdajte, že nezastupiteľnú úlohu tu zohráva celková zmena vášho stravovania a aj telesný pohyb. 

Pri využívaní korenín napr. namiesto sladidiel, či pri dosoľovaní jedál, vytvoríte si podmienky na udržanie či zníženie vašej váhy. Samozrejme používanie vhodných korenín nie je to jediné, čo musíte zmeniť vo svojom stravovaní.  Kvôli lepšiemu prehľadu osobitne uvádzam, aké korenie môže prichádzať do úvahy na prípravu určitých pokrmov, resp. do akých pokrmov možno použiť jednotlivé koreniny. Samozrejme, vymenované koreniny možno doplniť podľa osobných skúseností a chuti, prípadne niektoré korenie možno aj vynechať. Prízvukujem, že pri miešaní korenín treba myslieť na to, aby koreniny boli harmonické a neodstránila sa charakteristická vyžadovaná chuť jedla. Čerstvé rastliny používajte nadrobno pokrájané, suché korenie jemne roztlčené alebo rozomleté, lebo len takto sa dokonale uplatní ich aróma.

Ako a ktoré koreniny pomáhajú pri chudnutí i zlepšovaní zdravia.

  • Koreniny majú pozitívne účinky pri liečbe mnohých ochorení a ťažkostí,.
  • Koreniny podporujú trávenie (zázvor, koriander, bazalka, fenikel, majorán, zeler, paprika, horčica, čierne korenie).
  • Koreniny znižujú krvný tlak a pozitívne pôsobia na kardiovaskulárny systém ( cesnak, chmeľ),
  • Koreniny účinkujú proti poteniu ( šalvia, yzop, zázvor).
  • Koreniny podporujú vylučovaniu nadbytočnej vody z organizmu (chmeľ, petržlen, muškátový orech).
  • Koreniny pôsobia dezodoračne (tymián, materina dúška, nové korenie, klinček).
  • Koreniny pôsobia proti únave (žerucha, potočnica, rebríček, pôsobia proti podráždeniu (chmeľ, kôpor) aj ako afrodiziaká (zelerová a petržlenová vňať, mäta pieporná, vanilka, saturejka)
  • Koreniny pôsobia ako spaľovače tukov (čili, kajenská papriky, škorica) Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, harmonizuje hladinu cukru v krvi, stimuluje metabolizmus a tým zvyšuje straty tuku. Nielen pozitívne vplýva na náš metabolizmus, zrýchľuje trávenie ale aj zlepšuje spaľovanie kalórií.
  • Veľmi dobrým pomocníkom je aj zázvorový čaj, ktorý okrem spaľovania kalórií výborne zaberá aj pri prechladnutí a chrípke.
  • Škorica je jednou z najúčinnejších látok, antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti celulitíde. Je osvedčeným prostriedkom – pozitívne stimuluje krvný obeh, podporuje odbúravanie tukov. Výrobky zo škoricovej živice zahrievajú pokožku a rozprúdia mikrocirkuláciu. Má hrejivé účinky, zmierňuje zahlienenie pľúc i nádchu.
  • Čili (chilli)  podobne ako škorica bojuje proti tvorbe celulitídy. Pikantná chuť nielen rozprúdi metabolizmus v tele, jeho povrchové nanesenie povzbudzuje mikrocirkuláciu v pokožke

KORENINY pri chudnutí využite ako prirodzené spaľovače tukov.

  • Ako efektívne spaľovače sa najviac osvedčili čierne korenie, chilli papričky, kurkuma, ďumbier, koriander a kmín. Ale aj iné druhy sú zdraviu prospešné, stačí si vybrať, ktorá  korenina vám najlepšie chutí.
  • Popri zlepšení metabolizmu má prídavok korenia do stravy aj ďalšie, zdraviu prospešné účinky. Korenie v primeranom množstve jedlá vynikajúco dochutí a napomôže aj chudnutiu.
  • Najnovšie štúdie dokázali, že korenia podporujú odbúravanie tukov a obmedzujú ich ukladanie v tele. Koreniny zlepšujú stav srdcovo-cievneho systému, kontrolujú hladinu cukru v krvi, dokážu znížiť vysoký krvný tlak a majú tiež preventívne účinky pred niektorými druhmi rakoviny. Dajte si však pozor a neprekoreňujte. Koreniny môžu totiž pri požití väčšieho množstva vyvolať nepríjemné podráždenie.
  • Karí korenie je výborné pri chudnutí. Väčšina z nás pozná karí ako korenie v prášku, ktoré dostať v každom obchode. Karí je koreniaca zmes, ktorou sa dochucujú jedlá a omáčky v Indii a okolitých ázijských štátoch. Táto zmes máva rozličné zloženie podľa miestnych zvyklostí a jej štipľavosť sa pohybuje od minimálnej po poriadne ostrú. Najčastejšie sa pripravuje z kurkumy, čierneho korenia, chilli, kardamonu, koriandru, ďumbiera, či škorice. Ak vám karí korenie v pokrmoch nechutí, skúste to so samotným čiernym korením, koriandrom, kmínom, ďumbierom a cibuľou.

Koreniny na prípravu mäsa

Baranina

palina dračia, majorán, červená paprika, čierne korenie, nové korenie, kôpor, saturejka, cesnak, rasca, šalvia, cibuľa, petržlenová vňať, trebuľka, zmes korenia chilli a karí korenie

Bravčovina

cesnak, rasca, bobkový list, majorán, červená paprika, čierne korenie, rozmarín, šalvia, materina dúška, cibuľa, ligurček, karí korenie

Divina

palina dračia, bobkový list, kapary, čierne korenie, klinčeky, nové korenie, rozmarín, materina dúška, borievky, brusnice

Grilované

majorán, rozmarín, materina dúška, pamajo­rán, muškátový orech, čierne a biele korenie, cesnak, cibuľa, paprika, chilli, kajenská paprika, karí korenie, grilové korenie Barbecue

Hovädzina

kôpor, cesnak, rasca, ligurček, bobkový list, majorán, pamajorán, červená paprika, čierne korenie, petržlenová vňať, rozmarín, borievka, cibuľa, zmes, korenia chilli a karí korenie

Mäso z hydiny

saturejka, palina dračia, palina obyčajná, rasca, majorán, paprika, čierne korenie, zeler, rozma­rín, materina dúška, cibuľa, karí korenie

Rybacina

bazalka, saturejka, kôpor, palina obyčajná, pali­na dračia, trebuľka, ligurček, bobkový list, paprika, čierne korenie, zeler, materina dúška, cibuľa

Teľacina

bazalka, majorán, muškátový orech, červená paprika, petržlenová vňať, čierne korenie, rozmarín, šalvia, zeler, cibuľa, kapary, karí korenie

 

Koreniny do polievok

Bažantová, jarabicová

čierne korenie, nové korenie, cibuľa

Boršč

čierne korenie, cibuľa, petržlen, bobkový list, ces­nak, citrón

Drobková

čierne korenie, petržlen a petržlenová vňať, červená paprika, cibuľa, cesnak, citrón

Držková

červená paprika, majorán, cesnak, mleté čierne korenie

Fazuľová

bobkový list, červená paprika, cibuľa, palina dračia

Gulášová

cibuľa, rasca, červená paprika, čierne korenie, zelená paprika, petržlenová vňať

Hubová

petržlen a petržlenová vňať, mleté čierne korenie, cibuľa, červená paprika

Kelová

petržlenová vňať, mleté čierne korenie, červená paprika, kôpor, cesnak

Korheľská

cibuľa, cesnak, kôpor, červená paprika, čierne korenie, rasca, bobkový list, majorán, bazalka

Mäsová (bujón)

cesnak, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, čierne korenie, červená paprika, zelená paprika, šafran, ďumbier, muškátový orech, paštrnák

Mozočková

červená paprika, muškátový kvet, petržlenová vňať, cibuľa, čierne korenie

Novodobá

červená paprika, cibuľa, cesnak, čierne korenie, muškátový orech, šafran, ďumbier

Ovocná

škorica, klinčeky, citrón, pomarančová šupka, vanilka, rebarbora

Polievka s pečeňovým pretlakom

čierne korenie, cibuľa, cesnak, červená paprika, muškátový orech

Pľúcková

čierne korenie, bobkový list, červená paprika, petržlenová vňať, cibuľa, citrón

Ragú

čierne korenie, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, zeler, huby, citrón, paštrnák

Rajčiaková

cibuľa, bobkový list, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, zeler

Rybacia

bobkový list, čierne korenie, červená paprika, cibuľa, petržlen, petržlenová vňať, klinčeky, šafran, cesnak, citrón

Ryžová

čierne korenie, petržlenová vňať, červená paprika. Vajcová: cibuľa, bobkový list, čierne korenie, rasca, červená paprika

Vínová

škorica, citrón, klinčeky

Zapražená

petržlenová vňať, paprika, citrón, paštrnák

Zeleninová

petržlen, petržlenová vňať, cibuľa, zeler, čierne korenie, červená paprika, paštrnák

Zemiaková

petržlenová vňať, zelerová vňať, červená pap­rika, cibuľa, majorán, bobkový list

Polievka z hovädzieho chvosta

čierne korenie, majorán, materina dúška, petržlenová vňať, zeler, cibuľa, nové korenie, ďumbier, muškátový orech

Polievka z teľacej alebo baranej hlavy

palina dračia, čierne korenie, huby, cibuľa, saturejka, rasca

 

Koreniny do šalátov

Cviklový

rasca, chren, saturejka, medovka, kapary

Kapustový

rasca

Miešaný

zelená cibuľka, čierne korenie, citrón, horčica, pažítka, cesnak, bazalka, palina dračia, baklažán

Rajčiakový

pažítka, petržlenová vňať, mleté čierne kore­nie, bazalka, citrón

Reďkovkový

rasca, pažítka, citrón, čierne korenie, Uhorkový: kôpor, petržlenová vňať, citrónová šťava, čier­ne korenie, paprika, cesnak

Zemiakový

cibuľa, čierne korenie, zeler, petržlenová vňať, yzop, palina dračia

Zo strukovej fazuľky

palina dračia, saturejka, medovka

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist