Ako schudnúť Naučte sa správne nakupovať.

15.05.2015 05:35

Chudnutie ale aj priberanie závisia od toho čo a ako jete.

Či ste sa už rozhodli schudnúť, alebo sa snažíte udržať si váhu, mali by ste sa naučiť stravovať zdravo a pravidelne.

Zostavte si výživovo vhodný a kaloricky prijateľný jedálny lístok. Keď máte chladničku plnú vysoko kalorických  potravín (salámy, pašteky, slanina,...) a na stole množstvo sladkostí a slaných pochutín, tak ich chuti ťažko odoláte a len veľmi ťažko dokážete schudnúť.

Chudnutie začína už správnym nákupom potravín. Obchodné regále sú plné rôznych akciových lákadiel, ktoré v sebe skrývajú obrovské množstvo kalórií. Mnohí z nás považujú nákup potravín vo veľkopredajniach za nepríjemnú povinnosť, ktorú treba splniť čo najrýchlejšie. Výber potravín v obchode je však vaším prvým krokom k zdravej strave, preto by ste mu mali venovať zvýšenú pozornosť.

Rady ako začať nakupovať v obchodoch pri chudnutí. 

Do obchodu nechoďte s prázdnym žalúdkom.
Obchody sú plné aj nezdravých potravín – sušienky, cukrovinky atď. Je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej energii. Je lepšie sa pred nákupom najesť a nakupovať rozvážne.
Aké ovocie a zeleninu si vyberať na chudnutie.
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to pre vás nie je práve najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované ovocie obsahuje veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. A čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina). Dajte si pozor na prezreté ovocie, má ďaleko viacej kalórií.
Výber chleba, cestovín a ryže rozhoduje o množstve kalórií, ktoré zjete.
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.
Výber mäsa, hydiny a rýb by vám mal dodať prepotrebné bielkoviny.
Najzdravšou voľbou mäsa je ryba. Tučné ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre naše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený. Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.
Výber mliečnych výrobkov ovplyvňuje množstvo kalórií v strave počas dňa.
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, mozzarela). Uprednostňujeme nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.

POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist