Ako schudnúť Neberte PEČIVO ako najväčšiu HROZBU CHUDNUTIA.

11.12.2014 02:27

Aké pečivo jesť a ktoré pečivo nejesť pri chudnutí.

Ak chcete schudnúť, tak chlieb a pečivo si úplne zakázať nemusíte.

Uvedomte si, že len z chleba a pečiva sa nepriberá a že len pečivo je zodpovedné za vašu nadváhu. Tučnie sa z každej potraviny, ktorej zjete veľa.

Pečivo je zdrojom polysacharidov, ktoré by nemali chýbať v jedálnom lístku toho, kto chce schudnúť zdravo.

Nie každé pečivo je vhodné pre chudnutie a diétu. Pečivo by malo dodať telu nielen polysacharidy, ale aj vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a malo by vás aj dobre zasýtiť. Tieto podmienky spĺňa celozrnné pečivo.

Pri chudnutí a akejkoľvek diéte sa neodporúča konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky. Nahraďte ich celozrnnými.  Nenechajte sa zmiasť tým, že energetická hodnota celozrnných výrobkov je takmer rovnaká aká je u podobných z bielej múky. Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na zasýtenie nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.

Biele pečivo vás zasýti na krátky čas, nakoľko má vyšší glykemický index. Rozhádže vám hladinu cukru a organizmus má následne väčší sklon na ukladanie energie do podkožného tuku.

Biela múka v z výživového hľadiska nemôže konkurovať celozrnnej múke, ktorá okrem škrobu a bielkovín obsahuje aj tuk, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Navyše v celozrnnej múke obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa tieto živiny uvoľňovali postupne a tým aj rovnomerne a dlhšiu dobu bolo nimi telo zásobované. Vláknina naviac viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme, alebo sú produktom trávenia a mohli by ohroziť vaše zdravie.

Už  pred príchodom do predajne si vyberte zdravší chlieb a pečivo.

Pri kupovaní chleba si všímajte poradie v akom sú uvedené použité múky. Ak je na prvom mieste uvedená pšeničná múka alebo ražná múka, nejde o chlieb celozrnný (takéto chleby to ani nemôžu mať uvedené v názve, najčastejšie ich názov evokuje zdravý životný štýl, napr. Fitnes a pod.). Len celozrnný chlieb, ak to má aj v názve je aj skutočne celozrnný. Múka, ktorej je najväčší podiel v chlebe býva uvedená na prvom mieste, za ňou nasledujú ostatné podľa pomeru.  

Sladké druhy pečiva sú vysokokalorické a nevhodné pre chudnutie.

Perníky, vianočky, lúpačky, croassanty a iné sladké pečivo sú nevhodné na chudnutie. Ak si nechcete chudnutie skomplikovať, radšej takéto pečivo úplne vyraďte zo svojho jedálneho lístka. Nielenže je veľmi kalorické, ale ani vás na dlhšie nezasýti a má minimálne množstvo požadovaných živín.

Biele pečivo a biely chlieb sú výživovo podstatne menej hodnotné potraviny.

Biely chlieb a biele pečivo má veľa kalórií, málo bielkovín a vyšší glykemický index.  Pri chudnutí sú nevhodné. Keď chcete schudnúť, obmedzte ho na minimum. Keď ho aj napriek tomu konzumujete, tak si k nemu dajte kvalitné bielkoviny a vlákninu (napr. šunku, vajíčko a zeleninu), pretože potom vás také jedlo aspoň zasýti na dlhšiu dobu a nebudete mať chúťky na sladkosti. Úplne vynechajte biele pečivo s tučným maslom, džemom, čokoládovými nátierkami. Chlieb z pšeničnej múky neobsahuje takmer žiadnu vlákninu, minerály, vitamíny či zdravý tuk. Z bieleho chleba sa rýchlo priberá, je vyrobený z pšeničnej múky. Energiu z chleba spotrebuje organizmus príliš rýchlo a onedlho sme znova hladní.

Celozrnné pečivo a celozrnný chlieb sú pri chudnutí vhodným výberom.

Obsahujú viac živín a vlákniny a majú nižší glykemický index – na dlhšie vás zasýtia. Chlieb z celozrnnej múky je vyrobený z pšenice, ryže, jačmeňa a iných druhov múky. Zvyčajne obsahuje ražnú, špaldovú alebo grahamovú múku. Medzi ďalšie zložky celozrnného pečiva patria otruby, vločky, šrot, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka. Semienka vnútri pečiva možno poznať voľným okom. Existujú aj jednodruhové celozrnné pečivá, napr. ražný chlieb, ktorý je vyrobený len z ražnej múky. Prospešné pre chudnutie je, ak múka nachádzajúca sa v pečive je mletá nahrubo. Takto ostávajú v múke aj otruby a iné zložky, ktoré pomáhajú tráveniu. Ale aj celozrnný chlieb a pečivo sú kaloricky výdatné. Majú približne rovnako kalórií ako biele pečivo.

Kritériom pre rozlíšenie celozrnného pečiva od bieleho pečiva je obsah vlákniny. U celozrnného pečiva má byť obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 8 g a viac. Celozrnné pečivo je hutnejšie a ťažšie. Či je pečivo celozrnné, môžeme spoznať hmatom, celozrnné pečivo nie je ľahké a nadýchané. Pri balených druhoch pečiva je zloženie výrobkov uvedené na obale, u nebalených druhov pečiva by mala byť napísaná ceduľka, z akej múky je vyrobené.

Knäckebrot môže byť pri chudnutí len dočasnou náhradou pečiva, dajte si pozor na množstvo.

Je častá náhrada pečiva, resp. chleba pri chudnutí. Je to dehydrovaná forma múčneho výrobku. Môžete ho zaradiť do svojho jedálneho lístka na chudnutie, ale dajte si pozor na množstvo a čo si k nemu dáte. V žiadnom prípade vám nedoporučujeme, aby ste sa ním napchávali celý deň, určite priberiete.

Čím je v pečive viac vody, tým má väčší objem. Dehydrované pečivo je zbavené vody a preto má malý objem. Keďže má voda nulový počet kalórií, zbavením vody sa nezníži obsah kalórií.

Dehydrované pečivo je pre svoj malý objem a veľa kalórií, vysoký glykemický index a neschopnosť zasýtiť, nevhodné nielen pre chudnutie, ale aj pre udržanie hmotnosti. Jeden kúsok takého pečiva je ľahký a pôsobí dojmom, ako by sme nič nejedli, ale pri tom zjeme veľké množstvo energie. Ak zjeme 100 g  Knäckebrotu, prijmeme tým energiu v hodnote okolo 1500 kJ, a pri tom zjeme pár plátkov a nie sme nasýtení. Dehydrované potraviny sú vhodné pre tých, ktorí chcú pribrať, pre rýchle doplnenie energie po namáhavom tréningu u športovcov alebo po ťažkej fyzickej práci. 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist