Ako schudnúť Nechoďte SPAŤ HLADNÍ, správna VEČERA LIKVIDUJE TUKY.

05.08.2014 04:17

Pri chudnutí by ste nemali ísť spať hladný, ale ani prejedený.

Práve ste dojedli večeru a už vám zase škvŕka v bruchu. Katastrofa, zase musím niečo zjesť, veď hladný nezaspím.

Ideálne je jesť  pravidelne, od vyvážených a zdravých raňajok až po ľahkú ale sýtu večeru. Tú by ste si mali dopriať v závislosti od toho, o koľkej sa chystáte spať. Nemá význam prestať jesť už o piatej, ak nezaspíte skôr ako o polnoci. Slabé večere sú zradné v tom, že vedú k chúťkam na takzvané druhé večere.

Pocit sýtosti riadi v tele približne 10 rôznych látok, ale len jedna rozhoduje o hlade. Jedným z hlavných hormónov, ktoré sú zodpovedné za to, že nám škvŕka v žalúdku, je ghrelin. K tvorbe ghrelinu a jeho vylučovaniu dochádza na stenách žalúdka a čriev. Celý tento proces prebieha nepretržite, vo dne i v noci. Najvyššia hladina ghrelinu je nalačno, po jedle opäť klesne. Pokiaľ vás často prepadá vlčí hlad, najskôr máte v krvi viac ghrelinu, než potrebujete.

Ako večerať bez strachu z hladu a priberania.

Zopár rád ako si pripraviť večeru aby ste neboli neskôr hladný a ani neriberali.Nahrádzajte

  • Dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku
  • Syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra
  • Celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na  polomäkko namiesto klasických bielych cestovín
  • Tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji
  • Biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy
  • Slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze
  • Zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom

Dĺžka spánku rozhoduje o Vašom priberaní alebo chudnutí.
Vedci zistili, že tým, ktorí spia o polovicu menej, než je odporúčaných osem hodín narástla denná produkcia ghrelinu takmer o tretinu. Zároveň mali pozorované osoby i omnoho väčšie chute. Zjedli toho o štvrtinu viac, než  vyspaté osoby. A ešte aj dávali prednosť vysoko kalorickému jedlu, bohatému na cukry a kalórie. Pokiaľ málo a zle spíte, narušujete si dôležité metabolické procesy vášho organizmu. Dobrý spánok je teda veľmi dôležitý pre to, aby sme nepriberali. Hladina ghrelinu by nemala počas dňa v tele príliš kolísať, inak budeme priberať.

Večer sa primerane nasýťte bielkovinami.
K výkyvom hladiny ghrelínu počas dňa prispieva i to, pokiaľ konzumujete jedlá s veľkým obsahom tuku a cukru. Naopak, najlepšiu schopnosť udržať dlho pocit sýtosti majú bielkoviny. Udržia ghrelin a tým aj váš hlad spoľahlivo na uzde. Bielkoviny nájdeme hlavne v mäse, vajciach, mlieku a výrobkoch z nich. Ešte lepším zdrojom sú ryby, sója, orechy a strukoviny, kde bielkoviny doprevádzajú iné než škodlivé živočíšne tuky. Funkcií ghrelinu je viac a nie všetky sa týkajú jedla. Vďaka nemu nám to napríklad myslí najlepšie, pokiaľ máme prázdny žalúdok.

Tuk musíme pri chudnutí cez deň tiež konzumovať, vyberte si zdravý.
Sója patrí k potravinám, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Práve vďaka nim sa stala jednou z najpopulárnejších potravín pre ľudí, ktorí sa držia zdravej životosprávy a chcú svojmu organizmu dodať dostatok bielkovín, vitamíny E a B, vápnik, magnézium, železo, fosfor, horčík i vápnik. Okrem toho obsahuje sója vysoký podiel vlákniny a účinne vyrovnáva hladinu cholesterolu.

V sto gramoch sóje sa nachádza takmer 20 gramov tuku. Keďže však sója neobsahuje žiaden cholesterol, nemusíte sa vôbec obávať, že by tuk zo sóje nepriaznivo vplýval na vaše zdravie či krivky. Navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, nevyhnutné pre vstrebanie vitamínov rozpustných v tuku.

Sóju si pri chudnutí môžete pripraviť na viacero spôsobov
Ak aj nemáte mnoho skúseností s úpravou sójových výrobkov, na internete existuje mnoho webstránok, ktoré ponúkajú množstvá receptov a tipov na prípravu jedál. Azda najznámejším je tofu, sójový syr, ktorý sa pripravuje zrážaním sójového mlieka. Dostať údené aj neúdené, tvrdé i mäkšie podobné tvarohu. Samotné tofu môžete použiť do polievok, omáčok, ba aj dezertov a ak ho ochutíte, je výborné aj opekané, či do šalátov. Z mäkšieho tofu si môžete pripraviť výborné sójové nátierky, ktoré sú zdravšou a najmä diétnejšou alternatívou k taveným syrom a margarínom. V obchodnej sieti dostanete aj hotové nátierky, veľmi populárna je napríklad francúzska sójová nátierka či pažítková, ktorá obsahuje tofu.

Skúste sójové mäso.
Najčastejšie zoženiete granulované kocky, ktoré sa najskôr uvaria a neskôr ich môžete pripraviť ako rezne, do omáčok, na spôsob „číny“, ale chutia výborne aj s tarhoňou alebo ryžou. Nie je problém dokonca pripraviť sójové mäso na spôsob sviečkovej, ako rizoto, fašírku, guľôčky, či lasagne. Chutí aj v cestovinách, dôležité je však vedieť ho ochutiť zeleninou, pretlakom, sójovou omáčkou, korením či bylinkami, aby sa prebila jeho nevýrazná chuť.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist