Ako schudnúť NEVIDITEĽNÝ TUK.

26.09.2016 15:53

Neviditeľný tuk, kde všade ho nájdete.

Takmer všetci z nás majú veľký rešpekt pred tukom a počas chudnutia sa ho snažia úplne vylúčiť zo svojho jedálneho lístka na chudnutie. Pokladáme ho za hlavnú príčinu nadváhy. 

Tuk sám o sebe škodlivý nie je. Rozhodujúce je, koľko ho spotrebujeme a v akých potravinách. Často ani netušíme, kde všade sa práve neviditeľný tuk nachádza. Veľa sa ho nachádza práve v mäse, ktoré nám vynikajúco chutí v lete na grilovačkách.

Jesť by sme nemali viditeľný tuk, ako je mastné mäso, slanina, nátierky, margaríny. Skryté tuky nájdeme v pekárenských alebo v mliečnych výrobkoch, ako sú smotany a jogurty. Príjem tukov by však nemal klesnúť pod 20 percent z celkového príjmu energie.
Z hľadiska príjmu energie si však dajte pozor. Aj rastlinný tuk je tuk. Taký olivový olej a maslo obsahujú rovnaké množstvo energie a tuku. Oleje sú totiž 100%-né tuky, maslo má v sebe 82% tuku...

Čo robiť s tukmi, ako sa stravovať, keď chcete schudnúť.
Tuky by ste nemali úplne vylúčiť zo svojej stravy. K lepšej postave si nepomôžete iba vysadením potravín s tukmi. Mali by ste znížiť celkový energetický príjem. Počas diét zvykneme konzumovať väčšinou zeleninové šaláty a pod. Mnohé vitamíny sa však rozpúšťajú v oleji, inak by ste jedli prázdne hlávky šalátu alebo nakrájanú zeleninu.  
Keď ste sa rozhodli schudnúť, musíte si uvedomiť, že tuk nie je to, čo spôsobuje nadváhu - za všetko môžu kalórie. Náš organizmus potrebuje určité druhy "správnych tukov", ktoré sú dôležité pre funkciu každej bunky v tele.

V zásade musíte rozlišovať nasýtený a nenasýtený tuk. Nasýtený (živočíšneho pôvodu) je pri izbovej teplote v tuhej forme, telo ho ľahko ukladá a tým podporuje upchávanie ciev,
vysoký krvný tlak a podporuje činnosť nebezpečných voľných radikálov. Tento tuk nie je pre telo nevyhnutný a mali by sme ho používať minimálne. Naopak nenasýtený tuk organizmus využíva na udržanie vnútornej teploty, rovnováhy hormónov a na zachovanie jemnej a pružnej pokožky. Pre správnu funkciu tela je nevyhnutný.
Pri znižovaní váhy je nutné obmedziť spotrebu nasýtených tukov a  naopak dodať nášmu organizmu v dostatočnom množstve kvalitné nenasýtené tuky.

Tuk by sme nemali úplne vylúčiť zo stravy, ale využívať by sme mali hlavne tuky radšej z rastlín ako olivový olej či z orechov.  

Živočíšne tuky sú pre náš organizmus zaťažujúce, hlavne tuky z bravčového mäsa. Oveľa zdravší je rybací tuk z morských rýb. Pozitívne údaje o výživnom a zdravom tuku sa týkajú aj hydiny.

Bežná spotreba tuku by mala byť v rozpätí hodnôt asi 10 až 15 gramov na deň. Stačí eden plátok mäsa denne k tomu, aby ste pokryli aj presiahli doporučovanú spotrebu. Ak to preženiete aj s olivovým olejom, môžete pribrať.

Tuky ale nemôžeme úplne vylúčiť zo stravy. Bez nich by sme sa nezaobišli. Tuk nám dodáva energiu, potrebné kalórie k činnosti. Má väčšiu kalorickú hodnotu ako bielkoviny alebo sacharidy. Je dodávateľom veľkého množstva vitamínov pre naše telo ako je A, E, ale aj D, ktorý dostávame väčšinou zo slnka.

Okrem toho, že nám tuky dodávajú energiu, poskytujú našim chuťovým bunkám lahodnejší pocit z jedla, keď je troch mastné a voňavé. Viac nám tak chutí. Pokiaľ obmedzíte, aj neviditeľné tuky, môžete mať problém so vstrebávaním vitamínov v tele. Mnohé totiž závisia práve na tukoch.

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist