Ako schudnúť Niektoré CHYBY pri CHUDNUTÍ.

19.07.2015 03:36

Pocit hladu je úzko spojený s hladinou glukózy v krvi . Túto vetu, by si mal zapamätať každý, kto chce úspešne schudnúť.

Nie každé jedlo uvoľňuje sacharidy pri trávení rovnako. Čím je strava viac pozbavená jej prirodzených zložiek, akými sú napr. vláknina, tuky alebo bielkoviny, tým rýchlejšie sa z nej sacharidy uvoľňujú a hladina glukózy v krvi prudko stúpa (telo jej má nadbytok) a začína sa proces premeny glukózy na tuk - priberáme. Mrzuté na tom celom je to, že len o niečo pomalšie ako stúpa, tak aj klesá a pocit hladu sa dostaví pomerne rýchlo. Objavuje sa známy paradox. Človek priberá a pritom má stále hlad.

Ktoré potraviny dokážu dodať telu sacharidy vo vysokých dávkach a pritom máte často hlad? Biela múka a pekárenské výrobky z nej, škrob, cukor (výnimkou je ovocný cukor).

Ktoré potraviny môžete zjesť vo väčšom množstve a nepriberať.

Kto chce schudnúť, mal by jesť riedke potraviny. Majú nízku kalorickú hodnotu a napriek tomu zasýtia. A dokonca dobre chutia! Obsahujú totiž veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby bola nízkokalorická diéta znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu.

Zjednodušene povedané ide o také potraviny, ktorých môžeme zjesť relatívne väčší objem a viac si tak naplniť žalúdok. A to bez nežiaduceho efektu prijatia nadbytočných kalórii. Medzi také potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny (snáď až na kukuricu, hrášok).  Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko. Ďalej rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. Údeniny a priemyselne spracované mäsá k riedkym potravinám nepatria.

U ovocia záleží na obsahu cukru. Jahody sú lepšie než melón, jablko je lepšie než hrozno. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi, najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny.

Výhoda vody v potravinách je zrejmá – rovnaký objem jedla zasýti viac pri menšom počte kalórií.

Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom, nebudete priberať.  

GI index zjednodušene povedané vyjadruje rýchlosť a rozsah, s akým potravina zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Pri jeho vyššej koncentrácii sa do krvi vyplavuje viac inzulínu, čo nielenže podporuje ukladanie tukov do zásob, ale tiež rýchlejšie budete hladní. Preto je také dôležité pri diéte dbať na konzumáciu potravín s nízkym GI. Dá sa povedať menej sacharidov a viac vlákniny znamená nižší GI. Záleží ale i na zložení sacharidov a na tepelnej a mechanickej úprave jedla

Hlad je prezlečený smäd, začnite využívať tekutú stravu.

Vodou hlad síce nadlho neuhasíme, ale existujú aj iné alternatívy tekutej stravy, ktorá je určite výživnejšia ako rezeň a zemiaková kaša.  

Polievky
Polievky nielenže zaženú hlad, ale aj osviežia a keď sa konzumujú ako predkrm, pred hlavným jedlom, vytvoria v žalúdku ideálne prostredie na jeho prijatie, spustia sekréciu slín, žalúdočných štiav, dajú do pohybu črevá. Zároveň zabránia skorému vyhladnutiu, ku ktorému dochádza, keď si dáte iba druhé jedlo. Polievka totiž udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Polievkou zabijete dve muchy jednou ranou - najete sa a doplníte pitný režim. Polievka, v ktorej sa varí zelenina je plná vitamínov, ktoré sa z nej uvoľňujú, antioxidantov a minerálnych látok.
Polievka je vhodná i pri redukčnej diéte, pretože podporuje výdaj energie, látkovú výmenu a čiastočne zasýti, takže vám bude stačiť už len malá porcia druhého jedla. V tomto prípade, keď sa snažíte aj vďaka polievke znížiť svoju hmotnosť, sa určite vyhýbajte zahusteným, krémovým, smotanovým polievkam.
Mlieko
Mlieko je zdrojom 14. najdôležitejších minerálov, bielkovín, vitamínov, enzýmov, mliečneho cukru a tuku. To všetko potrebuje naše telo pre bezproblémové fungovanie. Tak prečo mu to nedopriať a nedať si na raňajky, desiatu, či večeru mliečny kokteil? Obohatíme sa tak o vápnik, dôležitý pre zdravie nervového systému, kostí a zubov, o horčík, nevyhnutný pri premene krvného cukru na energiu, o draslík, ktorý reguluje hladinu soli a pomáha organizmu s odstraňovaním škodlivých látok.

V mlieku je aj železo, ktoré potrebujeme na tvorbu červených krviniek a nechýba v ňom ani zinok, podporujúci imunitný systém. Mliekom si zároveň doplníme celý rad vitamínov, ktoré riadia zdravý chod metabolizmu, ochraňujú kožu a zrak, zabezpečujú tvorbu červených krviniek i rast detí. Či už siahnete po jogurtovom nápoji, acidofilnom mlieku alebo jogurte, zlepšíte si trávenie a pozitívne ovplyvníte celú črevnú mikroflóru.
Zeleninová a ovocná kaša
Je chutná, má plnú energetickú a biologickú hodnotu, ľahko ju strávite a poriadne vás zasýti. Uvarte si akúkoľvek zeleninu do mäkka, pridajte k nej mlieko, mäsový vývar, zeleninovú, či ovocnú šťavu a dôkladne rozmixujte.
Jedlá a potraviny po ktorých  rýchlo vyhladnete.  

Nie je kalória ako kalória. Vedci už dávnejšie zistili, že bielkovinová kalória dokáže zasýtiť na dlhší čas než kalória z tukov či uhľohydrátov. Čo to znamená? Keď sa na to pozrieme napríklad z hľadiska raňajok, človek, ktorý zjedol ráno omeletu, bude na obed menej hladný ako ten, čo si dal biele pečivo s džemom. Výsledky výskumu dokonca vyčíslili, že po omelete zjete na obed približne o 140 kalórií menej.

Keďže však nemožno takto detailne rozlišovať kalórie, ktoré prijímame, uvedomte si základné pravidlá. Hlad najlepšie zaženie kombinácia bielkovín, vlákniny a vody, ktoré sa v jedle skutočne nachádzajú. Často sa však stane, že do úst vkladáme potraviny, ktoré po týchto látkach ani nechyrovali, a tak môžeme čoskoro čakať opätovný hlad.

Sladké a pečené potraviny prinášajú hlad.
Sú sladké, chutné a tak ľahko sa berú do ruky. Koláče a sladké pečivo je nástrahou číslo jeden, ktorú pomerne často volíme v prípade hladu. Ak sa však nespoliehate výhradne na vlastnoručne pečené výrobky zo zdravších surovín, ťažko môžete očakávať nejakú výživnú hodnotu. Sladké pečivo je plné cukru, kalórií a veľmi rýchlo po ňom vyhladnete. Nerovnomerne kolísanie hladiny cukru urobí svoje a vy dostanete chuť na niečo ďalšie.

Smažené jedlá vás po krátkom čase vyhladujú.
Samozrejme, v rebríčku jedál, ktoré vás čoskoro donútia opäť jesť, je aj všetko smažené. V takejto podobe nám síce veci veľmi chutia, ale treba si uvedomiť, že smaženie oberá potraviny o značnú časť výživovej zložky a pridáva na kalóriách. Hranolky už so zemiakmi veľa spoločného nemajú, takže smaženého radšej menej ako viac.

Jedlo ktoré vám pomôže odstraňovať tuk. 

Mandarínky, grepy, pomaranče, všetky tieto citrusové plody sú pre našu postavu a trávenie doslova záchranou. Okrem toho, že sú bohaté na vitamíny, plnia aj iné dôležité funkcie a pomáhajú nášmu metabolizmu. Citrusy sú výborným spaľovačom tukov. Podporujú odolnosť organizmu. Práve pomaranče znižujú v tele zlý cholesterol v krvi. Ich horká chuť podporuje tvorbu žlče a tá priaznivo ovplyvňuje trávenie tukov. Pri citrusoch hovoríme o rôznych ovocných kyselinách a enzýmoch, ktoré dokážu rozprúdiť látkovú premenu a zrýchliť spaľovanie tukov.

 Mnohé citrusové plody, napr. grep obsahujú látky, ktoré pôsobia na organizmus ako detoxikačný prostriedok. V prípade, že sa z tela odplavia toxické látky, lymfatický systém môže lepšie pracovať a zbytočne sa nám odpad nehromadí pod kožou.

Aj vďaka grepu nevzniká u žien celulitída. Ak zjete pol hodinu pred jedlom polovicu grepu, nebudete sa prepchávať ďalej. Horké látky v grepe brzdia chuť na jedlo.

Dávate si do čaju citrón? Ani netušíte, ako veľmi svojmu tráveniu a spaľovaniu tukov pomáhate. Citróny v sebe obsahujú látky, ktoré dokonca naštartujú v našom tele hormóny, čo spaľujú tuky!

Citróny zmierňujú tráviace ťažkosti, zlepšujú trávenie a stimulujú cirkuláciu krvi v ľudskom tele. Na druhej strane, príliš veľa kyselín nepriaznivo ovplyvňuje zubnú sklovinu, ktorá má tendenciu sa zafarbovať. Vitamín C obsiahnutý v citrusoch zase podporuje správny rast kostí a zabraňuje krvácaniu ďasien. Aj preto je potrebné konzumovať všetko s mierou. Citrusy stačia aj v malých dávkach na to, aby sme v tele dokázali spotrebovať každú kalóriu.

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist