Ako schudnúť Obrovský vplyv GLYKEMICKÉHO INDEXU POTRAVÍN na CHUDNUTIE.
Chudnutie nie je vôbec jednoduché.
Úspešnosť chudnutia ovplyvňuje veľa rôznych faktorov, o ktorých ste možno ani nechyrovali.
Často sa stáva, že aj napriek výraznému zníženiu denného množstva stravy, sa vám nepodarí schudnúť.
Príčinou býva, že konzumujte potraviny s vysokým glykemickým indexom, teda s rýchlym vstrebávaním cukru, ktoré telo nestíha spotrebovať a tie sa premieňajú na podkožný zásobný tuk.
Ako prebieha spracovanie stravy s vysokým glykemickým indexom.Čo sa deje v organizme.
- v organizme vznikne náhly prebytok energie vo forme krvného cukru získanej z potravy;
- preto sa vylúči inzulín, aby znížil zvýšenú hladinu krvného cukru;
- energia, ktorú telo nespotrebovalo sa mení na tuk;
- hladina krvného cukru je asi za hodinu a pol inzulínom postupne znížená, často až pod „normál“;
- telo zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru pod normál a vyšle signál: krvný cukor prudko klesol, treba rýchlo doplniť energiu;
- človek dostane neovládateľný hlad na sladké a naje sa;
- tým sa zas rýchlo zdvihne hladina krvného cukru a celé sa to opakuje. Tak tučnieme za stáleho hladu a neodolateľnej chuti po sladkostiach.
Určité sacharidy nabádajú vaše telo k ukladaniu tukov – a tým sťažujú chudnutie.
Naučte sa rozlišovať dobré sacharidy od zlých sacharidov.
Dobré sacharidy v zelenine a ovocí urýchľujú chudnutie a spôsobujú, že sa cítite plný energie a spokojný.
Zlé sacharidy, ako je pečivo, lupienky a sladkosti, môžu vaše chudnutie výrazne spomaliť a spôsobiť, že sa cítite unavený a hladný.
K rozlíšeniu dobrého sacharidu od zlého slúžia tri dôležité faktory: glykemický index, glykemické zaťaženie a vláknina.
Glykemický index je číslo, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.
Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti.
Čím viac sa potravina gylekmickým indexom približuje k hodnote 100, o to je menej vhodná pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami. Niektoré potraviny túto hodnotu dokonca prevyšujú.
Podľa glykemickému indexu rozoznávame pomalé a rýchle sacharidy. Treba však uviesť, že každý človek môže na konkrétne potraviny reagovať trochu inak.
Podľa glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny:
- s nízkym glykemickým indexom (< 55)
- so stredným glykemickým indexom (56-69)
- s vysokým glykemickým indexom (> 70)
Pri chudnutí konzumujte také potraviny, ktoré spôsobia čo najmenšie výkyvy hladiny krvného cukru.
- Hroznový cukor (glukopur) je iný názov pre glukózu. Vstrebáva sa okamžite. Sladká tyčinka či sladká malinovka sa na glukózu zmení takmer okamžite. Taká potravina má vysoký glykemický index.
- Špagety uvarené na spôsob al dente (uvarené na polomäkko) sa budú v žalúdku najskôr spracovávať, kým sa rozložia na „stavebné prvky“, ktoré telo vie použiť. Uvoľnia teda energiu pomalšie. Preto majú stredný glykemický index.
- Brokolica má nízky glykemický index. Telu trvá dlho, kým sa mu podarí z takej komplexnej potraviny získať glukóza.
Faktory, ktoré vplývajú na výšku glykemického indexu stravy.
- Množstvo jedla – čím viac jedla, tým viac nárazovo vyplaveného inzulínu. Odporúča sa preto jesť v menších množstvách asi každé 2-3 hodiny.
- Pôsobenie obsahu cukrov – čím väčšie je zastúpenie jednoduchých cukrov v neprospech komplexných sacharidov, o to väčší bude glykemický index.
- Zastúpenie cukrov, tukov a bielkovín v jedle - vo všeobecnosti možno povedať, že vyplavovanie inzulínu spomaľujú tuky a bielkoviny pridané k cukrom. Ak teda skonzumujeme len biele pečivo, bude inzulínová odozva väčšia, ako keď zjeme na kalórie rovnaké množstvo bieleho pečiva napríklad so syrom.
- Tepelná úprava jedla – čím viac je potravina tepelne spracovaná, tým vyššie má číslo glykemický index. Napr. varené zemiaky uvoľňujú cukor pomalšie ako hranolky.
- S predchádzajúcim bodom súvisí fakt, že čím viac je potravina v pevnom stave, tým pomalšie sa z nej cukry uvoľňujú. Zrelé banány majú vyšší glykemický index ako čerstvo dovezené, ešte tvrdé banány.
- Vláknina – čím viac vlákniny skonzumujete, tým je pomalšie uvoľňovanie cukru.
- Kyseliny v strave – pomáhajú znižovať glykemický index (ocot, dressingy, zakysané výrobky).
Vláknina spomaľuje spotrebovávanie cukrov.
Znižuje mieru absorbovania sacharidových potravín do tela a ich premenu na cukor. Potraviny s veľkým množstvom vlákniny sa menia na kalórie pomalšie než potraviny s nízkym množstvom vlákniny a vďaka tomu sú pre vaše chudnutie najlepšie. Všeobecne platí, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny majú nízky glykemický index.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE,
ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU
a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)
Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť,
aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.
Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)