Ako schudnúť Obrovský vplyv GLYKEMICKÉHO INDEXU POTRAVÍN na CHUDNUTIE.

22.09.2014 02:22

Chudnutie nie je vôbec jednoduché.

Úspešnosť chudnutia ovplyvňuje veľa rôznych faktorov, o ktorých ste možno ani nechyrovali.

Často sa stáva, že aj napriek výraznému zníženiu denného množstva stravy, sa vám nepodarí schudnúť.

Príčinou býva, že konzumujte potraviny s vysokým glykemickým indexom, teda s rýchlym vstrebávaním cukru, ktoré telo nestíha spotrebovať a tie sa premieňajú na podkožný zásobný tuk. 

Ako prebieha spracovanie stravy s vysokým glykemickým indexom.Čo sa deje v organizme.

  • v organizme vznikne náhly prebytok energie vo forme krvného cukru získanej z potravy;
  • preto sa vylúči inzulín, aby znížil zvýšenú hladinu krvného cukru;
  • energia, ktorú telo nespotrebovalo sa mení na tuk;
  • hladina krvného cukru je asi za hodinu a pol inzulínom postupne znížená, často až pod „normál“;
  • telo zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru pod normál a vyšle signál: krvný cukor prudko klesol, treba rýchlo doplniť energiu;
  • človek dostane neovládateľný hlad na sladké a naje sa;
  • tým sa zas rýchlo zdvihne hladina krvného cukru a celé sa to opakuje. Tak tučnieme za stáleho hladu a neodolateľnej chuti po sladkostiach.

Určité sacharidy nabádajú vaše telo k ukladaniu tukov – a tým sťažujú chudnutie.

Naučte sa rozlišovať dobré sacharidy od zlých sacharidov.

Dobré sacharidy v zelenine a ovocí urýchľujú chudnutie a spôsobujú, že sa cítite plný energie a spokojný.

Zlé sacharidy, ako je pečivo, lupienky a sladkosti, môžu vaše chudnutie výrazne spomaliť a spôsobiť, že sa cítite unavený a hladný.

K rozlíšeniu dobrého sacharidu od zlého slúžia tri dôležité faktory: glykemický index, glykemické zaťaženie a vláknina.

Glykemický index je číslo, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.

Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti.

Čím viac sa potravina gylekmickým indexom približuje k hodnote 100, o to je menej vhodná pre diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami. Niektoré potraviny túto hodnotu dokonca prevyšujú.

Podľa glykemickému indexu rozoznávame pomalé a rýchle sacharidy. Treba však uviesť, že každý človek môže na konkrétne potraviny reagovať trochu inak.

Podľa glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny:

  • s nízkym glykemickým indexom (< 55)
  • so stredným glykemickým indexom (56-69)
  • s vysokým glykemickým indexom (> 70)

Pri chudnutí konzumujte také potraviny, ktoré spôsobia čo najmenšie výkyvy hladiny krvného cukru.  

  • Hroznový cukor (glukopur) je iný názov pre glukózu. Vstrebáva sa okamžite. Sladká tyčinka či sladká malinovka sa na glukózu zmení takmer okamžite. Taká potravina má vysoký glykemický index.
  • Špagety uvarené na spôsob al dente (uvarené na polomäkko) sa budú v žalúdku najskôr spracovávať, kým sa rozložia na „stavebné prvky“, ktoré telo vie použiť. Uvoľnia teda energiu pomalšie. Preto majú stredný glykemický index.
  • Brokolica má nízky glykemický index. Telu trvá dlho, kým sa mu podarí z takej komplexnej potraviny získať glukóza.

Faktory, ktoré vplývajú na výšku glykemického indexu stravy.

  • Množstvo jedla – čím viac jedla, tým viac nárazovo vyplaveného inzulínu. Odporúča sa preto jesť v menších množstvách asi každé 2-3 hodiny.
  • Pôsobenie obsahu cukrov – čím väčšie je zastúpenie jednoduchých cukrov v neprospech komplexných sacharidov, o to väčší bude glykemický index.
  • Zastúpenie cukrov, tukov a bielkovín v jedle - vo všeobecnosti možno povedať, že vyplavovanie inzulínu spomaľujú tuky a bielkoviny pridané k cukrom. Ak teda skonzumujeme len biele pečivo, bude inzulínová odozva väčšia, ako keď zjeme na kalórie rovnaké množstvo bieleho pečiva napríklad so syrom.
  • Tepelná úprava jedla – čím viac je potravina tepelne spracovaná, tým vyššie má číslo glykemický index. Napr. varené zemiaky uvoľňujú cukor pomalšie ako hranolky.
  • S predchádzajúcim bodom súvisí fakt, že čím viac je potravina v pevnom stave, tým pomalšie sa z nej cukry uvoľňujú. Zrelé banány majú vyšší glykemický index ako čerstvo dovezené, ešte tvrdé banány.
  • Vláknina – čím viac vlákniny skonzumujete, tým je pomalšie uvoľňovanie cukru.
  • Kyseliny v strave – pomáhajú znižovať glykemický index (ocot, dressingy, zakysané výrobky).

Vláknina spomaľuje spotrebovávanie cukrov.

Znižuje mieru absorbovania sacharidových potravín do tela a ich premenu na cukor. Potraviny s veľkým množstvom vlákniny sa menia na kalórie pomalšie než potraviny s nízkym množstvom vlákniny a vďaka tomu sú pre vaše chudnutie najlepšie. Všeobecne platí, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny majú nízky glykemický index.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist