Ako schudnúť ORECHY využite aj na CHUDNUTIE, nielen počas vianoc.

29.10.2014 00:50

Orechy obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných živín, využite ich na chudnutie.

Tuk z orechov pozostáva hlavne z nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú schudnúť.

Medzi najkalorickejšie orechy patria vlašské orechy, lieskové orechy, arašidy, mandle.

Orechy pomáhajú znižovať hladinu krvného cholesterolu.

Orechy majú vysoký obsah bielkovín, minerálov a vitamínov.

Ako často jesť orechy. Orechy by určite mali patriť do nášho jedálnička na chudnutie. Nakoľko majú vysokú energetickú hodnotu, tak raz za týždeň nám stačí, zjesť približne za hrsť orieškov, v rôznych chutných a zdravých formách. Najlepšie je jesť orechy pri chudnutí doobeda, alebo skoro popoludní. Najväčšia chyba je ak ich jete večer, napríklad pri televízore. Vtedy sa nekontrolujete a môžete si tým pokaziť celé chudnutie.

Orechy jedzte hlavne surové a nesolené.

Ideálne je, keď sú orechy súčasťou raňajok - v tejto dobe dodajú telu okamžitú energiu pre pracovný deň.

Málokto však vie, že orechy sú aj nebezpečné. Pre vysoký obsah tuku sa orechy rýchlo kazia. Niektoré rýchlo plesnivejú (môžu vznikať jedovaté aflatoxíny). Ak si dáte pozor na nezdravé, poškodené, či plesnivé jadrá, ostatné môžete konzumovať bez obáv o svoje zdravie.

Konzumácia orechov je prospešná pre pleť, nervovú sústavu a celkový rast a vývoj organizmu.

Orechy sú zdrojom kyseliny alfa lipovej, ktorá je dôležitým antioxidantom.

Nevýhodou orechov pri chudnutí je vysoký obsah energie v nich. Nespájajte večerné pozeranie televízora s chrumkaním veľkého množstva orechov, ľahko môžete pribrať.

Orechy podporujú tvorbu červených krviniek, povzbudzujú imunitný systém, pomáhajú pri anémii. Sú výbornou potravou pre ľudí s chorým srdcom. Odstraňujú nervové vyčerpanie, podráždenosť, depresiu a stres.

Orechy pomáhajú aj pri liečbe sexuálnych problémov a neplodnosti. Vďaka nízkemu obsahu uhľohydrátov sú výbornou potravou pre diabetikov.

Vitamín E a iné antioxidanty v orechoch môžu znížiť riziko infarktu a vzniku Alzheimerovej choroby. Dobrým riešením sú najmä mandle, ktoré obsahujú viac alfa-tocopherol vitamínu E, teda tú formu, ktorú telo dokáže absorbovať a využiť lepšie, ako iné potraviny. Tí, ktorí konzumovali najmenej dvakrát v týždni 28 g orechov mali o 47 % nižšiu šancu dostať srdcový infarkt a o 30 % menšiu možnosť vzniku srdcových ochorení než tí, ktorí orechy vôbec nekonzumujú.

Vyhýbajte sa praženým orechom. Soľ je nevýhodná preto, že do tela dostanete vysoké dávky sodíka (zvýši sa krvný tlak, zadržanie vody spôsobí nárast hmotnosti). Navyše posolené oriešky sú chutné a človek ľahko neodolá a dá si viac, ako pôvodne chcel.

Veľkej obľube sa tešia hlavne  pražené a solené oriešky. Tie na rozdiel od orechov v prirodzenom stave nemožno zaradiť medzi zdraviu prospešné potraviny.

Pravidelná konzumácia orechov znižuje hladinu zlého cholesterolu a triglyceridov.

Nelúpané orechy možno upravovať rôznymi spôsobmi, ako sú sušenie, praženie, solenie a pod. Plody orecha kráľovského dáva bežne pestovaný strom v Slovenskej republike.  

Orechy majú nízky glykemický index, zasýtia vás na dlhšiu dobu.

Orechy zlepšujú funkciu čriev.

Orechy majú vysokú energetickú hodnotu, takmer ako sladkosti.

Vlastnosti jednotlivých druhov orechov, ich vhodnosť pri chudnutí. 

Vlašské orechy

Vlašské orechy sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi, selénu a kyseliny folovej. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog. Dodávajú energiu srdcu. Ich tienistou stránkou je 360 kalórií. Výhodou vlašských orechov je, že je v nich dostatok telu prospešných omega mastných kyselín. Ak si ich však dáte namiesto večere s troškou medu, urobíte niečo pre svoje zdravie. Lúpané strácajú veľa výživných vlastností. Vlašské orechy a mandle môžu znižovať hladinu cholesterolu, hoci orechy sú - paradoxne - mastné. Obsahujú vraj podobné účinné látky ako olivový olej. Vplyv konzumácie vlašských orechov a mandlí na zdravie organizmu je takmer rovnaký ako vplyv olivového oleja alebo olív, pretože orechy a mandle takisto obsahujú vysoko hodnotné esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Sú aj bohatým zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Vlašské orechy by sme podľa odborníkov na výživu mali konzumovať pravidelne, podľa možnosti po celý rok. Vďaka nim sa totiž naše telo dokáže vyrovnať s negatívnymi účinkami tukov, ktoré denne konzumujeme. Nazývajú sa aj anglické alebo perzské orechy. Nezrelé zelené orechy v šupke sa nakladajú do alkoholu, zrelé plody môžeme priamo konzumovať alebo zomlieť do plniek, cukroviniek, šalátov, pečiva a ďalších vegetariánskych pokrmov. Používa sa aj orechový olej, ktorý však u nás zatiaľ nie je bežný. Z vlašských orechov sa lisuje vysoko kvalitný olej, ktorý je zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Nachádza sa v nich železo, selén, zinok, vitamín E a skupina vitamínov radu B.

Lieskové oriešky

Pre niektorých ľudí sú lieskové oriešky neprijateľné kvôli vysokému obsahu kyseliny listovej. Citlivé osoby z nej majú pálenie záhy. Kyselina listová je však dôležitá pre ženy v prvom trimestri tehotenstva, lebo pomáha predísť niektorým vývojovým vadám. Majú veľa enzýmov a nenasýtených mastných kyselín. Lieskové orechy sú plody liesky veľkej a dozrievajú v auguste. Sú olejnaté, jedia sa priamo alebo sa z nich pripravuje orieškové maslo, cukrovinky, pridávajú sa do múčnikov. Sú výborné na dekoráciu. Lieskové oriešky sú veľmi dobre známou pochutinou, obsahujú až 60 % tuku, okolo 19 % bielkovín, 5 % cukru a ďalšie látky. Olej získavaný lisovaním sa používa hlavne v parfumérii a maliarstve.  

Arašidy ( Burské oriešky )

Nie sú to orechy, ale plody podzemnice olejnej, čo je vlastne strukovina. Podzemnica olejná je v podstate zelenina, čiže aj najčastejšie konzumované “orechy“ sú vlastne zelenina. Viac ako 2% svetovej populácie majú však na túto plodinu alergiu, ktorá sa môže prejaviť opuchnutím hrdla a môže hroziť udusenie. Obsahujú vitamín B, C, E, ale aj A. Lusk obsahuje niekoľko semien - orieškov. Tie sa často pražia, ale hlavne sa spracovávajú na arašidové maslo a olej. Arašidy sú vynikajúcim liekom na nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, pôsobia i pri chorobách srdca, krvného obehu a látkovej premeny. Arašidy môžu pomôcť pri kožných ochoreniach. Veľmi pozitívne účinky majú arašidy i pri ochrane pred zubným kazom. Väčšinu týchto vlastností má tiež arašidový olej.

Mandle

Sú jedným z najhodnotnejších druhov orechov. Okrem skvelej chuti vám v 100 gramoch dodajú 8 gramov vlákniny, 436 miligramov draslíku a 10 miligramov vitamínu E, no a k tomu samozrejme 332 kalórií. Sú bohaté na vitamíny a minerály, fosfor a kálium, majú vysoký obsah železa. Delia sa na sladké a horké mandle. Sladké mandle sa používajú v cukrárstve pri pečení pekárenských výrobkov, v teplej kuchyni a sú obľúbenou pochúťkou k vínu. Horké mandle sa priamo nekonzumujú, ale destiluje sa z nich mandľová aróma. Svoju horkastú chuť strácajú po olúpaní vo vriacej vode. Mandle sa používajú celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizota, omáčiek alebo plniek. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy múky.

Kešu orechy

Najčastejšie sa predávajú solené, ale používajú sa tiež do pečiva. Čo sa týka prínosných látok podobajú sa na arašidy. Našťastie však na ne nie je alergických tak veľa ľudí. Kešu oriešky sú bohaté na vitamín D. Ide o semená kešu jabĺk. Kešu oriešky sú bohaté na betakarotén, zinok, stopové prvky, ktoré podporujú rast buniek a zúčastňuje sa tiež na tvorbe spermií.  

Pekanové orechy

Chuť pekanových orechov je síce oproti chuti bežných vlašských orechov mimoriadne lahodná ale, nemajú skoro žiadne stopové prvky či vitamíny, ktorými by vás mohli obohatiť. Pekanové orechy sú odrodou vlašských orechov, bohatých na vitamíny a minerálne látky. Pred lúpaním sa musia pekanové orechy namočiť do horúcej vody na 15 minút. Pekanové orechy sa používajú najmä na prípravu sladkých dezertov a múčnikov, ale možno sa stretnúť aj s ich slanou verziou.

Pistácie

Majú vysoký obsah enzýmov. Svoju výraznú chuť a arómu získavajú pražením. Konzumujú sa nasolené, sú tiež základom zmrzlín, zákuskov, plniek a ďalších dobrôt. Aby sa uchovala ich zelená farba, musíme ich zbaviť šupky, krátko povariť a olúpať. Plody pistácie majú približne 60 % oleja, 20 % bielkovín a 15 % cukru. V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu. Niekoľko výskumov preukázalo, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale majú tiež preventívny účinok voči rôznym typom rakoviny.

Para orechy

Šupka para orechov je veľmi tvrdá a skrýva jadro, ktoré obsahuje až 60 % oleja, 17 % bielkovín, 7 % cukru a vitamíny skupiny B. Jadro musí mať sladkastú, nikdy nie horkastú chuť. Para orechy majú vysoký obsah plnohodnotnej bielkoviny, sú zdrojom selénu. Selén spolu s vitamínom E má ochranný účinok pre srdce. Para orechy obsahujú veľké množstvo tuku a veľké množstvo vitamínu E.

Jedlé gaštany

Sú bohaté na vitamíny B a E a majú nízky obsah tukov. Jedlé gaštany sú kaloricky veľmi výdatné, ale na rozdiel napríklad od vlašských orechov neobsahujú olej. Jedlé gaštany a mandle chránia ľudský organizmus pred nervovou slabosťou a srdcovými problémami.

Píniové oriešky

Píniové oriešky sa konzumujú olúpané, pražené a niekedy aj solené. Ich chuť pripomína mandle, ale ukrýva sa v nich aj chuť živice a korenia. Používajú sa najmä na prípravu pesta, ale uplatnenie nájdu aj v pilafoch, plnkách a cestovinových pokrmoch. Obľúbenou pochúťkou sú i píniové oriešky máčané v čokoláde. 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist