Ako schudnúť OVOS je jednou z TOP POTRAVÍN na CHUDNUTIE.

03.03.2017 01:53

Vynikajúcim pomocníkom pri chudnutí je ovos a rôzne potraviny z neho pripravené.

Najvýdatnejšou živinou v ovse sú uhľohydráty. Vďaka jedinečnej štruktúre zrna sa pomaly vstrebávajú, preto ovos poskytuje energiu až na niekoľko hodín. Vynikajú v ňom najmä tieto uhľohydráty:
Škrob a produkty z jeho rozkladu: dextrín, maltóza a glukóza. Sú to látky ľahko stráviteľné a telo ich veľmi rýchlo premení na energiu.
Fruktóza sa nachádza spolu s inými uhľohydrátmi v malom množstve. Jej prednosťou je, že na prienik do telesných buniek, ktoré ju využívajú, nepotrebuje inzulín. Preto sa ovos odporúča diabetikom.
Sliz je druh uhľohydrátov s rôsolovitou štruktúrou a schopnosťou zadržiavať vodu. Vytvára osobitný typ rozpustnej vlákniny. Mastí a zmäkčuje vnútro tráviaceho traktu, čo robí ovos vhodným aj v prípade gastritídy a kolitídy.

Tuky nachádzajúce sa v ovse majú veľkú výživovú hodnotu. Tvoria ich nenasýtené mastné kyseliny (80%), vrátane kyseliny linoleovej a nasýtené (20%). Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu.
Ovos je na živiny najbohatšia obilnina. Obsahuje viac ako dvojnásobok tukov oproti pšenici, viac bielkovín a viac uhľohydrátov.

Ovos je veľmi bohatý na fosfor, železo, čím prevyšuje mäso a vitamín B1.
Rastlinná vláknina sa nachádza najmä na povrchu zrna a uchováva sa v celozrnných vločkách. Dá sa jesť aj samostatne vo forme ovsených otrúb. Jej hlavnou zložkou je betaglukán, rozpustný derivát celulózy. Má mierny preháňací účinok, ale predovšetkým znižuje hladinu cholesterolu tak, že vstrebáva a odstraňuje z čriev žlčové kyseliny, ktoré spolupracujú na výrobe cholesterolu v tele.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Biela múka z výživového hľadiska nemôže konkurovať celozrnnej, ktorá okrem škrobu a bielkovín obsahuje aj tuk, minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Navyše v nej obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa tieto látky uvoľňovali postupne a tým aj rovnomerne a dlhšiu dobu bolo nimi telo zásobované. Táto vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme, alebo sú produktom trávenia a mohli by ohroziť zdravie a súčasne zabezpečuje priechodnosť čriev, odhlieňuje ich, čím pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva.

Pri chudnutí väčšinou dodávate telu menšie množstvo stravy a preto je nesmierne dôležité, aby strava bola bohatá na všetky pre organizmus dôležité živiny, nakoľko na ich nedostatok môže telo zareagovať v lepšom prípade únavou, v horšom prípade oslabením imunitného systému, následnou chorobou a v neposlednom rade aj joj o efektom.

Ovos je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny. Tie obsahujú všetky dôležité aminokyseliny, ale nie v optimálnom pomere. Je však relatívne chudobný na lyzín a treonín, kým metionínu má nadbytok. Na druhej strane strukoviny (cícer, šošovica alebo fazuľa) sú bohaté na lyzín, ale majú deficit metionínu. Preto je kombinácia ovsa so strukovinami veľmi výhodná. Proteíny týchto dvoch druhov stravy sa vzájomne dopĺňajú a dodávajú kompletné proteíny.
Aké sú možnosti využitia ovsa pri chudnutí.
Ovsené vločky
Je to najlepší spôsob ako jesť ovos a získať všetky jeho výživné látky. Môžu sa uvariť v mlieku alebo v zeleninovom vývare.
Ovsená kaša
Namočte 4 lyžice ovsených vločiek. Ďalšie ráno do pol litra vriacej vody pridajte nasiaknuté vločky a varte ich 15 minút na slabom plameni. Podávajte ich s medom a môžete pridať aj mlieko.
Ovsená múka alebo krém
Dávajú sa do polievok a deťom do jedla.
Müsli
Ovsené vločky sú spolu s iným obilím, mandľami, lieskovými orieškami, hrozienkami atď. jednou z hlavných surovín v „müsli“, jedle na raňajky. Müsli doplňte čerstvým ovocím, mliekom a trochou medu.
Ovsená voda
Pripravuje sa nasypaním dvoch polievkových lyžíc zrna ovsa do jedného litra vody. To sa potom varí päť minút a scedí. Získaná tekutina sa môže osladiť medom a piť počas celého dňa.

Recepty na jedlá s využitím ovsa.

1. Polievka z ovsených vločiek

Potrebujeme: 80 g ovsených vločiek, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 lyžice sójovej múky, petržlenovú vňať.
Postup: Ovsené vločky dáme variť do studenej vody, osobitne uvaríme na kocky pokrájanú zeleninu, spojíme, pridáme vo vode rozhabarkovanú múku a chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať.
2. Ovsené fašírky

Potrebujeme: 200 g ovsených vločiek, 1 vajce, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, majorán, strúhanku (môžu byť aj pomleté ovsené vločky), olej, soľ.
Postup: Do uvarených vychladnutých vločiek pridáme vajce, na oleji spenenú cibuľu, prelisovaný cesnak, majorán, soľ. Ak je masa príliš riedka, pridáme podľa potreby strúhanku, alebo pomleté vločky. V strúhanke vyformujeme a obalíme fašírky, ktoré vypražíme na rastlinnom (najlepšie olivovom) oleji.
3. Kaša z ovsených vločiek

Potrebujeme: 200 g ovsených vločiek, 1 l mlieka, 1,5 lyžice oleja, ovocie (hrozno, jablká, čerešne), cukor, soľ.
Postup: Vločky vsypeme do mlieka, ktoré trochu osolíme a osladíme. Pridáme olej a za stáleho miešania varíme asi 20 minúť. Do hotovej kaše primiešame kúsky surového alebo zaváraného ovocia. Na tanieri polejeme šťavou z kompótu.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist