Ako schudnúť OVOS je najvýživnejšia obilnina, je výborná na chudnutie.

09.10.2014 02:20

Ovos je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny.

Kombinácia ovsa so strukovinami je pri zostavovaní stravy na chudnutie veľmi výhodná. Proteíny týchto dvoch druhov potravín sa vzájomne dopĺňajú a dodávajú kompletné proteíny.
Tuky nachádzajúce sa v ovse majú veľkú výživovú hodnotu. Tvoria ich nenasýtené mastné kyseliny (80%), vrátane kyseliny linoleovej a nasýtené (20%). Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu.

Ovos je neporovnateľne zdravší  a účinnejší pomocník pri chudnutí ako potraviny z bielej múky.

Ovos je na živiny najbohatšia obilnina.              

Ovos je tvrdá obilnina bohatá na vlákninu.

Ovos obsahuje v porovnaní so pšenicou viac ako dvojnásobok tukov, viac bielkovín a viac uhľohydrátov. Je veľmi bohatý na fosfor, železo a vitamín B1.

Rastlinná vláknina sa v ovse nachádza najmä na povrchu zrna a uchováva sa v celozrnných vločkách. Dá sa jesť aj samostatne vo forme ovsených otrúb. Má mierny preháňací účinok, ale predovšetkým znižuje hladinu cholesterolu tak, že vstrebáva a odstraňuje z čriev žlčové kyseliny, ktoré spolupracujú na tvorbe cholesterolu v tele.

Najhojnejšou živinou v ovse sú sacharidy. Vďaka jedinečnej stavbe zrna sa pomaly vstrebávajú, preto ovos poskytuje energiu až na niekoľko hodín. Vynikajú v ňom najmä tieto sacharidy:
Škrob a produkty z jeho rozkladu: dextrín, maltóza a glukóza. Sú to látky dobre stráviteľné a telo ich veľmi rýchlo premení na energiu.
Fruktóza sa nachádza spolu s inými sacharidmi v malom množstve. Jej prednosťou je, že na vniknutie do buniek, ktoré ju využívajú, nepotrebuje inzulín. Preto sa ovos odporúča diabetikom.
Sliz je druh uhľohydrátov s rôsolovitou konzistenciou a schopnosťou zadržiavať vodu. Vytvára osobitný typ rozpustnej vlákniny. Mastí a zmäkčuje vnútro tráviaceho traktu, čo robí ovos vhodným aj v prípade gastritídy a kolitídy.
Konzumáciou ovsa si môžete pomôcť pri chudnutí. Vláknina v ňom obsiahnutá je schopná absorbovať vodu, spomalí trávenie a tak predĺži pocit plnosti po najedení. Vyšší obsah vlákniny prospieva k znižovaniu cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí pri chorobách obehového systému. Reguluje obsah cukru v krvi, preto je ovos vhodný aj pre diabetikov. Odvary z ovsa sú vhodné pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy, tiež pri črevných poruchách.

Energetická hodnota ovsa je nižšia o 10% oproti jačmeňu, o 16% oproti pšenici a až o 20% oproti kukurici.

Ako môžete využiť ovos pri chudnutí.
Ovos môžeme v strave použiť mnohými spôsobmi v závislosti od jeho formy. Na trhu je dnes k dispozícii vcelku, drvený, vo forme múky, či ovsených vločiek. Pridávame ho aj do šalátov. Ovsené vločky pridané do cesta môžu ozvláštniť chuť chleba, pečiva, alebo koláčov. Pomocou ovsenej múky, alebo vločiek zahustíme omáčku. Z ovsenej múky vieme pripraviť aj výborné palacinky. Ovsené vločky môžu byť použité aj ako plnivo do pomazánok, nátierok a pri príprave rôznych príloh. Môžeme ho pridať do plniek, ktorými plníme mäso a zeleninu.   Ovos môžeme konzumovať aj surový, či len zaparený horúcou vodou, ako ovsenú kašu, musli,

Nesmieme zabudnúť ani na ovsené mlieko a ovsenú smotanu. Sú vynikajúcou náhradou za kravské mlieko a tak by nemali chýbať v kuchyni ľudí, ktorých trápi potravinová intolerancia na mlieko. Napríklad ovsené mlieko rozmixované s čerstvým ovocím môže byť vynikajúcim raňajším štartom do náročného dňa.

Čokoľvek však budeme z ovsa pripravovať, treba mať na pamäti, že dlhým varením znižujeme jeho výživovú hodnotu a zároveň zvyšujeme jeho glykemický index, takže by sa mal tepelne upravovať len tak dlho ako je nevyhnutné.

Príprava a použitie ovsa - potravinové produkty.
Vločky
Je to najlepší spôsob ako jesť ovos a získať všetky jeho výživné látky. Môžu sa uvariť v mlieku alebo v zeleninovom vývare.
Ovsená kaša
Namočte 4 lyžice ovsených vločiek. Ďalšie ráno do pol litra vriacej vody pridajte nasiaknuté vločky a varte ich 15 minút na slabom plameni. Podávajte ich s medom a môžete pridať aj mlieko.
Múka alebo krém
Dávajú sa do polievok a deťom do jedla.
Müsli
Ovsené vločky sú spolu s iným obilím, mandľami, lieskovými orieškami, hrozienkami atď. jednou z hlavných surovín v „müsli“, jedle na raňajky. Müsli doplňte čerstvým ovocím, mliekom a trochou medu.
Ovsená voda
Pripravuje sa nasypaním dvoch polievkových lyžíc zrna ovsa do jedného litra vody. To sa potom varí päť minút a scedí. Získaná tekutina sa môže osladiť medom a piť počas celého dňa.

Recepty na jedlá s použitím ovsa.

Polievka z ovsených vločiek
Potrebujeme: 8 dkg ovsených vločiek, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 lyžice sójovej múky, petržlenovú vňať.
Postup: Ovsené vločky dáme variť do studenej vody, osobitne uvaríme na kocky pokrájanú zeleninu, spojíme, pridáme vo vode rozhabarkovanú múku a chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Ovsené fašírky
Potrebujeme: 20 dkg ovsených vločiek, 1 vajce, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, majorán, strúhanku (môžu byť aj pomleté ovsené vločky), olej, soľ.
Postup: Do uvarených vychladnutých vločiek pridáme vajce, na oleji spenenú cibuľu, prelisovaný cesnak, majorán, soľ. Ak je masa príliš riedka, pridáme podľa potreby strúhanku, alebo pomleté vločky. V strúhanke vyformujeme a obalíme fašírky, ktoré vypražíme na rastlinnom (najlepšie olivovom) oleji.

Kaša z ovsených vločiek
Potrebujeme: 20 dkg ovsených vločiek, 1 l mlieka, 1,5 lyžice oleja, ovocie (hrozno, jablká, čerešne), cukor, soľ.
Postup: Vločky vsypeme do mlieka, ktoré trochu osolíme a osladíme. Pridáme olej a za stáleho miešania varíme asi 20 minút. Do hotovej kaše primiešame kúsky surového ovocia. Na tanieri polejeme šťavou z ovocia. 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist