Ako schudnúť OVOS je pre chudnutie najlepšia obilnina.

08.02.2016 04:39

Ovos je pri chudnutí výrazne zdravšia a účinnejšia potravina ako potraviny z bielej múky.

Ovos obsahuje v porovnaní so pšenicou viac ako dvojnásobok tukov, viac bielkovín a viac uhľohydrátov. Je veľmi bohatý na fosfor, železo a vitamín B1.

Rastlinná vláknina sa nachádza najmä na povrchu zrna a uchováva sa v celozrnných vločkách. Dá sa jesť aj samostatne vo forme ovsených otrúb. Má mierny preháňací účinok, ale predovšetkým znižuje hladinu cholesterolu tak, že vstrebáva a odstraňuje z čriev žlčové kyseliny, ktoré spolupracujú na výrobe cholesterolu v tele.

Najhojnejšou živinou v ovse sú uhľohydráty. Vďaka jedinečnej stavbe zrna sa pomaly vstrebávajú, preto ovos poskytuje energiu až na niekoľko hodín. Vynikajú v ňom najmä tieto uhľohydráty:
Škrob
a produkty z jeho rozkladu: dextrín, maltóza a glukóza. Sú to látky veľmi stráviteľné a telo ich veľmi rýchlo premení na energiu.
Fruktóza sa nachádza spolu s inými uhľohydrátmi v malom množstve. Jej prednosťou je, že na vniknutie do buniek, ktoré ju využívajú, nepotrebuje inzulín. Preto sa ovos odporúča diabetikom.
Sliz je druh uhľohydrátov s rôsolovitou konzistenciou a schopnosťou zadržiavať vodu. Vytvára osobitný typ rozpustnej vlákniny. Mastí a zmäkčuje vnútro tráviaceho traktu, čo robí ovos vhodným aj v prípade gastritídy a kolitídy.
Ovos je pre chudnutie najhodnotnejšia obilnina, jeho častejšou konzumáciou si môžete výrazne pomôcť pri znižovaní množstva zjedených kalórií. Vláknina v ňom obsiahnutá je schopná absorbovať vodu, spomalí trávenie a tak predĺži pocit plnosti po najedení. Vyšší obsah vlákniny prospieva k znižovaniu cholesterolu v krvi, priaznivo pôsobí pri chorobách obehového systému. Reguluje obsah cukru v krvi, preto je vhodný aj pre diabetikov. Odvary z ovsa sú vhodné pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy, tiež pri črevných poruchách.

Energetická hodnota ovsa je nižšia o 10% oproti jačmeňu, o 16% oproti pšenici a až o 20% oproti kukurici.

Ovos je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny. Tie obsahujú všetky dôležité aminokyseliny, ale nie v optimálnom pomere. Je však relatívne chudobný na lyzín a treonín, kým metionínu má nadbytok. Na druhej strane strukoviny (cícer, šošovica alebo fazuľa) sú bohaté na lyzín, ale majú deficit metionínu. Preto je kombinácia ovsa so strukovinami veľmi výhodná. Proteíny týchto dvoch druhov stravy sa vzájomne dopĺňajú a dodávajú kompletné proteíny.
Tuky nachádzajúce sa v ovse majú veľkú výživovú hodnotu. Tvoria ich nenasýtené mastné kyseliny (80%), vrátane kyseliny linoleovej a nasýtené (20%). Prevaha nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať tvorbu cholesterolu.

Ovos je na živiny najbohatšia obilnina.              

Ovos je obilnina bohatá na vlákninu, čo významne zvyšuje jej vhodnosť pri chudnutí.

Rady ako môžete využiť ovos pri chudnutí.
Ovos môžeme v strave použiť mnohými spôsobmi v závislosti od jeho formy. V obchodoch máte dnes k dispozícii ovos vcelku, drvený, vo forme múky, či ovsených vločiek. Ovsené vločky pridané do cesta, môžu ozvláštniť chuť chleba, pečiva, alebo koláčov. Pomocou ovsenej múky, alebo vločiek zahustíme omáčku. Z ovsenej múky vieme pripraviť aj výborné palacinky. Ovsené vločky môžu byť použité aj ako plnivo do pomazánok, nátierok a pri príprave rôznych príloh. Môžeme ho pridať do plniek, ktorými plníme mäso a zeleninu. Pridávame ho aj do šalátov.  Ovos môžeme konzumovať aj surový, či len zaparený horúcou vodou, ako ovsenú kašu, musli,

Nesmieme zabudnúť ani na ovsené mlieko a ovsenú smotanu. Sú vynikajúcou náhradou za kravské mlieko a tak by nemali chýbať v kuchyni ľudí, ktorých trápi potravinová intolerancia na mlieko. Napríklad ovsené mlieko rozmixované s čerstvým ovocím môže byť vynikajúcim štartom do náročného dňa.

Čokoľvek však budeme z ovsa pripravovať, treba mať na pamäti, že dlhým varením znižujeme jeho nutričnú hodnotu a zároveň zvyšujeme jeho glykemický index, takže by sa mal tepelne upravovať len tak dlho ako je nevyhnutné.

V akej forme môžete využívať ovos pri príprave stravy.
Vločky
Je to najlepší spôsob ako jesť ovos a získať všetky jeho výživné látky. Môžu sa uvariť v mlieku alebo v zeleninovom vývare.
Ovsená kaša
Namočte 4 lyžice ovsených vločiek. Ďalšie ráno do pol litra vriacej vody pridajte nasiaknuté vločky a varte ich 15 minút na slabom plameni. Podávajte ich s medom a môžete pridať aj mlieko.
Múka alebo krém
Dávajú sa do polievok a deťom do jedla.
Müsli
Ovsené vločky sú spolu s iným obilím, mandľami, lieskovými orieškami, hrozienkami atď. jednou z hlavných surovín v „müsli“, jedle na raňajky. Müsli doplňte čerstvým ovocím, mliekom a trochou medu.
Ovsená voda
Pripravuje sa nasypaním dvoch polievkových lyžíc zrna ovsa do jedného litra vody. To sa potom varí päť minút a scedí. Získaná tekutina sa môže osladiť medom a piť počas celého dňa.

Jednoduché recepty s použitím ovsa.

Polievka z ovsených vločiek
Potrebujeme: 8 dkg ovsených vločiek, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 lyžice sójovej múky, petržlenovú vňať.
Postup: Ovsené vločky dáme variť do studenej vody, osobitne uvaríme na kocky pokrájanú zeleninu, spojíme, pridáme vo vode rozhabarkovanú múku a chvíľu povaríme. Pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Ovsené fašírky
Potrebujeme: 20 dkg ovsených vločiek, 1 vajce, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, majorán, strúhanku (môžu byť aj pomleté ovsené vločky), olej, soľ.
Postup: Do uvarených vychladnutých vločiek pridáme vajce, na oleji spenenú cibuľu, prelisovaný cesnak, majorán, soľ. Ak je masa príliš riedka, pridáme podľa potreby strúhanku, alebo pomleté vločky. V strúhanke vyformujeme a obalíme fašírky, ktoré vypražíme na rastlinnom (najlepšie olivovom) oleji.

Kaša z ovsených vločiek
Potrebujeme: 20 dkg ovsených vločiek, 1 l mlieka, 1,5 lyžice oleja, ovocie (hrozno, jablká, čerešne), cukor, soľ.
Postup: Vločky vsypeme do mlieka, ktoré trochu osolíme a osladíme. Pridáme olej a za stáleho miešania varíme asi 20 minúť. Do hotovej kaše primiešame kúsky surového alebo zaváraného ovocia. Na tanieri polejeme šťavou z kompótu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist