Ako schudnúť PÁLENIE ZÁHY.

02.09.2014 05:55

Pálenie záhy sa u mnohých z nás objavuje, keď sa žalúdočný obsah dostane do pažeráka. 

Subjektívny príznak pálenia záhy sa vyskytuje pomerne často. Denne pravidelne alebo nepravidelne pocíti pálnir záhy asi 10% dospelých. 

Približne 15% dospelých na odstránenie nepríjemného pálenia záhy užíva lieky voľne predajné v lekárňach, ktoré znižujú kyslosť žalúdočných štiav.

Pálenie záhy sa najčastejšie objavuje alebo zhoršuje po jedle, najmä po tučnom, korenenom, sladkom, kysnutom, po čokoláde, cibuli, cesnaku, často sa stačí napiť alkoholu (najmä bieleho vína), coly, čaju, džúsu. 

Sóda bikarbóna je najčastejší ale už zastaraný spôsob na obmedzenie pálenia záhy. Jej účinok spočíva v tom, že na krátky čas neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Pri pálení záhy síce prinesie krátkodobú úľavu, avšak opakované a nadmerné používanie sódy môže nepriaznivo ovplyvniť vnútorné prostredie organizmu. 

Dnes sú k dispozícii modernejšie anticidá, ktoré sa nevstrebávajú do krvného obehu a ich užívanie je bez rizika. Dajú sa kúpiť v každej lekárni aj bez lekárskeho predpisu.

Základné odporúčania na odstránenie pálenia záhy. 

o       redukovať telesnú hmotnosť

o       prestať fajčiť

o       vyhýbať sa alkoholickým nápojom a káve

o       stravu deliť na menšie a častejšie porcie

o       znížiť prísun tukov, zvýšiť konzumáciu surovaj zeleniny

o       zmeniť zloženie stravy, vyhýbať sa potravinám, ktoré spôsobujú pálenie záhy

o       spávať na lôžku so zvýšením v hlavovej oblasti

o       obmedziť stres, obmedziť užívanie liekov, ktoré môžu spôsobiť tieto príznaky (lieky  proti vysokému krvnému tlaku, lieky proti bolesti, astme, srdcovo-cievnym ochoreniam alebo hormonálna antikoncepcia) - potrebné vždy konzultovať s Vašim lekárom

o       obmedziť prácu v predklone

o       vynechať horúce polievky a jedlá, obmedziť potraviny s vysokým obsahom tukov

o       nekonzumovať vyprážané jedlá

o       mäso pred úpravou dôkladne zbaviť tuku

o       vhodná tepelná úprava surovín je dusenie na vode, grilovanie alebo pečenie na rošte

o       na prípravu zahustených pokrmov používajte netučné mliečne výrobky alebo zeleninové pretlaky

o       na prípravu jedál sú vhodné nádoby s povrchovou úpravou – teflon

 

Nevhodné potraviny pre ľudí trpiacich pálením záhy

potraviny s veľkým obsahom tuku

majonéza, fritované jedlá, tučné mäsá, údeniny, tučné ryby

ťažko stráviteľné potraviny

cibuľa, kapusta, paprika, paradajky, pikantný kečup, vajíčko uvarené natvrdo, čerstvý chlieb, strukoviny, cesnak

potraviny podporujúce produkciu žalúdočnej kyseliny

sladkosti, mentolové a eukalyptové cukríky, žuvačky, slané oriešky, oriešky kešu, pikantné a pálivé jedlá s obsahom korenín a pálivej papriky, alkohol, veľmi korenené jedlá, veľmi horúce a studené jedlá, zrnková káva

potraviny, ktoré do tela privádzajú kyseliny

sýtené nápoje, červené a biele víno

 

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami, 

ak chcete konečne schudnúť a neopakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist