Ako schudnúť PARADAJKY sú nielen chutné, pomáhajú pri chudnutí.
Paradajky vám pomôžu schudnúť a zlepšiť zdravotný stav vášho organizmu.
Čerstvé paradajky obsahujú veľa vody – takmer 94% hmotnosti a malé množstvo uhľohydrátov – 3,54%, bielkovín – 0,85% a tukov – 0,33%.
Paradajky sú veľkým zdrojom vitamínov ale aj nevýživných látok.
Paradajky veľkým obsahom vody a chrómu, vám dodajú dostatočný pocit nasýtenia.
Paradajky patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny vo svete. Sú kyslou zeleninou, ktorá má na organizmus, paradoxne, zásaditý účinok.
Najhojnejšie je v paradajkách zastúpený vitamín C – 19,1mg / 100g. V paradajkách nechýba ani vitamín B1, B2, B6, niacín a foláty a prítomný je v nich aj provitamín A.
Z minerálov v paradajkách si najväčšiu pozornosť zasluhuje draslík, nasleduje železo, horčík a fosfor.
Z nevýživných zložiek sú v paradajkách najpozoruhodnejšie: rastlinná vláknina, organické kyseliny, lykopén.
Paradajky by vám nemali chýbať na stole počas celého roka, hlavne keď sa snažíte schudnúť.
Paradajky znižujú cholesterol, stimulujú imunitný systém a spomaľujú starnutie.
Paradajka má pomerne silný antibiotický a močopudný účinok.
Paradajka pôsobí protiskleroticky, zlepšuje tvorbu hemoglobínu a stimuluje imunitný systém.
Paradajka posilňuje činnosť pečene a srdca a pôsobí ako prevencia rakoviny. Existuje mnoho dôkazov, že veľká spotreba paradajok alebo produktov z nich môže súvisieť s nízkym rizikom rakoviny.
Surová paradajková šťava a surové paradajky majú tiež protizápalový účinok a chránia pred zvyšovaním krvného tlaku.
Podľa najnovších výskumov konzumácia paradajok spomaľuje starnutie.
Ako vplýva každodenná konzumácia paradajok na zdravotný stav človeka.
- znižuje vysoký krvný tlak a hladinu škodlivého cholesterolu v krvi (čím poskytuje ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami),
- reguluje podiel cukru v krvi,
- blahodárne pôsobí proti stresu, bolestiam hlavy,
- predstavuje ochranu pred žlčníkovými a obličkovými kameňmi.
- vitamíny podporujú imunitný systém – stačí jedna paradajka denne a máte prijaté všetky vitamíny, ktoré telo potrebuje v dennej dávke
- látky obsiahnuté v paradajke podporujú obnovu buniek a zlepšujú pružnosť pokožky
- vláknina podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
- Draslík zabezpečuje močopudný účinok – správne odvodnenie organizmu
- Paradajky neutralizujú a pomáhajú vylučovať odpadové látky metabolizmu, ktoré bývajú väčšinou kyslé.
- Ich pravidelná konzumácia sa odporúča na „prečistenie“ krvi pri dne, zlyhaní obličiek s nárastom množstva močoviny v krvi alebo chronickej prítomnosti toxínov v tele zapríčinenej stravou bohatou na mäso a živočíšne proteíny.
Paradajky chránia žalúdok, podporujú trávenie a zlepšujú imunitný systém.
Zrelé paradajky majú príjemnú, sladkú chuť, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, teda fruktózu, glukózu a sacharózu. Podporujú trávenie a v črevách dokonca ničia baktérie. Čím sú paradajky zrelšie, tým je obsah kyselín nižší. Z vitamínov je najdôležitejší betakarotén, ktorý sa v ľudskom organizme mení na vitamín A. Čím ho máte v strave viac, tým lepšie funguje váš imunitný systém. Ani slnko tak nepoškodí pokožku ľuďom, ktorí majú tohto vitamínu dostatok, a dokonca sa krajšie opália. Vitamínu C je najviac v povrchovej vrstve, až trikrát viac ako v dužine a šťave. Najviac ho obsahujú žltkasté a ružové plody. V posledných rokoch sa zistilo, že sírna zlúčenina S–metylmetionín, označovaná ako vitamín U, ktorá sa tiež nachádza v rajčiakoch, chráni organizmus pred vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika.
Surové paradajky sú najzdravšie na konzumáciu. Vyprážané paradajky sú chutné, ale pre človeka so slabým žalúdkom ťažko stráviteľné. Paradajková šťava a omáčka sú bohaté na vitamín C a minerálne soli. Priemyselne spracované výrobky však zvyčajne obsahujú veľké množstvo prísad, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)