Ako schudnúť Piť dostato tekutín počas chudnutia musíte aj pri chlade.

06.10.2016 18:06

Do pitného režimu si môžeme zarátať aj zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú tiež veľa vody. Ak zjete asi kilo zeleniny, je to akoby ste vypili asi liter vody. Teda aj toto môžete započítať do dennej dávky. Mnohí z nás majú problémy s pitím väčšieho množstva tekutín. Nemusíte vypiť plný pohár „na ex“, pite veľmi malé množstvá a často. Ak pracujete v kancelárii, majte po ruke pohár s vodou neustále a pri každej príležitosti z neho odpite. Nehľadajte zámienky, prečo nemôžete piť. Dostatok tekutín sa odrazí nielen na vašom vnútornom zdraví, ale aj na zovňajšku. Vaša pokožka bude hladká a pevná, nie vysušená. Ako všade v našom tele, aj v koži sa nachádza tekutina. Nezabúdajte, že telo je zložené zo 75% z vody.  Neodopierajme mu tento dôležitý stavebný materiál.

Čo by ste mali piť

Nie je tekutina ako tekutina. Tá najzdravšia a vlastne jediná, ktorú naše telo skutočne potrebuje, je čistá voda. Pre takú bolo naše telo budované a vytvorené. Ak si zvyknete na drogu  typu  kola, nebude vám obyčajná  prirodzená voda vôbec chutiť. Je to overený fakt. Ale to ešte neznamená, že ak vám chutí sladký nápos, je dobré a zdravé ho piť.
Pitie čistej vody je vecou zvyku. Naša túžba po sladkých nápojoch je len nevhodný zvyk. Treba len trochu pevnej vôle na prekonanie zvyku a potom zistíme, že čistá pramenitá voda je veľmi chutná, i keď je bez chuti. A má to ďalšie výhody: ušetríte mesačne nemálo eur, nefiltrujete cez pečeň chemikálie a netučniete z cukru. Veď fľaška coca-coly obsahuje asi 9 kociek cukru!
Ďalšia vec pri správnom pití je, že si ho musíte rozvrhnúť na celý deň rovnomerne. Nie vypiť doobeda tri litre vody, až nás ide rozpučiť a pomaly si nosíme prácu na WC, pretože sme tam stále a popoludní ani glg. To nemá ten správny efekt. V čase bez tekutín naše telo trpí, či sme predtým vodu pili alebo nie. Teda vodou sa musíme dopĺňať priebežne celý deň.
Najideálnejšie je začať  ráno pohárom vlažnej vody, po raňajkách nejaký čaj, ovocný alebo zelený a bez cukru a tak ďalej, až do večera. Pred každým jedlom by sme sa mali napiť a potom zasa asi pol hodinu po jedle. Nie je dobré jedlo zapíjať.

Najdôležitejší systém hospodárenia s vodou v tele človeka je močový systém. Ak je vody nadbytok, veľa vody preniká do krvného obehu a tadiaľ do obličiek, ktoré odstránia nadbytočnú vodu do moču. Ak je vody nedostatok, aj v krvnom obehu je menší objem tekutiny. Vtedy sa zmenšuje prietok krvi obličkami a vytvára sa aj menej moču, teda šetríme.
Voda sa z nášho organizmu stráca aj cez kožu vyparovaním a potením, ktoré slúži v prvom rade na reguláciu telesnej teploty v horúčavách alebo pri veľkej námahe. V chladnom prostredí sa naopak kožné póry stiahnu. Tretia cesta unikania vody z tela je dýchanie.
Tri hlavné systémy hospodárenia s vodou – močová sústava, koža a dýchací systém – pracujú vo vzájomnej súhre. Výdaj vody je len jedna strana mince. Tú druhú tvorí prijímanie tekutín. Ak majú spolu tvoriť dokonalý celok, prijímanie tekutín by sa vždy malo prispôsobiť ich výdaju.
Prečo je dôležité dopĺňať tekutiny.

V noci neprijímame tekutiny. Obličky sa pritom vo vodorovnej polohe dobre prekrvujú a vytvára sa dostatočné množstvo moču. Ráno má preto organizmus málo tekutín, ktoré treba doplniť. Čierny čaj a káva majú močopudné účinky a neriešia problém nedostatku vody. Preto sa odporúča dať telu hneď zrána to, čo je mu vlastné a prirodzené – čistú vodu. Ak sa vám podarí vypestovať si návyk vypiť do dvanástej hodiny aspoň liter tekutín, vaše telo vám bude vďačné.

Dlhodobejší nedostatok tekutín môže poškodiť napríklad ľadviny, pečeň. Môže sa prejaviť poruchami trávenia, zahustenie telesných tekutín má za následok spomalenie metabolizmu. V organizme sa hromadia toxické látky. Nedostatkom vody trpí aj pleť. Človek, ktorý pije málo, trpí úplne zbytočne a ani ho nenapadne, že príčina je možno tak jednoduchá. Stačilo by sa poriadne napiť. Pravidelne.

Pite vodu a začnete chudnúť
Toto tvrdenie nie je celkom správne, pretože ak okrem pitia tekutín zjete extrémne veľa potravín, určite neschudnete. Ale je veľmi pravdepodobné, že pri pravidelnom pití vody každú hodinu budete oveľa sýtejší – odpadne mnoho „záchvatov“ chuti na sladkosti a iné dobroty. Riadne napitý človek proste nie je taký hladný a preto ho uspokojí aj menšia porcia. Ale aj keby sa vám nedarilo chudnúť, myslite na to, aký dôležitý je pitný režim pre organizmus a že to stojí za to. Pitie vody je tá najlacnejšia formula, ktorú môžete spraviť pre svoje zdravie. Možno ste už počuli vetu, že „hlad je preoblečený smäd“.
Farba moču Aj podľa farby sa dá zistiť, či je váš pitný režim v poriadku. Čím je farba tmavšia, tým horšie. Zlým signálom teda je zriedkavé močenie malého množstva moču tmavej farby. Ideálna farba moču je svetložltá, až číra. To je znak správneho zavodnenia organizmu. Svetlá farba signalizuje, že v moči nie je veľká koncentrácia odpadových látok.
Farba moču neplatí pri vitamínoch a liekoch. Po vitamínoch (a niektorých liekoch) je farba moču tmavšia a žltšia. V takom prípade sa za indikátor primeraného zavodnenia organizmu dá používať jedine jeho množstvo.
Ako uhasiť smäd
Pramenité a minerálne vody
s nižším obsahom minerálnych látok sú vhodné na každodenné pitie vďaka prirodzenému zastúpeniu minerálov a stopových prvkov v nich.  Minerály a stopové prvky sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Na zabezpečenie pitného programu nie sú vhodné vody s vysokým obsahom minerálnych látok. V zásade sa odporúča v začiatkoch pohybovej činnosti piť nápoje izotonické, ale aj hypotonické a dokonca aj minerálne vody. Nápoje s obsahom sacharidov sa používajú až po 60 až 90 minútach činnosti kedy sa nepoužíva pevná strava. Tieto sacharidové nápoje majú spôsobiť obnovu energetických zdrojov v priebehu krátkeho času. Prívod elektrolytov sa odporúča dopĺňať až po pohybovej činnosti. Špeciálne nápoje s obsahom minerálnych látok sa nevyžadujú. Straty výživných látok môžu byť kryté pestrou a vyváženou stravou. K úplnej obnove telesných tekutín sú vhodné všetky nealkoholické a bezkofeínové nápoje.
Bylinkové a ovocné čaje sa odporúčajú piť nesladené. Ideálne je striedať ich, nepiť stále dookola ten istý čaj celé dni.
Nealkoholické sladené nápoje – vhodnejšie sú bezbublinkové, ktoré nedráždia žalúdok a netlačia na bránicu. Veľmi obľúbené sú nápoje s podielom ovocnej zložky.
Káva – už mnoho rokov sa vedú spory, či káva je zdravá, alebo škodí. Ak sa pije s mierou, má pozitívne účinky, povzbudzuje centrálny nervový systém. Zdravý človek si pokojne môže dopriať nejakú tú šálku kávy denne. Nezabudnite si k nej však naliať pohár vody alebo minerálky, pretože káva pôsobí ako diuretikum.
Alkohol – piť sa má len s mierou! Napríklad pivo prečisťuje organizmus a podporuje  trávenie, červené víno má preventívny účinok proti rakovine. Pokiaľ máte problém s množstvom alkoholu, ktorý vypijete, radšej ho nepite vôbec, ako ho vypiť priveľa.

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, dostať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist