Ako schudnúť Počas chudnutia musíte MENEJ SOLIŤ, ako na to.

24.09.2016 04:46

Dosoľované jedlá sú pre mnohých chutnejšie a priam zvádzajú, aby ste ich zjedli viac.

Soľ, teda chlór a sodík, sú prvky pre organizmus nesmierne dôležité.

V bežne konzumovanej strave, v pitnej vode, minerálnych vodách je chlóru a sodíka dostatok, často aj nadbytočné množstvo. Teoreticky teda človek vôbec nepotrebuje soliť.

Najnebezpečnejšia pre nadváhu je kombinácia veľkého množstva soli a k tomu tuk.  

Soľ nad zlato. Áno, toto ponaučenie platilo v rozprávke, ale nie v súčasnom stravovaní.

Či chudnete, alebo nie, odporúča sa soľ ako dochucovadlo jesť len minimálne, solenie by ste mali výrazne obmedziť.

Presoľovanie jedál nielenže neprospieva zdraviu, ale výrazne sťažuje proces chudnutia.

Na solenie máte na výber dve soli – morskú a kamennú. Kamenná soľ nie je zlá. Do povedomia ľudí sa dostáva ako zlá z pohľadu makrobiotiky, ktorá ju neodporúča. Odporúčaná je morská soľ, pretože sa v organizme ľahšie rozkladá. Potrebuje na to menej tepla. Kamenná soľ vytvára zvyškové kryštály, ktoré ničia kĺby, cievy, tepny.

Ak človek konzumuje 2 - 3 roky kvalitné potraviny, upravuje ich zvláštnym spôsobom, tak nie je problém používať kamennú soľ bez toho, aby to malo negatívny dopad na organizmus. Ibaže toto nie sú všetky soli, ktoré sa konzumujú. Napríklad, pri výrobe syrov sa používa tzv. ťažká soľ. Sú to zložitejšie vzorce soli, ktoré sa zapracovávajú do syrov.

Soľ má vlastnosť sťahujúcu,  preto sa pridáva do syrov, aby sa stiahli a držali pevný tvar. Syr je mliečny koncentrát.  A nielenže je to koncentrát, ale je plný ťažkých solí.
Je tu, ale, ešte jedna soľ, ktorá sa bežne používa skoro všade - je to glutaman sodný, v podstate jedovatá látka. Všimnite si varovné nápisy na polievkach z vrecka – nedávať deťom do troch rokov. Prečo asi? Lebo deti na to zle reagujú, zaťažuje im to organizmus. Ale my nemôžeme rozlišovať dieťa a dospelého. Glutaman sodný pôsobí aj na dospelého človeka. Jeho organizmus je dosť zničený konzumnými potravinami, preto telo nereaguje tak, ako by malo. Nedá najavo, že glutaman je jed, a že nás otravuje. U detí je to veľmi aktívne. Imunitný systém sa ešte len vytvára, to znamená, okamžite reaguje na všetky jedy, ktoré prídu do organizmu. Ľudia celý život konzumujú glutaman a potom sa čudujú, že majú problémy so zrastami na hrubom čreve, s dýchaním (bránica nepracuje, ako má), migrénami (extrémne bolesti hlavy), prudkými zmenami nálad, depresiami. 
Je rozdiel v tom, či solíme veľa, alebo málo, ako to vplýva na chudnutie.

V malom množstve nám soľ neuškodí. Naša spoločnosť si však zvykla na konzumáciu veľmi veľkej dávky soli.

Maximálna dávka, ktorú môžeme denne skonzumovať je päť gramov, množstvo, ktoré zodpovedá obsahu čajovej lyžičky. Do tohto objemu zaraďujeme aj soľ, ktorou si jedlá nielen prisáľame, ale aj soľ, ktorú obsahujú potraviny, ktoré konzumujeme.

Nadmerným solením, najmä pri nedostatočnom pitnom režime, neprimerane zaťažujeme obličky, ktoré sa podstatnou mierou podieľajú na zabezpečovaní stability telovej tekutiny. Obličky musia vylučovať soľ, ale pri nedostatku vody ju zároveň zadržujú v organizme a vy sa zavodňujete.

Soľ predstavuje závažný rizikový faktor hypertenzie.

Ako obmedziť konzumáciu soli a presolených potravín.

- vyhýbajte sa mäsovým a zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku,
- dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok,
- znížte množstvo slaných prípravkov, ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie,
- používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli,
- namiesto údenín jedzte varené alebo pečené mäso,
- obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra,
- nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia  alebo smaženia a soľ pridajte do pokrmu po jeho príprave,
- nedávajte na stôl soľničku.

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist