Ako schudnúť POTRAVINY spôsobujúce HLAD, čo jesť aby ste NEHLADOVALI.

19.07.2014 03:32

Náš pocit hladu je úzko spojený s hladinou glukózy v krvi.  Nie každá potrava totiž uvoľňuje sacharidy pri trávení rovnako.

Čím je strava viac pozbavená jej prirodzených zložiek, akými sú napr., vláknina, tuky alebo bielkoviny, tým rýchlejšie sa z nej sacharidy uvoľňujú a hladina glukózy v krvi prudko stúpa a začína sa proces premeny glukózy na tuk. Nepríjemné na tomto procese je to, že len o niečo pomalšie ako stúpa, tak aj klesá a pocit hladu sa dostaví pomerne rýchlo. Dochádza k paradoxu, človek priberá a pritom má stále hlad.

Potraviny, ktoré dokážu dodať telu sacharidy v tak vysokých dávkach sú biela múka a pekárenské výrobky z nej, škrob, cukor (výnimkou je ovocný cukor).

Glykemický index potravín vyjadruje rýchlosť a rozsah, s akým potravina zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Pri jeho vyššej koncentrácii sa do krvi vyplavuje viac inzulínu, čo nielenže podporuje ukladanie tukov do telesných zásob, ale tiež rýchlejšie budete hladní. Preto je také dôležité pri akéjkoľvek diéte dbať na príjem potravín s nízkym glykemickým indexom. Dá sa povedať menej sacharidov a viac vlákniny znamená nižší GI. Záleží ale i na zložení sacharidov a na tepelnej a mechanickej úprave jedla

Jedlá po ktorých  rýchlo vyhladnete.  

Nie je kalória ako kalória. Bielkovinová kalória dokáže zasýtiť na dlhší čas než kalória z tukov či sacharidov. Keď sa na to pozrieme napríklad z hľadiska raňajok, človek, ktorý zjedol ráno omeletu, bude na obed menej hladný ako ten, čo si dal biele pečivo s džemom. Výsledky výskumu dokonca vyčíslili, že po omelete zjete na obed približne o 140 kalórií menej.

Keďže však nemožno takto detailne rozlišovať kalórie, ktoré prijímame, uvedomte si základné pravidlá. Hlad najlepšie zaženie kombinácia bielkovín, vlákniny a vody, ktoré sa v jedle skutočne nachádzajú. Často sa však stane, že do úst vkladáme potraviny, ktoré po týchto látkach ani nechyrovali, a tak môžeme čoskoro čakať opätovný hlad.

Sladké a pečené potraviny a jedlá
Koláče a sladké pečivo sú nástrahou číslo jeden, ktorú pomerne často volíme v prípade hladu. Ak sa však nespoliehate výhradne na vlastnoručne pečené výrobky zo zdravších surovín, ťažko môžete očakávať nejakú výživnú hodnotu. Sladké pečivo je plné cukru, kalórií , má vysoký glykemický index a veľmi rýchlo po ňom vyhladnete. Nerovnomerne kolísanie hladiny cukru urobí svoje a vy dostanete chuť na niečo ďalšie.

Smažené jedlá
Samozrejme, v rebríčku jedál, ktoré vás čoskoro donútia opäť jesť, je aj všetko smažené. V takejto podobe nám síce veci veľmi chutia, ale treba si uvedomiť, že smaženie oberá potraviny o značnú časť výživovej zložky a pridáva na kalóriách. Hranolky už so zemiakmi veľa spoločného nemajú, takže smaženého radšej menej ako viac.

Nebezpečné žuvačky
Pri tejto činnosti sa vám neustále vytvárajú sliny, ktoré mozgu signalizujú, že jedlo je na ceste. Avšak, menším problémom je to, že žiadne jedlo do žalúdka nesmeruje, čo o chvíľu bude mať za následok pocit hladu. Tak ako pri ostatných spomínaných jedlách.

Hlad je prezlečený smäd

Vodou ho síce nadlho neuhasíme, ale existujú aj iné alternatívny tekutej stravy, ktorá je určite výživnejšia ako rezeň a zemiaková kaša.  

Výživné nápoje
Tekutá strava sa dáva malým deťom, ľuďom po operácii aj tým, ktorých trápia vážne zdravotné problémy. Dôvod je jednoduchý - živiny v tekutej forme sú ľahšie stráviteľné. Na trhu je dnes niekoľko druhov proteínových tekutých nápojov. Kúpite ich už hotové, vo forme prášku, ktorý zmiešate s vodou. Sú jedinečným zdrojom bielkovín. Pre prijatie takého množstva, ktoré získate jedinou porciou nápoja, by ste museli skonzumovať množstvo stravy, čo je na jedno posedenie nemožné a navyše, bolo by to aj poriadne drahé.
Polievky zaplnia žalúdok
Je to ďalšia možnosť, ako sa zasýtiť tekutinou. Nielen, že zaženú hlad, ale aj osviežia a keď sa konzumujú ako predkrm, pred hlavným jedlom, vytvoria v žalúdku ideálne prostredie na jeho prijatie, spustia sekréciu slín, žalúdočných štiav, dajú do pohybu črevá a prebudia chuť k jedlu. Zároveň zabránia skorému vyhladnutiu, ku ktorému dochádza, keď si dáte iba druhé jedlo. Polievka totiž udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Polievkou zabijete dve muchy jednou ranou - najete sa a doplníte pitný režim. To ale nie je všetko, polievka, v ktorej sa varí zelenina je plná vitamínov, ktoré sa z nej uvoľňujú, antioxidantov, vlákniny a minerálnych látok.
Polievka je vhodná i pri redukčnej diéte, pretože podporuje výdaj energie, látkovú výmenu a čiastočne zasýti, takže vám bude stačiť už len malá porcia druhého jedla. V tomto prípade, keď sa snažíte aj vďaka polievke znížiť svoju hmotnosť, sa určite vyhýbajte zahusteným, krémovým, smotanovým polievkam.
Mlieko je dobrým zdrojom živín
Je zdrojom 14. najdôležitejších minerálov, bielkovín, vitamínov, enzýmov, mliečneho cukru a tuku. To všetko potrebuje naše telo pre bezproblémové fungovanie. Tak prečo mu to nedopriať a nedať si na raňajky, desiatu, či večeru mliečny kokteil. Obohatíme sa tak o vápnik, dôležitý pre zdravie nervového systému, kostí a zubov, o horčík, nevyhnutný pri premene krvného cukru na energiu, o draslík, ktorý reguluje hladinu soli a pomáha organizmu s odstraňovaním škodlivých látok.

V mlieku je aj železo, ktoré potrebujeme na tvorbu červených krviniek a nechýba v ňom ani zinok, podporujúci imunitný systém. Mliekom si zároveň doplníme celý rad vitamínov, ktoré riadia zdravý chod metabolizmu, ochraňujú kožu a zrak, zabezpečujú tvorbu červených krviniek i rast detí. Či už siahnete po jogurtovom nápoji, acidofilnom mlieku alebo jogurte, zlepšíte si trávenie a pozitívne ovplyvníte celú črevnú mikroflóru.
Zeleninová a ovocná kaša
Je chutná, má plnú energetickú a biologickú hodnotu, ľahko ju strávite a poriadne vás zasýti. Uvarte si akúkoľvek zeleninu do mäkka, pridajte k nej mlieko, mäsový vývar, zeleninovú, či ovocnú šťavu a dôkladne rozmixujte.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist