Ako schudnúť Poučte sa ako ZAČAŤ CHUDNUTIE.

17.11.2016 08:51

Diéty s rýchlym poklesom hmotnosti vedú hlavne k úbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva. Takéto diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia. Navyše lekársky výskum ukázal, že rýchle chudnutie je nezdravé a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania. V súčasnosti existuje veľa spôsobov ako schudnúť zdravo.

Keď ste sa rozhodli schudnúť, tak si v prvom rade musíte uvedomiť prečo vlastne práve Vy máte nadváhu, aké dôvody viedli k tomu, že ste začali priberať. 

Nadváhu máte vtedy, keď máte na sebe viac tuku ako je potrebné a zdravé.

Nadmerný príjem energie vedie spolu s nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života k hromadeniu kalórií vo forme tuku so všetkými zdravotnými a estetickými dôsledkami. Nadváhu získate hlavne vtedy, keď dlhodobo prijímate viac kalórií ako stihnete spotrebovať.  Nadbytočná energia (kalórie) sa uloží v tele v podobe tukov. Telo si ju ukladá na horšie časy.

Počas chudnutia si musíte zrýchliť svoj metabolizmus.
Uvedomte si, že vďaka opakovaným pokusom o chudnutie a skúšaním rôznych zaručených diét, dochádza k zmenám Vášho metabolizmu. Telo sa naučí šetriť a spaľuje stále menej „kalórií“ a pomalšie. Tento problém sa týka ľudí, ktorí za svoj život viackrát schudli a znova nabrali veľa kilogramov a „zúspornili“ si tak svoj metabolizmus.  Samozrejme potom je veľmi ťažké tento stav zmeniť. Radikálne znižovanie príjmu stravy nepomôže. Je dôležité zamerať sa  na skladbu jedla, prijímať dostatok bielkovín a ďalších živín a predovšetkým zvýšiť pohyb. Vďaka tomu sa bude zvyšovať podiel svalovej hmoty, čo je cesta k zvýšeniu bazálneho metabolizmu.

Ako začať chudnúť, aby ste nakoniec aj schudli.

Musíte si uvedomiť potreby vášho organizmu. Začnite sa vzdelávať, učte sa vhodne stravovať. Drvivá väčšina ľudí s nadváhou môže získať ideálnu telesnú hmotnosť. Stať sa chudším je pre každého reálne, vyžaduje si to čas a trpezlivosť.  Telo človeka reaguje na každú vonkajšiu zmenu a dokáže si prispôsobiť látkovú premenu. Najúčinnejší spôsob, ako schudnúť a získať optimálnu hmotnosť, je zmeniť a neskôr dodržiavať zásady zdravej životosprávy, zmeniť svoju energetickú bilanciu (znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie) a uplatňovať zásady zdravého, nie drastického chudnutia.

Ak chcete, aby vaše chudnutie viedlo k odstráneniu nadváhy, dodržujte tieto základné zásady.  

  • chudnutie si starostlivo naplánujte a psychicky sa naň pripravte, porovnajte si všetky výhody a nevýhody chudnutia
  • prehodnoťte svoju životosprávu a zistite akých chýb sa dopúšťate
  • postavte si reálne a dosiahnuteľné ciele (čiastkové, i konečný cieľ)
  • vzdelávajte sa a získajte dostatok znalostí o vhodných potravinách a stravovaní počas znižovania a neskôr aj pri udržiavaní zníženej hmotnosti
  • pripravte si koncepciu stravovania, stravovacie menu počas znižovania hmotnosti, spôsob zmeny nakupovania potravín i vhodné recepty na prípravu zdravých jedál
  • vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá vyhovuje vašej aktuálnej telesnej kondícii, zdravotným možnostiam a povahe
  • pripravte si cvičebný program a naplánujte časový harmonogram cvičenia
  • stanovte si týždenné tempo znižovania váhy (nemalo by byť vyššie ako 1,5kg)
  • vnútorne sa pripravte aj na negatívne stránky chudnutia a ako ich zvládať
  • redukčný režim začnite dodržiavať až vtedy, keď na chudnutie máte dostatok času a ste v psychickej pohode

Najdôležitejším faktorom zdravého a efektívneho chudnutia je pravidelná strava.

  • Začnite raňajkami, ktoré by mali byť do 2 hodín po prebudení,
  • nasleduje dopoludňajšia desiata, obed, olovrant a
  • večera, najneskôr 1,5 hodiny pred spaním. Večera by mala obsahovať bielkoviny s nízkym obsahom tuku alebo kombináciu zeleniny a bielkovín.

Okrem správneho rozloženia jedla v priebehu dňa rozhoduje o chudnutí aj zloženie stravy, čo jesť a čo ubrať z jedálneho lístka.  

  • Snažte sa obmedziť potraviny s vysokým obsahom tukov (pozor si dávajte tuky v údeninách, tučných syroch, múčnikoch) a sacharidov (okrem sladkostí a sladkých nápojov obmedzte veľkosť príloh v hlavných jedlách).
  • Zaraďte do svojho jedálnička dostatok potravín s obsahom bielkovín, ako sú mliečne výrobky (jogurty a mliečne nápoje do 3 %, syry do 30 %), chudé mäso, ryby, vajcia a vaječné bielka, rastlinné bielkoviny – strukoviny alebo sóju a výrobky z nej.
  • Konzumujte viacej zeleniny (obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny), navodzuje pocit sýtosti a má priaznivý účinok na úpravu metabolických porúch, ktoré sprevádzajú nadváhu. Denne ju zaraďujte minimálne 2 krát (cca 300–400 g / deň). Nezabudnite na 1 porciu ovocia denne, skôr v dopoludňajších hodinách.
  • V neposlednom rade sa sústreďte aj na dostatočný príjem tekutín vo forme nesladených nápojov - stolové a minerálne vody, ovocné, bylinné alebo zelené čaje.

K chudnutiu a zmene životného štýlu patrí aj pohybová aktivita. Vhodné  je cvičiť 3 až 4 krát týždenne 40–60 minút. Dva až tri krát týždenne sa venujte aeróbnym činnostiam (rýchla chôdza, jazda na bicykli alebo rotopede  apod.) a jeden krát týždenne aj posilňovacím cvičeniam, ktoré vám pomôžu spevniť postavu. Hodinu pred a hodinu po cvičení nejedzte, zaťažili by ste zbytočne svoj organizmus a ten by správne nespaľoval „uväznené kalórie“.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist