Ako schudnúť Prečo a aké TEKUTINY sú ZÁKLADOM CHUDNUTIA.

08.11.2017 10:51

Aké tekutiny a prečo je pre ľudský organizmus najlepšie piť pri chudnutí. 

Nie je tekutina ako tekutina. Tá najzdravšia a aj pri chudnutí najvhodnejšia je čistá voda. Naša túžba po sladkých nápojoch je len vecou zvyku. Treba len trochu pevnej vôle na jej prekonanie a potom zistíme, že čistá pramenitá voda je veľmi chutná, i keď je bez chuti. Pitie vody má aj ďalšie výhody: ušetríte mesačne pár desiatok eur, nefiltrujete cez pečeň chemikálie a netučniete z cukru. Veď fľaška coca-coly obsahuje asi 9 kociek cukru!
Do pitného režimu si môžete zarátať aj zeleninu a ovocie
, ktoré obsahujú tiež veľa vody. Ak zjete asi kilo zeleniny, je to akoby ste vypili takmer liter vody. Mnohí z nás majú problémy s pitím väčšieho množstva tekutín. Nemusíte vypiť plný pohár „na ex“, pite malé množstvá a často. Ak pracujete v kancelárii, majte po ruke pohár s vodou neustále a pri každej príležitosti z neho odpite. Nehľadajte si zámienky, prečo nemôžete piť.
Dostatok tekutín sa odrazí nielen na vašom zdraví, ale aj na zovňajšku. Vaša pokožka bude hladká a pevná, nie vysušená. Ako všade v našom tele, aj v koži sa nachádza tekutina. Nezabúdajte, že telo je zložené z troch štvrtín z vody. 

Vypiť tri litre tekutín denne je potrebné množstvo pri chudnutí. 
Pite každú hodinu cez deň jeden pohár čistej vody, alebo čaju a ste pripravený na chudnutie. Ak o 8,00 ráno vypijete prvý pohár a o 20,00 hod posledný, splníte normu celkom dokonale. Spočiatku si nastavte  mobil, aby vám pripomínal, že máte túto úlohu.

Ktoré tekutiny sú vhodné a ktoré nevhodné na chudnutie.

Pramenité a minerálne vody s nižším obsahom minerálnych látok sú vhodné na každodenné pitie vďaka prirodzenému zastúpeniu minerálov a stopových prvkov v nich.  Minerály a stopové prvky sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Na zabezpečenie pitného režimu nie sú vhodné vody s vysokým obsahom minerálnych látok. V zásade sa odporúča v začiatkoch pohybovej činnosti piť nápoje izotonické, ale aj hypotonické a dokonca aj minerálne vody. Nápoje s obsahom sacharidov sa používajú až po 60 až 90 minútach činnosti, keď sa nepoužíva pevná strava. Tieto sacharidové nápoje majú spôsobiť obnovu energetických zdrojov v priebehu krátkeho času. Straty výživných látok môžu byť kryté pestrou a vyváženou stravou. K úplnej obnove telesných tekutín sú vhodné všetky nealkoholické a bezkofeínové nápoje.
Bylinkové a ovocné čaje sa odporúčajú piť nesladené. Ideálne je striedať ich, nepiť stále dookola ten istý čaj celé dni.
Nealkoholické sladené nápoje – vhodnejšie sú bezbublinkové, ktoré nedráždia žalúdok a netlačia na bránicu. Veľmi obľúbené sú nápoje s podielom ovocnej zložky. Tieto nápoje obsahujú pomerne veľké množstvo sacharidov vyvolávajú sekréciu vody v tenkom čreve, čím miera vstrebávania klesá a to vyvoláva pocit smädu. Často tieto nápoje obsahujú kofeín, ktorý pôsobí diureticky.
Káva – už mnoho rokov sa vedú spory, či káva je zdravá, alebo škodí. Ak sa pije s mierou, má pozitívne účinky, povzbudzuje centrálny nervový systém. Zdravý človek si pokojne môže dopriať nejakú tú šálku kávy denne. Nezabudnite si k nej však naliať pohár vody alebo minerálky, pretože káva pôsobí ako diuretikum.
Alkohol – piť sa má len s mierou! Napríklad pivo prečisťuje organizmus a podporuje  trávenie, červené víno má preventívny účinok proti rakovine. Pokiaľ máte problém s množstvom alkoholu, ktorý vypijete, radšej ho nepite vôbec, ako ho vypiť priveľa.

Izotonické nápoje – najvhodnejšie zloženie izotonických nápojov predstavuje 0,4 g nátria /liter s obsahom sacharózy od 6 do 8%. Takéto zloženie nápoja umožňuje rýchlu rehydratáciu. Izotonické nápoje light majú znížený obsah sacharidov, čím je znížená ich energetická hodnota.
Nealkoholické pivo – takéto pivo je ľahko hypotonické. Obsahom nátria a sacharidov je takmer porovnateľné s izotonickými nápojmi light. K pozitívnym účinkom patrí lepšia chuť, ktorá dráždi k pitiu a tým priaznivo ovplyvňuje rehydratáciu. Nevýhodou je diuretický účinok.

Ako sa správa ľudský organizmus, keď nepijete dostatok tekutín. 

Keď človek pocíti smäd, je už neskoro, pretože telo stratilo už viac ako 2% tekutín. Preto sa odporúča piť priebežne počas celého dňa, radšej častejšie a v menších dávkach. Dobre je začať deň pohárom vody nalačno. Črevá sa prečistia, zlepší sa krvný obeh. Pri pravidelnom dodržiavaní tejto zásady sa zlepší trávenie a výsledok zbadáte aj na pleti. Naopak, nedostatok vody sa prejaví suchosťou slizníc, únavou, malátnosťou, spavosťou, niekedy sa dokonca môže objaviť porucha koordinácie pohybov a chôdze alebo zápcha. Najmä u detí je pri nedostatku tekutín častým sprievodným javom bolesť hlavy, podráždenosť a celková nespokojnosť.

Počas chudnutia má pitie dostatku tekutín nenahraditeľný význam pre spaľovanie tukov. Niekto si myslí, že keď chudne, tak by nemal ani piť, pretože aj voda niečo váži. Platí však opačná pravda, ak chcete úspešne schudnúť, mali by ste vypiť denne asi 3 litre tekutín, najlepšie čistej vody. Keď budete pitný režim dodržiavať, budete sa čudovať, ako často neskôr pocítite smäd. Po čase si už nebudete musieť vedome pripomínať, že sa musíte napiť. Vaše telo sa to naučí za vás.

Pite dostatok vody a začnete chudnúť. Toto tvrdenie však nie je celkom správne vtedy, ak okrem pitia tekutín zjete extrémne veľa potravín, tak určite neschudnete. Ale je veľmi pravdepodobné, že pri pravidelnom pití vody každú hodinu budete oveľa sýtejší – odpadne vám mnoho „záchvatov“ chuti na sladkosti a iné dobroty. Človek proste nie je taký hladný a preto ho uspokojí aj menšia porcia jedla. Ale aj keby sa vám nedarilo chudnúť, myslite na to, aký dôležitý je pitný režim pre organizmus a že to stojí za to. Pitie vody je tá najlacnejšia vec, ktorú môžete spraviť pre svoje zdravie. Možno ste už počuli vetu, že „hlad je preoblečený smäd“.
Z organizmu sa nadbytočné tekutiny vylúčia zhruba do hodiny a pol, takže ak vás čaká dôležitá akcia, počas ktorej nechcete odbiehať, napite sa najlepšie dve hodiny pred jej začiatkom. 

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Pri dostatočnom pití vody sa vám nielenže zrýchli metabolizmus, ale predovšetkým po väčšinu dňa budete mať stále plný žalúdok. Pocit sýtosti, na ktorom sa pitie vody spolupodieľa, je na nezaplatenie.
V lete a pri športe sa potreba pitia razantne zvyšuje – pokojne sa môže vyšplhať až na 4 až 5 litrov denne. Naopak, v zime a pri malej aktivite môže stačiť menej vody. Presné množstvo zistíte praxou. Je jasné, že drobná žena potrebuje menej tekutín, ako 100 kilový chlap. Samozrejme, sú aj situácie, kedy si nemôžete dovoliť odbiehať na WC, čo je pri systematickom pití vylúčené.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist