Ako schudnúť Prečo CVIČIŤ a STRAVOVAŤ sa podľa TYPU POSTAVY.

24.11.2016 14:52

To, akú máte postavu, si vybrať nemôžete, s jednotlivými typmi sa však dá pracovať, tvarovať ich a efektívne chudnúť. Preto každému pri chudnutí zaberá niečo iné. Aby bolo chudnutie účinné, musí byť originálne, teda prispôsobené nielen na konkrétny typ postavy, ale každému chudnúcemu priamo na mieru.

Genetika ovplyvňuje tvar ľudského tela viac ako z 50-tich percent a analogicky je aj rozložený telesný tuk. Pomer pása a bokov je z jednej polovice ovplyvnený geneticky a obvod pása dokonca takmer až z dvoch tretín. Telesnú hmotnosť ovplyvňujú gény asi 40-timi percentami.

Je dokázané, že štíhli rodičia majú väčšinou štíhle deti, ale platí to aj naopak. Tvar postavy, metabolizmus a ani náchylnosť k priberaniu však nesúvisí výlučne iba s genetikou, ale aj so životným štýlom, stravovacími návykmi, pohybovými aktivitami a preto je do veľkej miery ovplyvniteľné.

Rozdiely v telesných proporciách sú menej výrazné pri normálnej telesnej hmotnosti. Každé kilo tuku navyše ich však zvýrazní.

Každý z nás má inú postavu. Niekto má väčšie brucho, niekto zadok, stehná, prsia. Ukladanie prebytočných kalórií do tukových buniek do jednotlivých telesných partií výrazne ovplyvňuje tvar našej postavy. Keď chcete schudnúť na najviac stukovatelých partiách tela , mali by ste do úvahy brať aj typ svojej postavy. Typ postavy ovplyvňuje, v ktorých partiách tela sa vo väčšej miere ukladajú tukové zásoby.

Prispôsobenie chudnutia, stravovania a cvičenia na typ vašej postavy vám zaručí postupné znižovanie váhy a tvarovanie postavy do požadovaných tvarov.

Poznáme 4 základné typy postavy :

  • Ceruzka – pravítko
  • Hruška
  • Jablko
  • Presýpacie hodiny

Chudnutie, cviky, stravovanie na typ postavy ceruzka – pravítko.

Charakteristika postavy: Pre tento typ postavy je typická takmer rovnaká šírka pliec, pásu a bokov. Máte tenký driek, úzke boky a plochý zadok. Malé poprsie a štíhle ruky a nohy je tiež charakteristické pre tento typ. Vaša postava je jednoducho vysoká a štíhla. Výhodou je malý zadok. S kyprými krivkami sa pravdepodobne trápiť nemusíte, naopak, cvičenia by mali byť zamerané na optické zvýraznenie zadočku i bokov, ako aj na celkové spevnenie svalstva.
Stravovanie: Najväčšou výhodou osôb s postavou pravítka je výborný metabolizmus. Prehrešky v stravovaní väčšinou na takejto postave nezanechajú nijaké stopy. Aspoň nie viditeľné. To však neznamená, že zdravá strava so všetkými jej pravidlami sa vás netýka. Pozor by ste si mali dať predovšetkým na pravidelnosť v stravovaní, aby ste zamedzili prudkému kolísaniu krvného cukru.

Vyberajte si nízkotučné potraviny, ktoré majú zníženú kalorickú hodnotu. Doprajte si jedlá bohaté na bielkoviny. Občas môžete do obedňajšieho jedla zaradiť len bielkoviny, pretože urýchľujú odbúravanie tukov.

Sladké si radikálne odopierať nemusíte, ale aj tak sa vám oplatí uprednostňovať ovocný cukor pred rafinovaným a nahradiť biele pečivo celozrnným. Zdravé tuky na desiatu či olovrant vám dodá napríklad hrsť orieškov.
Cvičenie, cviky : Aby pás pôsobil užšie, zamerajte sa na spevnenie pliec a horných končatín, rovnako aj na vyformovanie sedacieho svalstva, svalstva brucha a nôh. Najlepším športom  je bicykel. 

  • Cvik na brucho
    Ľahnite si na podložku na chrbát, tvárou k stropu. Pokrčte ruky a dajte ich za hlavu, rovnako, ako keby ste šli robiť klasické brušáky. Nohy sú pokrčené. Pri každom zdvihu sa snažte lakťom dotknúť protiľahlého kolena. Cvik vám pomôže spevniť šikmé svalstvo brucha.  
  • Cvik na ruky
    K tomuto cviku budete potrebovať aj malú pomôcku - gumu na posilňovanie. Postavte sa rozkročmo, jednou nohou zašliapnite gumu a vzpriamenými rukami ju naťahujte až do výšky ramien. Pozor, ruky v žiadnom prípade neprepínajte.
  • Cviky na trup
    Ľahnite si na podložku, tentoraz na brucho. Podopierať by vás mali len špičky nôh a lakte. Teraz stiahnite brucho aj zadok a vydržte v napätej polohe aspoň 30 sekúnd. Potom povoľte svalstvo a nechajte telo uvoľnene oddychovať na podložke.  
  • V polohe na chrbte pokrčte kolená, chodidlá sú celou plochou na podložke. Obe ruky dajte za hlavu. Nadvihnite plecia, vystrite jednu ruku a uveďte ju k protiľahlému kolenu.  
  • Postavte sa chrbtom k stoličke, oprite sa rukami a nohy vystrite dopredu. Chodidlá postavte na päty a dbajte na rovný chrbát. Pomaly klesajte smerom nadol až kým lakte nie sú pokrčené v pravom uhle.

Chudnutie, cviky, stravovanie pre typ postavy hruška.

Charakteristika postavy: Horná polovica tela je výrazne útlejšia ako dolná. Postava je typická svojimi zaoblenými bokmi, vystupujúcim pozadím a silnejšími stehnami. Máte úzke plecia, menšie prsia, štíhly pás, široké boky. Výrazný zadok a často silné stehná. Zrejme neustále bojujete s ukladaním tuku práve v týchto partiách. Treba spevniť plecia a odstrániť tuk z bokov, zadku a stehien.  

Stravovanie: Mali by ste jesť nízkotučnú stravu s malým množstvom živočíšnych bielkovín. Súčasťou jedálnička by mal byť dostatok sacharidov, hlavne obilnín. Ideálne je jesť sacharidy ráno a bielkoviny večer.

Cvičenie, cviky : Horné partie tela posilňujte s väčšou záťažou a malým počtom opakovaní, naberú na objeme. V spodnej časti tela sa zamerajte na cvičenie s ľahkou váhou a veľkým počtom opakovaní, docielite tým zoštíhlenie.

Cviky :

  • Vezmite si malé činky alebo fľaše s vodou a zľahka pokrčte kolená. Zadok ťahajte dozadu, akoby ste si chceli sadnúť. Horná polovica tela je v predklone, chrbát zostáva rovný. Ruky s činkami zdvihnite na úroveň pliec, krátko zadržte a opäť pripažte.  
  • Ľahnite si na brucho a podoprite sa predlaktiami. Nadvihnite trup, boky zostávajú na zemi a chodidlá postavte na špičky. Spevnite celé telo a opäť uvoľnite.  
  • V polohe na chrbte vystrite ruky pozdĺž tela, zľahka pokrčte kolená a chodidlá položte celou plochou na schodík alebo kufor. Nadvihnite panvu tak, aby stehná, boky a trup tvorili jednu líniu. Krátko držte polohu a uvoľnite. Opakujte 20 krát.

Chudnutie, cviky, stravovanie pre typ postavy presýpacie hodiny.

Charakteristika postavy : Postava pôsobí veľmi žensky: rovnako široké plecia a boky kontrastujú s úzkym pásom. Máte plnšie prsia, silnejšie nohy a malý zadok. Okrem vyššie uvedenej charakteristiky postavu tvaru presýpacích hodín ovplyvňuje ukladanie tukových zásob. Kým brucho zvykne odolať aj nočným výjazdom na chladničku, na bokoch sa ukáže každé hriešne pošmyknutie. Práve boky sú problémovou partiou, podobne ako celá dolná polovica tela.

Stravovanie : Osoby tohto typu by si mali dávať pozor na sacharidy. Spôsobujú ukladanie tuku na bruchu, preto by ich nemali konzumovať v popoludňajších hodinách. Najlepšie bude, ak si ich doprajete len na raňajky. Popri ovocí a zelenine, si pochutnajte na chudom kuracom mäse či rybách. S ryžou, zemiakmi alebo cestovinami nakladajte len veľmi striedmo a rafinovaný cukor radšej vylúčte úplne. Stravujte sa aj podľa glykemického indexu potravín. Čím je nižší, tým kvalitnejšie vás daná potravina zasýti a o to menej škody napácha na vašej postave.
Cvičenie, cviky : Cieľom cvičenia by malo byť odstránenie nadbytočného tuku, spevniť spodný chrbát a boky.  Cvičenie by malo byť zamerané na zlepšenie držania tela, spevnenie útleho pásu, na spevnenie svalstva nôh, zadku.

Cviky :

  • Brušáky. Dajte pozor, aby ste ho cvičili správne, kolená by mali byť v pravom uhle, nohy spojené a ruky pevne zopnuté za hlavou. Ustriehnite si tiež, aby bedrová oblasť ostala pri dvíhaní na podložke.
  • Mosty. Ležíte vystretí na bruchu. O podložku sa podopierate lakťami a špičkami chodidiel. Celé telo by malo byť v jednej priamke. Teraz zvoľna nadvihnite pravú nohu až pokým vládzete, bez toho, aby ste pokrčili koleno. Vydržte s nohou napätou aspoň 20 sekúnd. Potom uvoľnite.  
  • Drepy. Perfektne s nimi posilníte zadok aj nohy. Stojte vzpriamene, nohy sú mierne rozkročené. Pri pokrčení kolien by ste mali postupne preniesť ťažisko váhy na päty. Brucho stiahnite, zadok tiež. Klesanie aj dvíhanie prebieha rovnomerne, nie sprudka.  
  • Cvik s fitloptou. Pokiaľ túto cvičebnú pomôcku nemáte, sadnite si na stoličku. Ruky aj nohy ohnite do pravého uhlu. Ruky tlačte smerom dozadu a popritom sa snažte sťahovať k sebe aj lopatky. Pri cvičení klaďte dôraz na to, aby bol chrbát po celú dobu vzpriamený, nie ohnutý.  
  • V polohe na bruchu podoprite celé telo predlaktiami a špičkami prstov na nohách. Telo by malo tvoriť priamku. Napnite brušné svalstvo a jednu nohu nadvihnite. Vydržte 20 sekúnd.
  • Ľahnite si na chrbát, pokrčte kolená a ruky si dajte za hlavu. Nadvihnite lopatky a súčasne pritiahnite nohy a panvu smerom k hrudníku. Vydýchnite a s nádychom sa vráťte do východiskovej polohy.  
  • Rozkročte sa na šírku bokov, spevnite brucho a zadok. Pokrčte kolená a preneste váhu tela na päty a zadok ťahajte dozadu. Pri cvičení kolená nesmú presiahnuť úroveň chodidiel.

Chudnutie, cviky, stravovanie pre typ postavy jablko.

Charakteristika postavy: Moletnejšie brucho a nevytvarovaný pás. Plecia sú širšie ako boky, zadok je plochý, máte len nepatrný rozdiel medzi obvodom pásu a bokov. Štíhle nohy. Problémom je najmä pneumatika okolo brucha - táto partia tela je najviac náchylná k ukladaniu prebytočného tuku.  
Stravovanie: Keďže takéto postavy mávajú časté problémy s nafúknutým bruchom, skúste žalúdok aspoň načas odbremeniť od pšeničných a mliečnych výrobkov. Večere by mali byť striedme, napríklad grilovaná ryba so zeleninou, a určite nevynechávajte desiatu ani olovrant. Pomôžu vám ovládnuť chute na sladké i klobásy.
Cvičenie, cviky : Cviky sú zamerané predovšetkým na spevnenie brušného a chrbtového svalstva a vylepšenie tvaru nôh.  

Cviky :

  • Drepy (na spevnenie brucha a chrbtice). Východisková pozícia je podobná akoby ste šli robiť kliky, ruky sú ale vystreté. Chrbát a nohy sú v jednej priamke, podložky sa dotýkajú dlane a končeky prstov. Plynulým pohybom vysuňte pravé koleno, až sa vám podarí takmer sa dotknúť pravého lakťa. Ľavá noha ostáva medzitým vystretá. Po navrátení do pôvodnej pozície opakujte cvik s druhou nohou.  
  • Výpady (na spevnenie nôh). Ostaňte v stoji. Nohy rozkročte na šírku bokov, mierne prikrčte kolená. Pravou nohou vykročte vpred, ľavú nohu zatiaľ ohnite do pravého uhla. Po vykročení v tejto polohe 2 sekundy zotrvajte, potom sa vráťte do pôvodnej pozície.  
  • Výkopy (na spevnenie stehien a zadku). Kľaknite si na podložku. Špičky sú napnuté. Pravú nohu natiahnite smerom dozadu a nahor, tak aby s trupom vytvorila jednu priamku, pričom špičku prepnete do päty. Potom nohu priložte naspäť. Cvik opakujte 20 krát s jednou, 20 krát s druhou nohou.
  • Ľahnite si na podložku a vystreté nohy si vyložte na fit loptu. Panvu oddeľte od zeme, päty zatlačte do lopty a pomaly si ju pritiahnite k telu. Krátko držte polohu a opäť vystrite nohy. Hlava, plecia a ruky ostávajú pri cvičení na mieste.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist