Ako schudnúť Prečo je OVOCIE pri chudnutí nenahraditeľné.

08.08.2016 06:15

Denne môžete zjesť bez problémov až 400 gramov ovocia a až 800 gramov zeleniny.

Pri chudnutí sa vyhnite sušenému ovociu, pretože je často prisládzané, čím zbytočne zvyšujete svoj kalorický príjem. 

Ovocie je obrovskou zásobárňou nenahraditeľných látok. Uvedomte si dôležitú skutočnosť, že výrazným znížením príjmu kalórií zo stravy pri chudnutí znížite aj prísun dôležitých živín do organizmu, a preto si pri chudnutí v každom prípade si doprajte nízkokalorické živiny práve z ovocia.

Vyhýbajte prezretému ovociu, ktoré obsahuje veľa cukru a má vysoký glykemický index.

Nie každé ovocie je vhodné pre chudnutie. Medzi hlavné dôvody patrí vysoký energetický obsah a podpora trávenia s následným zvýšeným pocitom hladu.

Pravidelná denná konzumácia ovocia pomáha detoxikovať organizmus, je ideálnou prevenciou pred rôznymi ochoreniami.

Denne Vám odporúčame pri chudnutí zjesť niekoľko kúskov ovocia. Pri chudnutí je vhodnejšie konzumovať ovocie v dopoludňajších hodinách, najneskôr do 14-tej hodiny.

Pozor si dajte na nadmernú konzumáciu ovocia, pretože Vás môže nepríjemne prekvapiť nafukovanie, prípadne plynatosť.

Ovocie vyniká vysokým podielom vody a je veľmi ľahko stráviteľné.

Ovocie by malo  byť súčasťou ideálnych raňajok a desiaty. Pokiaľ budete konzumovať ovocie dopoludnia, vaše telo bude mať dostatok času, aby prijaté sacharidy z ovocia spracovalo, a neuložilo vo forme telesných tukov. Čipsy a sladké keksíky sú výborným spôsobom na priberanie. Namiesto toho si dajte vhodné ovocie, mrkvu, uhorky alebo paradajky.  

Ovocie je pri chudnutí nenahraditeľnou potravinou. Pri akejkoľvek forme chudnutia, pri akejkoľvek diéte nezabudnite konzumovať ovocie.

Ovocie je zdrojom potrebných vitamínov a minerálov. Množstvo jednotlivým prospešných živín sa líši v závislosti od druhu prijímaného ovocia.

Správnu funkciu a očistu čriev a fungovanie žalúdka zabezpečuje ovocná vláknina. Vláknina nielen pomôže Vášmu tráveniu, ale taktiež je prospešná pre svoj vysoký sýtiaci účinok.

Ovocie obsahuje prospešné mastné kyseliny, aminokyseliny a jednoduché cukry. Laktóza a fruktóza z ovocia sú vhodným zdrojom pre dodávanie energie ľudskému organizmu hlavne pri chudnutí.

Pri chudnutí sa tiež vyhýbajte kompótom, ktoré tiež obsahujú viac cukru.

Čerstvé ovocie spolu so zeleninou sú vhodnými potravinami nielen pri chudnutí ale aj pri udržiavaní požadovanej telesnej hmotnosti. Alternatívou môže byť i výber mrazeného ovocia.

Ananás doslova požiera tuky
Možno ste už počuli,  že ananás je účinný tukožrút. Je plný vody, obsahuje jej až osemdesiat percent a  je obohatený o dôležité vitamíny E, C, A, B1 a B12, stopové prvky a minerály. Vďaka účinným enzýmom spomaľuje ukladanie tukov. Práve enzýmy majú na svedomí, že vďaka ananásu naše telo lepšie trávi. 

S jablkom schudnete
Skutočne je dokázané, že ľudia, ktorí si denne doprajú dve jablká, sú štíhlejší než tí, ktorí tomuto ovociu neholdujú. Existuje však toľko druhov tohto obľúbeného ovocia, že si ľahko môže vybrať každý. Keďže sú jablká bohatým zdrojom vitamínu C, horčíka, draslíka a vápnika, a navyše  neobsahujú takmer žiadny sodík a tuk, sú ideálnym ovocím pri chudnutí. Stačí si dať po obede jedno jabĺčko a uvidíte, ako vás zasýti.

Grapefruit a pomaranč (citrusové plody) vám zlepšia metabolizmus
Citrusové plody zaradené do jedálnička sú výborným spôsobom, ako nielen schudnúť, ale aj detoxikovať telo. Sú plné vitamínu C, ktorý je vhodnou prevenciou vírusových ochorení. Nechce sa vám zdĺhavo šúpať citrusy? Pripravte si z nich výživnú šťavu. Na pohár tejto vitamínovej bomby potrebujete dva pomaranče a jeden grep. Ak do čerstvo vytlačenej šťavy primiešate aj trochu dužiny, uvidíte, že vás nielen osvieži, ale aj zasýti.

Živiny obsiahnuté v ovocí sú dôležité hlavne pre:
- zlepšenie zdravia
- zníženiu rizika nádorových ochorení, vysokého krvného tlaku
- podpora regenerácie organizmu po cvičení

- chudnutie
Nie každé ovocie je vhodné na chudnutie, obsahuje veľa kalórií.

Problém je v tom, že mnohé druhy ovocia podporujú trávenie a po pár minútach po ich konzumácii vyvolajú ešte väčší pocit hladu. V  tomto smere je nebezpečné hlavne zelené jablko, ale aj jahody, hrušky. Chuť do jedla podporujú aj marhuľa, banán a lesné ovocie.

Koľko kalórií sa nachádza v 100 gramoch ovocia

 HROZNO

– keďže obsahuje hroznový cukor, je vhodné skôr pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Aj keď vďaka svojej výživovej hodnote je energetickou bombou, patrí medzi najzdravšie ovocie.

289 kj/69 kcal

 AVOKÁDO

– pozor, najkalorickejšie ovocie v našom rebríčku. Obsahuje veľmi málo vody oproti iným druhom ovocia. Je to plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou. Je bohaté na tuky. Tip pre vás – skúste si ho dať namiesto syra, toto ovocie je oproti syru totiž o niečo menej kalorické.

784 kj/187 kcal

 JAHODY

– obsahujú vitamín C, draslík a železo a čo je dôležité, patria medzi menej kalorické plody a majú málo tuku. Tiež obsahujú veľa vody a takisto sú vhodné na chudnutie.

180 kj/43 kcal

BANÁN

– absolútne nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej činnosti.

398 kj/95 kcal

NEKTARÍNKY

– podobne ako melón aj toto ovocie príbuzné broskyni obsahuje veľa vody. V zrelom stave až 83 percent. Okrem toho, že sú málo kalorické, obsahujú draslík a vápnik.

152 kj/36 kcal

 ANANÁS

– aj toto ovocie sa zmestilo do prvej polovice rebríčka medzi plody, ktoré sú vhodné pri chudnutí. Urýchľuje totiž spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva.

196 kj/47 kcal

JABLKO

– obsahuje nielen dôležité vitamíny, ale aj vlákninu, ktorá je dôležitá pri správnom trávení. Tiež obsahuje veľa vody, je vhodné aj proti nespavosti.

255 kj/61 kcal

PAPÁJA

– síce podporuje spaľovanie tukov, s jej konzumáciou to nepreháňajte. Je to druhé najkalorickejšie ovocie. Má však veľa vitamínov, brzdí zápaly a čistí črevá.

590 kj/140 kcal

GRAPEFRUIT

– ideálne ovocie na chudnutie. Látka naringin, ktorú grep obsahuje, pôsobí dobre na trávenie, reguluje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Tiež podporuje metabolizmus cukrov.

172 kj/41 kcal

KIVI

– vitamínová bomba. Vitamín C, ktorého má kivi požehnane, podporuje spaľovanie tukov. Takže aj toto ovocie si môžete zaradiť do diéty.

207 kj/49 kcal

ČERVENÝ MELÓN

– jedzte ho do sýtosti. Obsahuje totiž 90 percent vody, takže okrem vitamínov, ktoré melón obsahuje, do seba dostávate v lete tak veľmi potrebné tekutiny.

110 kj/26 kcal

 SLIVKY

– ideálne spojenie vápnika a fosforu veľmi dobre pôsobí na kosti. Okrem toho má veľa vlákniny a tiež železa a vitamínov. V ovocí je asi 10 percent cukru.

225 kj/54kcal

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist