Ako schudnúť Prečo je ZÁVISLOSŤ na určitom JEDLE veľkou prekážkou chudnutia.

14.04.2014 19:34

Mnohých z vás trápi závislosť po určitom jedle a po pár dňoch úpornej diéty vám táto závislosť zakaždým prekazí chudnutie.

Uspokojovanie túžby hlavne po sladkom a tučnom jedle je pri chudnutí kritickým faktorom, pretože môže hrať určitú úlohu pri nadmernom kalorickom príjme stravy.

Keď zjete sladký koláč, tak mozog uvoľní hormón dopamín, ktorý vás naplní pocitom spokojnosti.

Pocit uspokojenia si nevedome a často chcete zopakovať, a tak si dáte ešte jeden koláč. Dopamín sa stáva u ľudí s nadváhou doslova hormónom potešenia.

Dopamín uvoľňujú jedlá, ktoré obsahujú veľa tuku, cukru alebo soli. Dopamín sa uvoľňuje aj pri fajčení.

Mozog  si na neustále prívaly dopamínu postupne zvykne a prestane reagovať tak intenzívne ako predtým. Vy sa musíte začať prejedať, aby ste dosiahli to isté uspokojenie, na ktoré vám predtým stačil jeden koláč. Nasýtené tuky v potravinách narušia mozgovú schopnosť regulovať chuť do jedla, preto si prestanete uvedomovať, že ste už plný, až kým sa nenapcháte do prasknutia. 

Pridaný cukor v tučných jedlách, ako sú zmrzlina, koláče, pudingy,  zvyšuje aj hladiny hormónu ghrelínu. Tento hormón hladu nielenže vzbudzuje pocit hladu, ale aj veľké chute na niečo sladké a slané. S jedlom rastie chuť a vy budete chcieť stále viac.

Najčastejšie nás pri chudnutí trápi chuť po čokoláde (40 % žien) alebo, všeobecnejšie, po potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru alebo iných sacharidov.

Človek závislý od určitej skupiny potravín konzumuje výhradne menej ako desať potravín, a to po dobu dlhšiu než dva roky. Táto choroba sa vo všeobecnosti dosť podceňuje. Podľa psychológov sa závislosť na jedle prejavuje skoro rovnakými symptómami ako závislosť na tabaku, či alkohole.

Keď začínate chudnúť, snažte sa zbaviť závislosti na určitom jedle.
Prvým krokom pri odvykaní
je pripustiť si vôbec, že takáto závislosť u vás existuje a treba s ňou bojovať.  

Nasleduje odvykacia liečba najlepšie pod vedením odborníkov, pričom dobrou správou je, že aj keď liečba trvá pomerne dlho, človek sa od „svojej“ potraviny dokáže časom oslobodiť natoľko, že na rozdiel od alkoholikov a fajčiarov, môže neskôr aj svoju návykovú potravinu v malých dávkach konzumovať.

V ústach človeka sa vyskytuje huba, ktorá vyvoláva napríklad zvýšenú chuť na sladké. Túžbu po istom druhu potravín môže spôsobovať aj nedostatočný príjem vitamínov a minerálov, pričom človek sa obmedzovaním v strave dostane do začarovaného kolotoča.

Častý a opakovaný stres vyvoláva závislosť na obľúbenom jedle.

Nejeden z nás  rieši stresové situácie jedlom. Čokoláda, zmrzlina, koláčik či iné pochúťky bývajú častou „protistresovou kúrou“. Veď taká čokoláda je doslova balzamom na nervy a vyvoláva v nás pocity šťastia.

Ak sa to však stane vaším návykom potom riskujete rôzne zdravotné problémy. Okrem iného hrozí, že vaša postava sa zaguľatí, čo asi len málokto privíta s nadšením. Následne budete mať vďaka váhovému prírastku o jeden dôvod na stres navyše.
Skúste si nájsť iné prostriedky zvládania stresu, kým si nevypestujete nezdravú závislosť na jedle. Výborné sú rôzne pohybové aktivity, pri ktorých sa vyplavuje hormón šťastia a tak sa po cvičení cítime lepšie.
Pomôcť môžu aj bylinky – skúste si v stresových situáciách pripraviť napríklad upokojujúci medovkový čaj.  

Dobré sú slnečnicové semienka. Sú plné živín, sú dobré na nervy a svaly. Stačí ich zjesť za hrsť.

Zvládnuť chúťky vám pomôže aj vychladený jogurt s čerstvým ovocím. Obsahuje menej tuku a viac bielkovín ako zmrzlina. Vďaka ovociu sa uspokoja aj vaše chute a dodáte telu vitamíny.

Pri drastických chúťkach na sladké si dajte tmavú čokoládu. Stačí kúsok a uspokojí sa aj vaša chuť na sladké.

Pistáciami zaženiete chuť na slané. Obsahujú viac prírodných antioxidantov než väčšina ostatných orechov. Lúskanie pistácií vás v ich jedení aj trošku spomalí. Dajte si však maximálne 30 orieškov denne.

Televízor prináša nielen pohodu a ponaučenie, ale aj závislosť na jedle.

Je to váš pravidelný večerný rituál. Z poličky zoberiete niečo malé, čoho je ale v balenom sáčku dosť a počas dvoch filmov zjete celý jeho obsah.

Najhoršie je, ak máte televízor rovno v kuchyni alebo spojenú obývaciu miestnosť a kuchyňu, ktorej dominuje veľká chladnička.
Tanier s večerou je najhorší stravovací variant, ak sedíte pred televízorom. Na jedenie by sme mali mať vyhradené miesta. Človek by sa nemal hocikde posadiť a tlačiť do seba potraviny.
Dôležitou súčasťou jedenia pred televíznou obrazovkou je aj fakt, že sa vôbec nedívame na to, čo jeme. Sme zahľadení na monitor prijímača a ruku z taniera do úst vkladáme akosi mimovoľne.

Pred televízorom sme na jedlo nesústredení, aj preto ho zjeme dvakrát toľko. Ak sedíte za stolom a dívate sa celý čas len do taniera, viete sa zorientovať v obsahu aj hmotnosti zjedeného.
Ak vás pochytí hlad, snažíte sa odolať orieškami alebo čipsami. Ak sa budete stravovať pravidelne a dodržiavať chod o piatich jedlách denne, nebudete sa chcieť prepchávať práve pred televízorom a v noci. Pokiaľ telu budete dodávať energiu každé tri hodiny, odvďačí sa vám rýchlejším metabolizmom. Čas posledného jedla si nemusíte striktne stanoviť na 18-tu hodinu. V zásade by ste nemali jesť aspoň š hodiny pred spaním.
Ak ste večer hladný, uvarte si ovocný či bylinkový čaj. Zjedzte ovocie alebo zeleninu.  

Kto chce chudnúť, vyberá si riedke potraviny. Majú nízku energetickú hodnotu a napriek tomu zasýtia.

Obsahujú totiž veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby bola nízkokalorická diéta znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu.

Zjednodušene povedané ide o také jedlá, ktorých môžeme zjesť relatívne väčší objem a viac si tak naplniť žalúdok.

Medzi také potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny, až na kukuricu, hrášok a mrkvu. Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko. Ďalej rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi.

A vôbec, najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny. 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist