Ako schudnúť Prečo na CHUDNUTIE potrebujete jesť aj TUKY.

24.10.2016 14:55

Keď ste sa rozhodli schudnúť, musíte si uvedomiť, že tuk nie je to, čo spôsobuje nadváhu - za všetko môžu kalórie. Náš organizmus potrebuje určité druhy "správnych tukov", ktoré sú dôležité pre funkciu každej bunky v tele. Tuky sú energeticky najbohatšie látky v prípade, že do úvahy berieme obsah energie na hmotnostnú jednotku. Majú schopnosť prebudovať sa na sacharidy rovnako ako sacharidy sa môžu prebudovať na tuky a rýchlo sa ukladať ako zásobný energetický zdroj. Veľké zásoby sa tvoria predovšetkým v podkoží, kde slúžia zároveň ako izolačný činiteľ pri termoregulačných pochodoch.

Prečo náš organizmus potrebuje tuk.

Tuky sú najväčším dodávateľom energie. Živočíšne tuky sú jediný zdroj na rozpúšťanie vitamínov rozpustných len v tukoch. Tuky slúžia ako stavebná zložka niektorých tkanív a buniek. Podkožný tuk slúži ako ochrana pred chladom, zabraňuje stratám tepla do okolia a slúži ako zásobný zdroj energie. Spotrebovaním jedného gramu tuku sa získa 18 krát viac energie ako pri spotrebovaní jedného gramu cukru pri aeróbnom metabolizme. Tuky tlmia pocit hladu na 5-6 hodín, kým cukry sa strávia už za 2-3 hodiny. Tuk z materinského mlieka plne nahradzuje energie pridájanému dieťaťu.
Strava bez prítomnosti tuku nezodpovedá potrebám organizmu. Len strava vhodne kombinovaná s ostatnými látkami môže plne poskytnúť  neobmedzený zdroj látok na správne fungovanie ľudského tela a teda aj chudnutie. Veľké množstvo chorôb pohybového, srdcovo-cievneho  a metabolické charakteru je spojené s vysokým príjmom tukov. Tuky sú zodpovedné za zvýšenie hladiny cholesterolu, sú faktorom číslo jedna pri vzniku obezity, pôsobia na zvýšenú činnosť srdca a obmedzujú pohybovú činnosť.
Naše telo tuky potrebuje. Sú súčasťou buniek a dôležitým médiom pre mnohé látky. V tukoch rozpustné vitamíny by sa bez tukov nedostali do krvného obehu. Dôležité je jesť zdravé tuky a to sú tuky, ktoré nazývame nenasýtené. Sú rastlinného pôvodu a mali by tvoriť 80% všetkých tukov, ktoré zjeme. Veľmi zdravé je jesť olivový olej lisovaný za studena. Neverili by ste ako sa mení kvalita tukov tepelným spracovaním. Tepelne spracované tuky sú pre nás doslova toxické. Môžeme povedať, že každý tuk, ktorý bol nejakým spôsobom upravovaný - vysoko zohriaté tuky, alebo opakované zohrievanie tukov, aby boli číre a bez zápachu, hydrogenizácia tukov - margaríny, stužené tuky, je pre naše telo škodlivý a navyše obsahuje veľa voľných radikálov.

Hlavnými zdrojmi tuku sú potraviny rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Tuk nájdeme  v semenách, orechoch, zrnách, olivách a  iných rastlinných zdrojov. Avšak najväčším zdrojom tuku sú živočíšne potraviny.
S výnimkou olív a orechov majú rastlinné pokrmy pomerne malý obsah tuku. Na druhej strane živočíšne pokrmy majú pomerne veľké množstvo tuku. Pokiaľ budeme získavať tuky len z rastlinnej potravy, potom sa nám podarí koncentráciu tukových kalórií patričným spôsobom upraviť. Aj pri zjedený veľkých porcií rastlinnej potravy  si môžeme byť istí pomerne nízkym prísunom tukov. Na druhej strane veľký príjem potravy nám zabezpečí plnosť žalúdka a zamedzí pocitu hladu. Optimálne zloženie potravy by nemalo obsahovať viac ako 30% tukov.

Ako sa dá neprejesť tukmi.

Príjem tuku je nutný. Nielen pre zdravie, či rast svalov, ale dokonca aj pre chudnutie. Je dobré zaistiť príjem asi 15 až 30% celkovej energie práve z tuku.  V prípade, že sa snažíte regulovať príjem energie, mohlo by to znamenať, že za deň skonzumujete napr. 10 000 kJ. Táto energia by mala byť tvorená zhruba z 80 gramov bielkovín (14%), 330 gramov sacharidov (56%) a 80 gramov tuku (30%). (Je to rozpis pre mimoriadne opatrnú redukciu hmotnosti pri bežnom športovaní, nie je to príklad športovej výživy!) Podobných rozpisov možno formulovať viacero – napríklad ubrať tuk a pridať bielkoviny, či sacharidy v závislosti na tom, čo človek od diéty očakáva a akú športovú činnosť vykonáva. Množstvo 80 gramov tuku za deň sa dá zjesť pomerne ľahko – stačí zjesť normálnu porciu vyprážaného syru s hranolkami a porciou majonézy. (Energia takej porcie je skoro 5000 kJ) Žiaľ, práve takémuto tuku sa treba vyhýbať! Je to tuk nekvalitný, prepálený a z veľkej časti živočíšny.

Koľko živočíšnych tukov by ste mali jesť.

Živočíšny tuk by mal tvoriť len 10% z celkového príjmu tuku. V ideálnom prípade by ste teda v dennej dávke tuku mali prijať len niekoľko málo gramov tuku zo syra, mäsa, slaniny, údenín. Prednostne by ste mali prijímať tuk rastlinný a ešte aj to podľa možnosti taký, ktorý má čo najlepší obsah nenasýtených mastných kyselín.  Vhodným príkladom je panenský olivový olej (lisovaný za studena). Podľa možnosti by ste ho aj za studena mali užívať – presnejšie – nemali by ste ho pred konzumáciou príliš tepelne namáhať. Najlepšie nakvapkať ho na šalát, či iné jedlo. (Napríklad na chlieb.) Komu sa nehnusí, môže ho priamo piť.

Ktoré tuky sú zdravšie a prečo.

Ani jeden z tukov nemožno označiť ako škodlivý, pokiaľ ho jeme v primeranom množstve. V našej strave je však priveľa nasýtených tukov , pretože jeme veľa mäsa, údenárskych výrobkov, plnotučných mliekarských výrobkov a syrov. Náš nadmerný príjem nasýtených tukov má svoje nežiadúce dôsledky v podobe kôrnatenia ciev a jeho následkov. Nenasýtené tuky sú naopak, v našej výžive zastúpené nedostatočne, najmä mononenasýtené mastné kyseliny. Len postupne sa darí presvedčiť ľudí, aby na úpravu jedál v studenej i teplej kuchyni využívali vhodné rastlinné oleje a tuky.

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist