Ako schudnúť Prečo pri chudnutí využívať JABLKÁ.

20.07.2015 06:33

Jablká sú vzhľadom na svoje vynikajúce výživové vlastnosti, cenu a celoročnú dostupnosť najhodnotnejším ovocím pre chudnutie.

Jablká  obsahujú až 30% vlákniny.

Jablká majú vysoký podiel vody (až 84%) a málo sacharidov

Prevažná časť vitamínov sa nachádza v šupke jablka alebo priamo pod ňou, preto by ste mali jablka konzumovať neošúpané.

Jablko obsahuje až trinásť druhov vitamínov: A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín.

Prečo jablká podporujú chudnutie a zlepšujú zdravie človeka.

Jablko vás zasýti.
Jablko pomáha zhodiť neželané kilogramy, pretože patrí medzi nízkokalorické potraviny. Vláknina z jablka vyvoláva pocit nasýtenosti, preto sú jablká výborným doplnkom pri redukčnej diéte.
Jablká podporujú trávenie, čistia organizmus a odstraňujú zápchu.
Jablko má zvláštnu kombináciu vlákniny a ovocných kyselín, ktoré predchádzajú zápche. Naopak, mierne podusené jablko zastaví hnačku. Stará sa o to pektín, ktorý brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmov v črevách. Jablká urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú zasa dobrým prostriedkom proti hemoroidom. Pretože jablká zvyšujú vylučovanie moču a znižujú tvorbu kyseliny močovej, sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách.
Jablko je preplnené vitamínom C.

Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke, rýchlejšie liečenie rán a popálenín, to sú neoceniteľné služby vitamínu C, na ktorý sú jablká veľmi bohaté. Jeho obsah však závisí od druhu, zrelosti a kvality  skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C, ako napr. zväzok reďkoviek. Najviac ho obsahujú kyslé jablká.
Jablká pomáhajú predchádzať infarktu a stresu.
Jablko priaznivo pôsobí na nervový systém  a je vhodné aj proti nespavosti. Jablko má silné aromatické účinky a jeho koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme. Pred infarktom chráni denná konzumácia 2-3 jabĺk. Obsah pektínu znižuje cholesterol v krvi a to je prevencia  pred kardiovaskulárnymi chorobami. Pektín s dostatkom vitamínu C je aj jedným z liečebných prostriedkov proti ateroskleróze. Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, fosfor vápnik, železo, síra a mangán.
Jablká sú vhodné pre diabetikov
Jablko je dovolené aj diabetikom, hoci v jednom plode je asi také množstvo cukru ako v troch kockách repného cukru. Naše odrody obsahujú hneď niekoľko významných cukrov – glukózu, fruktózu, sacharózu.  Vysoký je najmä obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. „Cukrovkári“ by mali preto často zahryznúť do jablka.
Jablko vám poslúži ako prírodná zubná pasta
Vďaka vitamínu C dezinfikuje jablko ústnu dutinu. Tu sa však jeho pozitívny vplyv nekončí. Mierne vlákninová štruktúra jablka – nelepivá konzistencia, šťavnatý obsah a chuť urýchľujú tvorbu slín. Jedenie jabĺčka je potom prirodzenou pomôckou na čistenie zubov a ústnej dutiny. Žutie zároveň precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Neznamená to však, že treba vymeniť zubné kefky za jablká!
Jablko je liekom na vaše kĺby a hemoroidy.

Tým, že podporujú trávenie a vylučovanie škodlivých látok, pomáhajú aj pri problémoch s kĺbmi. Zrejme je to vďaka ovocným kyselinám, antioxidačnému pôsobeniu flavonoidov a schopnosti pektínu zvyšovať vylučovanie. Surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú zase dobrým prostriedkom proti hemoroidom. Pretože jablká zvyšujú vylučovanie moču a znižujú tvorbu kyseliny močovej, sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách.

Jablká pomáhajú znižovať cholesterol.  

Už 2 jablká denne vám pomôžu znížiť hladinu cholesterolu o viac ako 20 percent. Zároveň zabezpečia zdravé hodnoty krvného tlaku a lepší prietok krvi. To všetko je významným ochranným faktorom v boji proti ochoreniam srdca a krvného obehu. Okrem toho jablká obsahujú látky, ktoré pôsobia antibakteriálne, tlmia zápaly a sú antialergické.
Jablká sú dobrými pomocníkmi pri chudnutí.

V neposlednom rade jablká stabilizujú hladinu cukru v krvi, a tým vás chránia pre návalmi hladu a sú ideálnymi drobnosťami na chrúmanie nielen počas diéty. Jablká naštartujú produkciu hormónov, ktoré spaľujú tuky, a vám sa tak podarí zbaviť prebytočných kíl rýchlejšie.

TROJDŇOVÁ JABLKOVÁ OČISTNÁ DIÉTA.

Raňajky: nastrúhané jablko s lyžicou medu a citrónovou šťavou

Desiata: dve jablká

Obed: šalát z jablka, zo stonkového zeleru, z ovčieho syra a olivového oleja a plátok celozrnného chleba. Na druhý deň pridajte do šalátu plátok kuracích pŕs, na tretí kúsok ryby na pare.

Olovrant: dve jablká, hrsť orechov alebo plátok celozrnného chleba

Večera: nízkotučný tvaroh s jedným nastrúhaným jablkom a hrsťou posekaných vlašských orechov alebo nastrúhaný zeler s jablkom, kúskami grapefruitu, citrónovou šťavou a posekanými orechmi, premiešaný s lyžicou bieleho jogurtu a lyžičkou olivového oleja, alebo grilované plátky jabĺk so syrom

Vzhľadom na to, že jablková diéta je dosť jednostranná, nemali by ste ju držať viac ako tri dni. Počas nich sa konzumujú výsostne jablká – rôzne odrody pre väčšiu pestrosť. Po troch dňoch môžete postupne pridávať ostatné jedlá do jedálnička – zeleninové, obilninové, aj chudé mäso. Začnite ľahko stráviteľnými, aby ste si nepreťažili trávenie. Tabu je káva, alkohol, umelé pochutiny a rafinovaný cukor. 

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist