Ako schudnúť Prečo SLADKÉ NÁPOJE prinášajú pri chudnutí ŤAŽKÉ SKLAMANIE.

03.04.2014 05:58

Sladené nealkoholické nápoje, mlieko, pivo, káva a alkoholické nápoje sú pri chudnutí neprijateľné.  Tieto tekutiny smäd síce dočasne uhasia, ale zároveň sú zdrojom vysokého množstva energie, obsahujú konzervačné látky a potravinárske farbivá.
Nielen leto, ale aj rôzne posedenia počas dňa a hlavne večer sú u mnohých spojené s pitím presladených nápojov. Budete však asi šokovaní. Pol litra coca-coly obsahuje až 200 kalórií a 50 g sacharidov. Pepsi je na tom obdobne, pol litra obsahuje 240 kalórií a takmer 60 g sacharidov. Na to aby ste ich spálili potrebujete cvičiť až pol hodinu na stacionárnom bicykli. Keď si k nim dáte ešte vysmážané hranolky, zemiakové lupienky či hamburger, tak váš metabolizmus sa ide zblázniť a vy už za krátky čas priberiete. Minimálne budete mať problém so svojou postavou. A je tu ešte ďalšie nebezpečenstvo, po takomto hodovaní prídete domov hladní a žalúdok zaplníte ďalšími kalóriami. 

Nesprávny pitný režim výsledok chudnutia neraz ovplyvní ešte viacej ako nesprávne stravovanie. Človek by mal prijímať denne minimálne 1-2 litre tekutín, optimálne množstvo je 2-3 litre tekutín denne (prepočet je 3 až 4 dcl tekutín na 10 kg svojej váhy). Tým sa myslí predovšetkým čistá voda, minerálky, nesladené čaje a ovocné šťavy. Množstvo príjmu tekutín závisí od stavby tela človeka, od jeho veku, vykonávaných aktivít, zdravotného stavu, klimatických podmienok a pod. Teda je to individuálne. 

Významnú funkciu v súvislosti s pitným režimom vykonávajú obličky. Sú orgánom, ktorý je zodpovedný za vodnú a minerálnu bilanciu v našom tele. Pri nadmernom výdaji a nedostatočnom príjme tekutín sa v tele hromadia škodlivé toxické látky a v obličkách sa usádzajú soli. Vznikajú obličkové kamene a preťažuje sa látková výmena. Voda v tkanivách, krv a lymfa sa zahusťujú, oslabuje sa obranný systém tela, zlyháva prenos nervových impulzov, spomaľuje sa obnovovanie buniek, urýchľuje sa  proces starnutia.
Keď človek pocíti smäd, je už neskoro, pretože telo stratilo už viac ako 2% tekutín. Preto sa odporúča piť priebežne počas celého dňa, radšej častejšie a v menších dávkach. Dobre je začať deň pohárom vody nalačno. Črevá sa prečistia, organizmus sa prevlhčí, zlepší sa krvný obeh. Pri pravidelnom dodržiavaní tejto zásady sa zlepší trávenie a výsledok zbadáte aj na pleti. 

Ako vplýva pitie presladených nápojov na organizmus.

§         To, čo sa udeje v ľudskom tele po vypití Coca-Coly, pripomína skutočný útok na ľudský organizmus.

§         Po prvých desiatich minútach po je vypití sa do ľudského organizmu dostane veľa cukru. Jedinou príčinou, prečo človek po takomto sladkom ataku nevracia, je fakt, že ďalšia zložka nápoja - kyselina fosforečná - sladkosť potláča.

§         Po dvadsiatich minútach hladina krvného cukru prudko stúpne a pečeň začne obrovské množstvo cukru premieňať na tuk.

§         Po uplynutí štyridsiatich minút sa proces absorpcie kofeínu skončí, očné zreničky sa rozšíria, krvný tlak stúpne a pečeň uvoľňuje čoraz viac cukru do krvného obehu. O pár minút neskôr zvýši organizmus produkciu dopamínu, stimulujúceho nervové receptory v mozgu.

§         Tri decilitre Coca-Coly obsahujú  30 až 50 miligramov kofeínu, vysoké zastúpenie umelých farbív, sulfátov a fruktózového sirupu, vyrobeného prevažne z geneticky modifikovanej kukurice.

§         Vypitie jedného sladeného nápoja denne zvyšuje riziko obezity o 60 percent, riziko cukrovky o 85 percent a konzumenti sú vystavení aj nebezpečenstvu v podobe rakoviny.

§         Kyselina fosforečná obmedzuje schopnosť tela využívať vápnik, čo vedie najmä u detí a mládeže k osteoporóze a zmäkčovaniu zubov a kostí.

§         Cukor tak bohato zastúpený v kolových nápojoch zvyšuje hladinu inzulínu, čo môže viesť k vysokému krvnému tlaku, zvýšenému cholesterolu, chorobám srdca, cukrovke, obezite a predčasnému starnutiu.

§         Ani diétne nápoje bez prídavku cukru však nie sú lepším riešením. Umelé sladidlo aspartám spôsobuje pri dlhšom používaní nádory, pôrodné defekty, cukrovku, psychické poruchy či epileptické záchvaty.

§         Prijímanie kofeínu, ktorý je návykovou látkou, zapríčiňuje nervozitu, nespavosť, vysoký krvný tlak, nepravidelný srdcový tep, zvýšenie cholesterolu, vyplavovanie minerálov a vitamínov.

§         Cola podporuje chuť do jedla a tým zvyšuje aj riziko obezity.  

K najhodnotnejším tekutinám patria ovocné a zeleninové šťavy. Majú vysoký obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok. Ich súčasťou je aj cukor, ktorý rýchlo preniká do krvi a je pohotovostným zdrojom energie. Preto sa počas chudnutia neodporúča piť viac ako 1dcl čistej zeleninovej alebo ovocnej šťavy denne. Pitie ovocných džúsov je pre ich vysokú energetickú hodnotu rovnako nevhodné.
Pitie veľkého množstva kávy a niektorých čajov, ako aj alkoholických nápojov, môže spôsobiť dehydratáciu - odvodnenie organizmu, čo taktiež nie je žiadúce.

Množstvo vypitých tekutín musia vedome regulovať hlavne ženy, pretože ženy pijú menej ako muži. So stúpajúcim vekom sa prirodzene znižuje intenzita prirodzeného pocitu smädu.
Kontrolovaný príjem tekutín je dôležitou podmienkou chudnutia. Preto, ak pijete menej ako je odporúčané množstvo, musíte začať postupne zvyšovať denný príjem tekutín.
Aby ste nezabudli piť, pripravte si tekutinu hneď ráno do fľaše, džbánu alebo do pohára a postavte ju tak, aby ste ju mali poruke a na očiach. Osvojte si zásadu, pol hodinu pred jedlom vypiť pohár vody.
Možno zistíte, že v tvrdení, že hlad je utajený smäd, je predsa len trochu pravdy

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist