Ako schudnúť Pri chudnutí JEDZTE s CHUŤOU.

12.07.2014 18:52

Ako sa stravovať, aby ste nestriedali hlad a prejedanie.  Jedzte s chuťou ale rozumne.
Aj pri chudnutí je dôležitý pôžitok z jedla.
Teória znie síce pekne, v praxi sa však pri pôžitku z jedla vyskytnú rôzne problémy: to, čo chutí, je väčšinou buď  nezdravé, alebo zvyšuje hmotnosť. A to, čo je zdravé, nám zas veľmi nechutí. Zdá sa, že radosť z jedla a vyvážený príjem výživných látok zo stravy sa navzájom hlavne u ľudí s nadváhou vylučujú.  

Strava chudobná na tučné mäso a bohatá na zeleninu a ovocie nevylučujú pôžitok z jedla. Chuť je vecou zvyku a výchovy.

Svoje stravovacie návyky, ktoré nerobia dobre vášmu zdraviu a postave, môžete postupne zmeniť. Bez toho, aby ste upadli do diétneho extrému a pri chudnutí úplne vylúčili niektoré druhy potravín. Už pri príprave jedla alebo pri pohľade naň sa aktivujú vaše zmysly. Vedomé prežívanie vône, chuti a vizuálne dojmy sú nielen dobré pre naše trávenie, ale zároveň vyvolávajú dobrú náladu. Samozrejme, za predpokladu, že sme schopní vedome vychutnávať jedlo. Extrémne prepočty kalórií sú pre vás rovnako nevhodné, ako rozmýšľanie o zajtrajšom obede. Rozhodujúce je nielen to, čo jete, ale najmä to, aký postoj pritom zastávate. Najhoršie na zdanlivo nezdravom jedle je zlé svedomie, ktoré prichádza po ňom.
Naša strava by mala byť zdravá a bohatá na výživné látky.  Ale pôžitok je dôležitý, preto si nájdite čas na jedlo a vychutnávajte jedlo. Kto sa stále bráni vychutnať si jedlo, v stresových situáciách sa oddáva frustrácii z jedla.

Pokojne z času na čas zhrešte  a doprajte si, čo vám chutí. Taktiež šport prospieva k zdravému stravovaniu. Zdravý pohyb vás intuitívne núti premýšľať o tom, čo jete.
Postupné prechádzanie na vhodné - rozumné stravovanie znamená, že vaša strava bude obsahovať veľa rastlinných látok a vitamínov, ale menej mäsa a tukov.
Nestaňte fanatikom presadzujúcim surovú stravu, pretože by ste si tak mohli poškodiť tráviace orgány. Občas môže byť aj varená strava zdravá. Výskumy ukázali, že betakarotén (karotka,  marhule, brokolica) a lykopén (paradajky) telo vstrebáva ľahšie,  ak sa tieto potraviny vopred rozkrájajú alebo uvaria. Jedzte preto špagety s paradajkovou šťavou alebo kečupom. Napriek tomu neničte zeleninu varením, uduste ju v panvici.
Pri jednostrannom stravovaní existuje nebezpečenstvo, že organizmus nedostáva dostatok  vitálnych látok. Ovocie a zelenina obsahujú tisícky bioaktívnych substancií, z ktorých zďaleka nie všetky sú prebádané.  Nijaký výživný prostriedok nemôže dodať vášmu telu všetko, čo potrebuje. V ideálnom prípade by mala moderná výživa obsahovať 60% prevažne komplexných, teda plnohodnotných cukrov a 20% tukov a bielkovín. Pokúste sa vedome jesť týždeň viac ovocia a zeleniny. Vyhýbajte sa rafinovaným potravinám, hotovým jedlám a údeninám. Skúste sa najesť v ázijskej reštaurácii.

Živočíšne tuky nahraďte rastlinnými olejmi
Rastlinné oleje sú prijateľným typom tukov a môžu byť zaradené do zdraviu prospešnej výživy. Zvlášť mononenasýtené tuky v olivovom oleji sa zdajú byť zo zdravotného hľadiska nezávadné a sú lepšou voľbou než slnečnicový alebo iné rastlinné oleje obsahujúce polynenasýtené tuky. Pridávajte olivový olej na šaláty a cestoviny. Dbajte, aby ho bolo primerané množstvo, pretože väčšina prijatej energie by mala pochádzať zo sacharidov. Pri nákupe rastlinného oleja vyberajte tekutejšie druhy. Myslite na to, že čím redší, tým lepší, pretože tekutejšie oleje majú vyšší podiel nenasýtených tukov v porovnaní s tuhým  rastlinným margarínom. Dávajte prednosť tekutým olejom pred živočíšnymi tukmi, ktoré sú tuhé pri izbovej teplote (maslo, masť). 

Komplexne zmeňte svoju životosprávu, stravovanie, nepredijétujte sa do tučnoty.

Ustavičné  zhoršovanie stravy nás robí chorými. Správnym stravovaním dokážeme predchádzať mnohým civilizačným chorobám a značne vplývať  na zdravotný stav. Správnou výživou si môžeme udržať zdravý srdcovo-cievny systém, tráviace orgány i pohybový  aparát.
Vyhýbanie sa nasýteným mastným kyselinám, ako mäso a údeniny a redukcia rafinovaných uhľohydrátov – biela múka, cukor, nie je len najlepšou metódou, ako si predĺžiť život, ale aj najefektívnejšou stratégiou pri prevencii cukrovky.  Diabetes typu 2 už dávnejšie nie je chorobu ľudí vyššieho veku. Čoraz viac mladých  ľudí v priemyselných krajinách je chorých na cukrovku. Na vine je okrem nedostatku pohybu aj nesprávna výživa. Jeme veľa tukov, sladkostí.
Celoživotné prejedanie a nízka pohybová aktivita sa odráža na procese starnutia, ktoré prináša omnoho väčšie zdravotné komplikácie, než by malo. Nadbytok nasýtených tukov, cholesterol, rafinované potraviny a presladené cukrárske výrobky sú jednou z príčin obezity, srdcových ochorení, rakoviny, vysokého krvného tlaku, cukrovky, obličkových zlyhaní a ďalších ochorení.
Našťastie zdravá výživa, spolu s pravidelným cvičením, môže pomôcť chrániť naše zdravie. Rovnaká strava, ktorá podporuje zdravotný stav a zároveň zlepšuje telesnú výkonnosť. Takže so zdraviu prospešnou výživou, obsahujúcou dostatok vhodných sacharidov, primerané množstvo bielkovín a málo tukov, si zlepšíte svoje zdravie i postavu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist