Ako schudnúť Pri chudnutí to nepreháňajte s PREHÁŇADLAMI, LAXATÍVAMI.

04.04.2014 16:32

Nesprávne zvolená diéta na chudnutie je často sprevádzaná zápchou.

Mnohí z nás sa problém zápchy a pomalšieho chudnutia snažia riešiť zvýšenou a pravidelnou konzumáciou laxatív – preháňadiel.

Zápcha je kvalifikovaná ako zriedkavé, nepravidelné, namáhavé vyprázdňovanie tuhej a suchej stolice.  

Opakované nadmerné užívanie laxatív spôsobí relaxáciu črevnej steny, ktorá doslova zlenivie. Posun stolice črevom sa spomalí, čo vedie k zápche a s ňou spojeným ťažkostiam. Je to akýsi začarovaný kruh a aj keď si myslíme, že preháňadlá sú dobrá voľba, v skutočnosti je to úplne inak.

Po laxatívach by sme mali siahnuť len v krajnom prípade..
Keď chcete schudnúť a predísť zápche, mali by ste v každom prípade do svojho jedálneho lístka zaradiť dostatok vlákniny z ovocia a zeleniny a piť dostatok tekutín. Snaha o rýchle chudnutie má neraz  za následok, že ľudia často siahajú po okamžitom riešení  vyprázdňovania, užívajú rôzne laxatíva – preháňadlá. Ich užívanie vedie u niektorých osôb až do neprijateľných rozmerov, za deň dokážu použiť aj niekoľko týždňovú dávku.

Opakované užívanie preháňadiel časom spôsobuje zlenivenie čreva, čo v konečnom dôsledku zase vedie k zápche.

Hlavné príčiny zodpovedné za vznik zápchy. 

§         nedostatok vlákniny v strave,

§         príjem nízkeho množstva tekutín,

§         málo telesnej aktivity,

§         vysoké emočné napätie.

Ako pôsobia laxatíva na organizmus.

• pôsobia na črevnú stenu a zrýchľujú pohyby čriev,
• viažu vodu v stene hrubého čreva, čím sa zrýchli pohyb stolice,
• zväčšujú objem stolice.
Rozlišujeme tri základné skupiny laxatív:
• Objemové laxatíva - obsahujú polysacharidy, ktoré sa nevstrebávajú a majú podobný účinok ako prirodzená vláknina. Podmienkou ich účinku je dostatočný prívod tekutín. Pri dlhodobom užívaní môžu viesť k nedostatku minerálnych látok v organizme.
• Látky s osmotickými vlastnosťami - v hrubom čreve stimulujú sekréciu a znižujú pH a tým vedú k zvýšeniu črevnej mobility. Do tejto skupiny patria aj dobre známe glycerolové čipky, najšetrnejšie preháňadlo.
• Kontaktné (stimulačné) preháňadlá - dráždia črevnú sliznicu, čím znižujú absorpciu vody a elektrolytov. Zväčšuje sa črevný obsah a zvyšuje sa aj črevná mobilita, čo urýchľuje vyprázdňovanie stolice.

Príznaky nadmerného a častého užívania preháňadiel, laxatív.

• Bolesť brucha.
• Nafukovanie, plynatosť.
• Chronická hnačka.
• Dehydratácia.
• Nevoľnosť, vracanie.
• Nerovnováha elektrolytov v tele.
• Chronická zápcha.
Podávanie preháňadiel je vhodné pri náhle vzniknutej zápche. Laxatíva môžete používať aj pri bolestiach v konečníku a pred rôznymi diagnostickými zákrokmi. Počas tehotenstva je potrebné pristupovať k užívaniu týchto prostriedkov veľmi opatrne, užívať len pri neúspechu diétnych opatrení!

Riziká častého užívania laxatív.
• Poruchy príjmu potravy ako anorexia a bulímia.
• Chronická zápcha.
• Zníženie vstrebávania vitamínov a minerálov
• Laxatíva môžu ovplyvniť vstrebávanie iných liekov a spôsobovať vážne problémy, najmä vo vyššom veku.

• Laxatíva zväčšujúce objem stolice sú najbezpečnejšie.
• Náhle vysadenie laxatív môže vyvolať zápchu, plynatosť, únavu, zmeny nálady.

Keď chcete predísť problémom so zápchou tak začnite konzumovať zvýšené množstvo vlákniny.

Vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky. Významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu. Vláknina má v potrave viacero funkcií. Predovšetkým vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. Kladné vlastnosti vlákniny sú známe už dlho.

Vláknina by mala byť súčasťou každej diéty. Jednak má nulový obsah kalórií a čo je dôležité, viaže na seba vodu. Táto skutočnosť dáva prijatej potrave dostatočný objem a vyvoláva pocit sýtosti. Pri konzumácií potravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najme zrýchlené vyprázdňovania čriev. Ďalšou významnou vlastnosťou je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny. Keďže viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku. Preventívne zabraňuje vzniku artériosklerózy, čiže ukladaniu tuku na stenách ciev a vzniku infarktu. Množstvo „zlého“ cholesterolu sa v krvi príjmom vlákniny znižuje a naopak hladina „dobrého“ cholesterolu zvyšuje. 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist