Ako schudnúť Pri chudnutí využívajte KURACINU, RECEPTY na jedlá.

26.01.2015 06:13

Kuracie mäso obsahuje z jednotlivých druhov mäsa pomerne menej tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky).

Ak kuracinu zbavíte kože, získate ľahké jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Najvhodnejšie na chudnutie sú  kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal).

Kuracie stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia, ale obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej.

Iné časti kuraťa sú príliš prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej vynechajte.

Energetickú výdatnosť kuraciny vo veľkej miere ovplyvňuje kuchynská úprava.

Pri chudnutí je vhodné pripravovať kuracie mäso varením, dusením alebo pečením vo fólii.

Pri tepelnej úprave nie je potrebné ku kuraciemu mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.

Morčacie mäso je ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Naproti tomu kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte.

Kalorické a výživové hodnoty kuracieho mäsa a výrobkov z neho

Druh kuracieho mäsa

váha (g)

bielkoviny (g)

sacharidy (g)

tuky (g)

Kcal

Kura pečené -

100

12,6

1,1

3,2

86

kurací rezeň zo syrom

100

37,0

4,0

32,0

449

kuracia (hydinová)  pašteka -

100

19

1,2

22,7

280

kuracia (hydinová) tlačenka -

100

18,5

0,2

11,9

174

kuracie (hydinové) párky lahôdkové -

100

13,9

1,6

19,2

245

Kuracie prsia -

100

18,9

0,3

1,0

87

kuracie prsia s kožou

100

22,2

0,1

6,2

145

kuracie rezne

100

18,9

0,3

0,6

87

Kurča, kuracie stehno -

100

20,0

0,4

7,0

137

ŠALÁTY z KURACIEHO MÄSA  - RECEPTY.

Kurací šalát so špargľou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g špargle, 250 g kuracích pŕs, 30 g masla, 2 stopky stopkového zeleru, 200 g šampiňónov, 200 g polotvrdého syra, 150 g koktailových paradajok, mango, jablko, cukor, 9 PL olivového oleja, 4 PL vínneho octu, 2 PL pikantnej horčice, mleté čierne korenie, soľ, hlávka zeleného kučeravého šalátu

Postup

Špargľu ošúpeme, pokrájame a varíme asi 15 min. v osolenej vode s maslom a štipkou cukru. Kuracie prsia umyjeme a osušíme, osolíme a okoreníme. Opečieme na 2 PL rozohriateho oleja do zlatista a nakrájame na plátky. Umytý zeler nakrájame na rezančeky. Šampiňóny nakrájame na plátky a opečieme. Syr nakrájame na kocky. Mango olúpeme, oddelíme od kôstky a pokrájame. Paradajky rozpolíme. Šalát potrháme na malé kúsky. Všetky suroviny spolu zmiešame. Zvyšný olej rozmiešame s octom, horčicou, soľou, korením a cukrom. Zálievkou polejeme šalát.

Kurací šalát s brokolicou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g brokolice, 130 g cestovín, 350 g kuracích pŕs, 2,5 dl jogurtu, 2,5 dl mlieka, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olivovým olejom. Scedíme a necháme vychladnúť. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Kuracie mäso osolíme, okoreníme, upečieme vo vyhriatej rúre a pokrájame na väčšie kúsky. Všetko preložíme do misy a zalejeme zálievkou z jogurtu vymiešanej s mliekom, ochutíme soľou a korením. Premiešame, vychladíme a podávame.

Kurací šalát s brokolicou a vajcom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g brokolice, 300 g kuracieho mäsa, 3 vajcia, ocot, horčica, rastlinný olej, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Brokolicu obaríme, mäso nakrájame na malé kúsky, osmažíme na panvici a zmiešame s brokolicou a natvrdo uvarenými nakrájaným vajcom. Zalejeme zálievkou z oleja, octu a horčice. Osolíme, okoreníme a podávame s chlebom, alebo toastami.

Kurací šalát  s kvasenými uhorkami

Suroviny a ingrediencie

500 g kuracích pŕsi, 200 g šampiňónov, 400 g zeleru (buľva), 100 g kvasených uhoriek, 4 PL majonézy, 2 PL strúhanýého chrenu, worcesterská omáčka, cukor, citrón, soľ

Postup

Zeler, kuracie mäso a šampiňóny pokrájame na tenké rezance a každé osobitne krátko povaríme v osolenej vode. Na rezance pokrájame aj uhorky a všetko spolu premiešame. Majonézu zmiešame s citrónovou šťavou, chrenom, soľou, cukrom a worcesterskou omáčkou. Zalejeme ňou zmes a necháme v chlade odstáť aspoň 20 minút.

Kurací šalát s krevetami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

4 kuracie prsia, pór, 4 pomaranče, 100 g kreviet, 100 g šampiňónov, 2 paradajky, 2 dl nízkotučného bieleho jogurtu, pomarančová šťava, 1 dl pomarančového likéru, mleté čierne korenie, soľ, medovka

Postup

Pór pokrájame na tenké kolieska, oblanšírujeme a necháme vychladnúť. Pomaranče očistíme a rozdelíme na mesiačiky, kuracie prsia pokrájame na malé kocky, krevety opláchneme a necháme odkvapkať. Šampiňóny pokrájame na plátky, olúpané paradajky na kocky. Suroviny osolíme, okoreníme a premiešame v mise. Zalejeme zálievkou z jogurtu vymiešaného s pomarančovou šťavou, vínnym octom, kečupom a pomarančovým likérom. Podávame v širokých koktailových pohároch na stopke ozdobený lístkami medovky.

Kurací šalát s ananásom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g hydinového mäsa, 250 g ananásového melóna, 2 menšie paradajky, 2 menšie zemiaky, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL strúhaného chrenu, 2,5 dl majolky, 2 PL citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, hlávka šalátu

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke, ochladíme, olúpeme a nakrájame na rezance. Mäso uvaríme, vykostíme, zbavíme kože a vychladnuté nakrájame na kocky. Melón olúpeme a krátko sparíme v okyslenej vode, potom nakrájame na rezance spolu s paradajkami a hlávkovým šalátom. Pridáme pokrájané zemiaky, ochutíme strúhaným chrenom a ostatnými prísadami. Nakoniec vmiešame majolku.

Kurací šalát s olivami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

100 g vykôstkovaných čiernych olív, 250 g mäsa z kuracích pŕs, 3 PL rastlinného oleja, 4 PL olivového oleja, 4 PL pomarančovej šťavy, 3 PL citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, hlávka šalátu

Postup

Hlávkový šalát rozoberieme na jednotlivé listy, ktoré umyjeme, osušíme utierkou, natrháme na menšie kúsky a vložíme do hlbšej misy. Na marinádu zmiešame olej, pomarančovú a citrónovú šťavu, soľ a korenie. Marinádu nalejeme na šalát, zľahka premiešame a na pár minút odložíme do chladu. Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na rezančeky, osolíme a prudko opečieme na oleji. Na vychladený šalát poukladáme pečené kuracie mäso, pridáme olivy a podávame.

Kurací šalát s ryžou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g uvarenej ryže, 2 PL oleja, cibuľa, 150 g čerstvých alebo 15 g sušených húb, 150 g vareného alebo pečeného kuracieho mäsa, 1 PL sójovej omáčky, 1 ČL medu, mletý ďumbier, soľ, petržlenová vňať alebo pažítka, bazalka a pod.

Postup

Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme očistené a na plátky nakrájané huby, osolíme a zakryté podusíme domäkka. Kuracie mäso oberieme z kostí a nakrájame na rezance. V miske alebo šálke premiešame sójovú omáčku s olejom, soľou, medom a ďumbierom. Do ryže vmiešame vychladnuté huby, mäso a napokon zálievku. Vychladíme a podávame posypané nasekanými vňaťami.

Kurací šalát s ovsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g ovsa, 250 g kuracích pŕs, 200 g paradajok, 2 jablká, 100 g sójovej majonézy, 1 dl smotany na varenie, citrónová šťava, cukor, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Postup

Prebratý a prepláchnutý ovos zalejeme vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky posolíme a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Necháme vychladnúť, potom vmiešame do vychladnutého ovsa. Paradajky a jablká olúpeme, zbavíme semenníkov a pokrájame na kocky. Pridáme k ovsu s kuracinou, okoreníme čiernym korením a premiešame. Majonézu rozmiešame so smotanou, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a soľou, nalejeme na ovos, zľahka premiešame a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Necháme vychladiť a podávame.

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist