Ako schudnúť Pri chudnutí využívajte vhodné PRÍLOHY, zasýtia bez zbytočných kalórií.

11.11.2014 01:24

Kto chce schudnúť, mal by vo svojej strave využívať riedke potraviny. Majú nízku kalorickú hodnotu a napriek tomu zasýtia. Obsahujú totiž veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby nízkokalorická diéta bola znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu.

Jesť riedke potraviny hlavne v podobe príloh znamená jesť také jedlá, ktorých môžeme zjesť relatívne väčší objem a viac si tak naplniť žalúdok. A to bez nežiaduceho efektu prijatia nadbytočných kalórii.

Medzi riedke potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny. Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko. Ďalej rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. Údeniny a priemyselne spracované mäsá k riedkym potravinám nepatria.

U ovocia záleží na obsahu cukru. Jahody sú lepšie než melón, jablko je lepšie než hroznové víno. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi, najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny.

Výhoda vody v potravinách je zrejmá – rovnaký objem jedla zasýti viac a pri menšom počte kalórií.

Pri chudnutí nezabudnite na rozumnú konzumáciu príloh k hlavnému jedlu.

Prílohy v stravovacích zariadeniach bývajú často nabité kalóriami, ktoré sa snažíme pri diéte obmedziť, no ich úplné vynechanie by sa raz ozvalo vo váš neprospech. Ak by ste totiž ukončili svoju radikálnu diétu bez akýchkoľvek príloh, ich opätovné zaradenie do jedálneho lístka, by vás rýchlo vrátilo k pôvodnej váhe, prípadne aj prihodilo nejaké kilo navyše. Nič netreba preháňať, a preto pri diéte rátajte aj s prílohami. Stačí ich obmedziť, či upraviť ich zloženie a vo vašom chudnutí nebudú prekážať.

Upravte si zloženie príloh.
Keď sme sa už dohodli, že prílohy sú povolené aj pri vašej diéte, treba si povedať, ako sa k nim stavať. Treba ich obmedziť, preto si na tanier prílohu nakladajte len trikrát do týždňa, a to iba na obed. Počas večere si prílohy úplne odpustite a celkom ich nahraďte zeleninou. Dobre zvážte aj to, čo vlastne tou vašou prílohou je. Ak sa chcete dostať k štíhlejšej postave, uvedomte si, že hranolky, pečené zemiaky či kysnutá knedľa sú tými najtučnejšími prílohami. K rizikovým patrí aj zemiaková kaša, pretože je urobená z takmer rozvarených zemiakov a väčšinou sa do nej pridáva aj maslo.

Ak ste si položili otázku, prečo sú takmer rozvarené zemiaky považované za nevhodné, ide o ich glykemický index. Jeho číslo určuje, ako potravina ovplyvní hladinu krvného cukru a je asi jasné, že čím vyššie číslo, tým nevhodnejšia potravina. Keďže glykemický index potravín sa výrazne zvyšuje práve tepelnou úpravou, varte prílohy do polomäkka. Zemiaky, cestoviny ani zeleninu príliš nerozvárajte.

Aké prílohy využívať pri chudnutí.
To, čo by ste si na tanier mali nakladať, je ryža, celozrnné či špaldové cestoviny a ak chcete zemiaky, tak v uvarenej podobe. Pri ryži je najvhodnejšia príprava v pare a ak chcete staviť na ešte zdravší štýl, vymeňte bielu ryžu za tmavú či hnedú. Snáď netreba pripomínať, že celozrnné ryžové chlebíky sú celkom nevhodné, pretože obsahujú až trojnásobne viac kilojoulov než bežne varená ryža. Zo zemiakov sú najlepšie nové zemiaky a v prípade cestovín tie celozrnné.

Pri nakladaní jedla na tanier je veľmi šikovným postupom aj zmenšenie naloženej porcie prílohy. Naložte si maximálne 150 gramov prílohy a zvyšok doplňte dusenou či čerstvou zeleninou. Jedlo bude lepšie vyzerať, vy sa viac zasýtite a samozrejme, prijmete podstatne menej kilojoulov.

Aké by malo byť zloženie vášho obeda pri chudnutí.

Podľa najnovších výskumov by sa váš obed mal skladať z  nasledujúcich skupín potravín:

  • šalát z čerstvej zeleniny
  • jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie
  • jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Šalát z čerstvej zeleniny by mal obsahovať :

  • listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová kyselina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
  • farebnú zeleninu(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
  • reďkovku a karfiol
  • klíčiace výhonky
  • cibuľu a cesnak

Zelenina, ktorú dávame do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre rozžuť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslej smotany a hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou.

Soľou v šalátoch treba šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.

Pri zmenšovaní porcie hlavného jedla si pomôžete tak, že svoje obedňajšie jedlo začnete vhodným predjedlom alebo zeleninovým šalátom.

Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina ponúka výživné a nízkokalorické predjedlo. Môže ísť o chuťovky z cibule, červenej a zelenej papriky, listového šalátu, šampiňónov, z paradajok a cukety s nízkym obsahom tuku, plus cesnak a bylinková marináda.

Špenátový šalát
Najlepšie predjedlá majú mať len málo kalórií, aby obmedzili množstvo prijatej potravy počas celého dňa. Šaláty zo špenátu alebo inej listovej zeleniny sú veľmi dobré. Po nich budete jesť zhruba  o 10 až 20% menšie porcie ďalšieho jedla. Šálka čerstvého špenátu s polievkovou lyžicou olivového oleja má len 150 kalórií.

Hovädzie špízy
Keď máte chuť na výdatnejšie predjedlo, skúste hovädzie špízy. V ázijských reštauráciách ich väčšinou podávajú s omáčkou z búrskych orieškov. Doma si môžete mäso ugrilovať s cibuľkou, cesnakom, sójovou omáčkou. 
Plnené huby
Hubové čiapočky plnené syrom a strúhankou majú menej ako 50 kalórií na jednu porciu. To znamená, že ich môžete zjesť pol tucta a stále má vaše predjedlo pod 300 kalórií, spolu s 19 g tuku, a 720 mg sodíka.

 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist