Ako schudnúť Rady ako sa pustiť do chudnutia.

15.07.2016 10:38

Prvou podmienkou vášho chudnutia by malo byť, že sa nepustíte do drastickej hladovkovej diéty a nezačnete jesť len štvrtinu toho, čo ste zjedli včera. S takýmto chudnutím za niekoľko dní skončíte a váha sa vám za pár dní vráti aj s pár kilami naviac.

Určite vám nedoporučujeme, aby ste kvôli zmenšeniu brucha za celý deň zjedli len nízkotučný jogurt a urobili minimálne stovku brušákov a prebehli 10 kilometrov.

V oblasti brucha máme veľa tukových buniek. Keď telu budete dodávať viac kalórií ako treba, bude sa zaobaľovať tukom. Kým na bokoch alebo stehnách schudnete rýchlejšie, na bruchu to ide najťažšie a najpomalšie, dá vám poriadne zabrať. Ale môže sa to podariť – keď sa dáte na zdravšiu - racionálnejšiu stravu a do svojho denného režimu zaradíte pohyb.

Ideálne a najtrvalejšie ako začať a úspešne skončiť chudnutie, je dostať do seba päť menších jedál denne – celozrnné raňajky, ovocnú či jogurtovú desiatu, výdatný ale zdravý obed, zeleninovo-bielkovinový olovrant a ľahkú zdravú večeru.

Čo by ste si mali uvedomiť predtým ako sa pustíte do chudnutia.

Na začiatok si aspoň vo vašej mysli urobte rozvrh dňa a okrem pracovných, či nákupných povinností si do denníka zapíšte aj pravidelný prísun jedla a vody. Doma odstráňte z chladničky to, čo vám pridávalo kilá a nahovorte priateľa, priateľku na aktívnejší pobyt v prírode.

1. ZABUDNITE NA DIÉTY. Prestaňte hladovať, zakazovať si jedlo a konečne uverte, že toto nie je cesta k štíhlej postave.
2. NEJEDZTE SLADKÉ, TUČNÉ A KALORICKÉ JEDLÁ. Najlepšie by bolo vzdať sa ich úplne, ale aspoň ich obmedzte na minimum. Zeleninový šalát zjedzte bez smotanového dressingu, namiesto čokoládového keksíka si pochutnajte na jahodách a sladké kompóty od babičky niekomu darujte.
3. VYBERAJTE SI JEDLÁ S NÍZKYM OBSAHOM TUKU. Prečo by ste si mali dať 8-vaječné cestoviny s tuniakom v oleji, keď rovnako dobré a menej kalorické sú špenátové cestoviny s cibuľkou, cesnakom a čerstvou bazalkou? Vhodné sú cestoviny z tvrdej pšenice. Nevarte ich do mäkka, ale polomäkka.
4. SKAMARÁŤTE SA S OVOCÍM A ZELENINOU. Za deň by ste ho mali zjesť určite  400 - 600 g.
5. NEVYNECHÁVAJTE JEDLÁ. Váš metabolizmus musí stále pracovať. Deň začnite raňajkami a potom mu každé tri hodiny dodávajte „palivo“, aby si nevytváralo zásoby vo forme tuku.
6. DOBRE ŽUJTE. Vďaka dôkladnému prežúvaniu budete jesť dlhšie a pocit sýtosti príde skôr, ako jedlo zmizne z taniera.
7. BEHAJTE, KORČUĽUJTE, POSILŇUJTE. Cestu do práce si skráťte rýchlou chôdzou (v lepšom prípade si privstaňte a aktívne si zacvičte) a večer si pri telke dajte zopár brušákov. Keď si pol hodiny pred cvičením dáte výživový doplnok, vaša výkonnosť sa zvýši a kalórie sa budú spaľovať jedna radosť.

Ako by ste mali začať nakupovať potraviny, aby ste schudli a neskôr nepribrali.

Ešte pred nákupom sa najedzte. Mnohí z nás idú nakupovať s prázdnym žalúdkom a potom sa čudujeme, že sa v nákupnom košíku objaví aj zopár zbytočností, vrátane kalorických lákadiel. Na nakupovanie si nájdite čas a buďte zdravo vyberaví.

1. VYMEŇTE NEZDRAVÉ ZA ZDRAVÉ..
2. DOPRAJTE SI VIAC VITAMÍNOV. Kým zeleniny môžete jesť, koľko chcete, z ovocia sa vyhnite banánom a hroznu. Sú chutné, ale kalorické (100 g banánu = 400 kJ, ale 100 g jahôd = 180 kJ).
3. MYSLITE NÍZKOTUČNE. Kupujte si iba mliečne produkty s označením light – platí to najmä pri smotane, mlieku a jogurtoch. Zo syrov si vyberte tie, ktoré majú do 30 % tuku v sušine.
4. ZÁSOBUJTE SA STRUKOVINAMI. Obsahujú veľa balastných látok, bielkovín, železa a kyseliny listovej, čo povzbudzuje tvorbu svalstva, spaľuje tuky, zvyšuje nasýtenosť a reguluje trávenie. Sú ideálne na polievky, ľahké nátierky i hlavné jedlo.
5. KEĎ MÄSO, TAK CHUDÉ. Neviete sa vzdať bravčového mäsa? Siahnite len po stehne, prípadne netučnom karé. Mnoho bielkovín má hydina – kurčatá a morky. Sliepky, hus a kačica sú mastné a pre adeptov na ploché bruško úplne nevhodné.
6. POUŽÍVAJTE IBA RASTLINNÉ TUKY. Pripravíte z nich studené aj teplé jedlá a nátierky. Okrem nich si urobte aj zásoby z olivového, slnečnicového alebo repkového oleja.
7. ZHREŠTE KVALITNOU ČOKOLÁDOU. Vzdať sa tejto maškrty predstavuje nadľudský výkon, ale keď si dáte malý kúsok kvalitnej čokolády so 70- -percentným obsahom kakaa, nemusíte si robiť výčitky.

RAŇAJKY prestaňte vynechávať. Bez nich len ťažko schudnete, cez deň sa budete prejedať.

Nájdite si ráno čas na raňajky a zaručene budete zdravší a štíhlejší. Keď ich vynecháte, hrozí vám celodenné pojedanie kalorických drobností. Vďaka raňajkám sú naše chuťové bunky počas dňa pod kontrolou a nedovolia, aby ste na obed a večeru zjedli viac, ako treba. Reguláciu hladu počas dňa dosiahnete skonzumovaním dostatočného množstva bielkovín. Pozor – chlieb s lekvárom či džemová šiška vás nadváhy zaručene nezbaví, skôr naopak.
Na raňajky NIE
Biele pečivo natreté živočíšnym maslom a lekvárom dodá Vášmu telu prebytok kalórií, ktoré budete musieť spáliť vo fitnescentre. Samozrejme obsah živín je minimálny.
Na raňajky ÁNO
V dnešnom uponáhľanom svete mnohým často na raňajky nezostane čas. Máme pre Vás riešenie ako ukončiť vašu dilemu či stihnúť príchod do práce alebo sa naraňajkovať. Neexistuje jednoduchšia forma raňajok, ako príprava výživového nápoja doslova za 1 minútu. Nápoj by mal obsahovať bohaté množstvo vitamínov, minerálov, sójový proteín, sacharidy a vlákninu teda všetko, čo váš organizmus potrebuje. Množstvo kalórií by nemalo presiahnuť doporučené množstvo 180-220 kalórií.

OBED si dajte každý deň, venujte mu dostatok času a vynechajte rýchle občerstvenie.

Hlavné jedlo dňa je dobré začať polievkou. Zaplní vám polovicu obsahu žalúdka, čím zostane menej miesta na ďalší chod. Kto si stráži kilá, mal by sa vyhýbať polievkam so zápražkou a dať si radšej čistý zeleninový alebo mäsový vývar. Základom každého racionálneho - diétneho jedla je zelenina – čerstvá aj varená. Šaláty z nej nepokazte kalorickými dressingami alebo omáčkami, ale namiesto nich si namiešajte zdravšie varianty – nízkotučný jogurt ochuťte jednou kávovou lyžičkou kremžskej horčice alebo si na šalát dajte zopár kvapiek olivového oleja v kombinácii so šalátovými bylinkami.

Na obed NIE
Vyprážaný rezeň so zemiakmi je síce chutná klasika, ale nič pre zníženie Vašej váhy.
Na obed ÁNO
Celozrnné cestoviny s cherry paradajkami a bazalkou sú ľahké a sýte (cestoviny jedzte skôr na obed – sú to sacharidy).
TIPY NA OBED:
ryba pripravená na pare so zeleninovým šalátom, grilované mäso s rukolou, zapekaná brokolica s nízkotučným syrom

VEČERA nesmie byť kalorickou bombou, nedojedajte celodenné vynechávanie jedál.

Mnohé diéty zakazujú jesť večer po 18. hodine alebo doporučujú nejesť vôbec. Samy viete, že vás neskôr prepadol vlčí hlad. Ak ste aktívni a do postele sa nedostanete pred polnocou, pokojne môžete jesť tri hodiny pred spaním. Samozrejme, nie pizzu, cestoviny alebo pár krajcov chleba. Večer telo už nepotrebuje toľko energie, koľko je v týchto jedlách. Prebytok si uloží do zásoby v podobe tuku. Po týždňoch takejto životosprávy ľahko zistíte, že namiesto bikín potrebujete celé plavky a šatku okolo pása. Na večeru si vyberajte jedlá, ktoré majú málo sacharidov a tukov.
Na večeru NIE
Toast z bieleho chleba s maslom, šunkou a tučným syrom večer len tak rýchlo nespálite.
Na večeru ÁNO
Zelený listový šalát s cherry paradajkami a mozzarellou má málo kalórií a skvele chutí s balzamovým octom.

TIPY NA VEČERU
kuracie prsia s ryžou natural, šopský alebo grécky šalát, ryba na rastlinnom tuku s dusenou zeleninou

OVOCIE NAMIESTO TYČINKY

Keď vás prepadne chuť na sladké, cestou do bufetu sa presvedčte, že si nedáte čokoládovú, ale nízkokalorickú müsli tyčinku či kúsok ovocia.

VODA NAMIESTO KOLY

Pite veľa vody. Voda vás zasýti a zrýchli chudnutie. Nemíňajte peniaze na kolové a kofeínové nápoje, lebo odvodňujú. Dajte si radšej 100 % ovocnú šťavu zriedenú s vodou. Najlepšia je aj tak čistá voda.

MANDLE NAMIESTO ČIPSOV

Zemiakové lupienky sú zväčša mastné a presolené, takže si radšej vyberte „polystyrénový“ chlebík alebo zopár (neslaných) mandlí.

Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie.

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist