Ako schudnúť RIZIKOVÁ ATKINSONOVA DIÉTA.

01.09.2014 07:24

Atkinsova diéta nie je vhodná na zdravé chudnutie.  

Atkinsova diéta nie je diéta v súlade s odporúčaniami zdravej výživy, lebo povoľuje konzumovať len potraviny s nízkym obsahom sacharidov. 

Obmedzený výber potravín pri atkinsonovej diéte, môže byť dôvodom prečo ľudia jedia menej, ale napokon je to aj hlavná príčina prečo s touto diétou skončia. Začína ich nudiť jednostranná strava.

Napriek jej niekdajšej popularite je diéta dosť nebezpečná – zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.

Atkinsonová diéta ignoruje fakt, že za chudnutie či priberanie môže príjem energie, a nie zloženie stravy. Atkins tvrdí, že väčšina ľudí s nadváhou sa neprejedá. Naopak, majú vrodené dispozície k naberaniu hmotnosti – čo sa samozrejme pozdáva práve obéznym ľuďom a spokojne sa s danou tézou stotožňujú.

Atkinsonová diéta patrí k obľúbeným diétam najmä pre rýchlosť chudnutia a nižšie nároky na odriekanie. Jedálny lístok diéty pozostáva z vysokého obsahu bielkovín a tukov a takmer neobsahuje žiadne sacharidy, čo odporuje prirodzenému ľudskému metabolizmu. Diéta síce vedie k chudnutiu, ale zároveň ohrozuje zdravie. Atkinsonova diéta patrí k najdrastickejším a možno aj k najnebezpečnejším diétam.
Podstata atkinsonovej diéty tkvie v tom, že sa obmedzia takmer všetky sacharidy. Bez vhodných sacharidov však telo nedostáva potrebné vlákniny, enzýmy, vitamíny a minerály. Najčastejšie problémy, ktoré môže táto diéta privodiť sú zápcha, nadúvanie, bolesti hlavy, brucha, trpí koža aj kĺby. Nesprávnym diétovaním si už nejeden chudnúci oslabil imunitný systém, prepadol zlému psychickému stavu, depresiám a labilite. 

Zdá sa to byť až príliš krásne na to, aby to bola pravda, denno-denne konzumovať vajcia a slaninu a pritom znižovať svoju hmotnosť. Milióny ľudí vyskúšalo Atkinsovu diétu, objavili sa mnohé informácie o pozoruhodnom poklese hmotnosti, ale obavy týkajúce sa nutričnej nerovnováhy a dlhodobého dodržiavania tejto diéty znamenajú, že kraľovanie Atkinsovej diéty sa skončilo.

Organizmus pri atkinsonovej diéte najskôr  stráca vodu a až potom tuk.

V prvom rade je to preto, lebo organizmus prijíma málo sacharidov, a preto začne čerpať svoje zásoby sacharidov nazývané glykogén. Glykogén je v tele viazaný na vodu a táto voda sa eliminuje vtedy, keď sa odčerpáva glykogén. To znamená, že počiatočný významný pokles hmotnosti, keď človek začne dodržiavať atkinsonovú diétu založenú na nízkej konzumácii sacharidov, je z väčšej časti spôsobený stratou vody v organizme a nie stratou tuku.

Atkinsonová diéta potláča chuť do jedla. 

Akonáhle sú zásoby glykogénu v organizme vyčerpané, telo začne využívať ako zdroj energie tuk a svaly. Keď dôjde k spotrebe tukov v dôsledku chýbajúcich sacharidov, telo začne produkovať látky nazývané ketóny, ktoré sa za normálnych okolností uvoľňujú do moču. V prípade, že je hladina ketónov veľmi vysoká, môžu sa tieto látky tvoriť aj v krvi, čo zapríčiňuje zápach dychu po laku na nechty. Tento stav môže viesť k nevoľnosti a únave, ale ľudia napriek týmto negatívam pokračujú v tejto diéte, považujú tento jav za určitý indikátor správneho dodržiavania diéty. Ketóny prispievajú k potlačeniu chuti do jedla, a rovnako aj vysoký príjem bielkovín spojený s touto diétou spôsobujú, že dochádza k redukcii príjmu potravy. Hoci majú jedinci v rámci tejto diéty dovolené jesť, neobmedzené množstvo potravy v skutočnosti prijímajú menej energie, lebo nepociťujú hlad .

Počas Atkinsonovej diéty dochádza k zhoršovaniu stavu organizmu chudnúceho.

Existuje mnoho dôvodov, prečo označiť Atkinsovu diétu za nezdravú diétu. Po prvé je táto diéta založená na vysokom obsahu tukov, obzvlášť nasýtených a doteraz sa nezistilo aké zdravotné riziká môže priniesť pri dlhodobom dodržiavaní. Okrem toho veľmi vysoký podiel bielkovín v strave zvyšuje záťaž obličiek pri procese eliminácie bielkovinového odpadu. Táto diéta je tiež nutrične nevyvážená, vylúčenie potravín na báze sacharidov zo stravy vrátane obilnín, ovocia a zeleniny, znamená nedostatok vitamínov, minerálnych látok, vlákniny ako aj flavonoidov, karotenoidov a ďalších antioxidantov je pre ľudský organizmus neprípustné a nezdravé. V zásade platí, že by sme mali konzumovať nie menej, ale viac tých potravín, ktoré nás môžu chrániť pred ochoreniami ako sú napr. srdcovo-cievne ochorenia alebo rakovina. 

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami, 

ak chcete konečne schudnúť a neopakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist