Ako schudnúť SACHARIDY pri CHUDNUTÍ to nie je len CUKOR.

09.11.2014 10:33

Kalorickú hodnotu skonzumovanej  stravy a vašu postavu ovplyvňujú hlavne sacharidy. Pri chudnutí si na ne dávajte veľký pozor.

Sacharidy, či už si dáte jednoduchý cukor do kávy, alebo odporúčané celozrnné pečivo, sa vždy v tele rozkladajú na glukózu. Vaše telo potrebuje glukózu ako energetický zdroj.  

Množstvo sacharidov, ktoré má človek prijať za deň, záleží od jeho pohybovej aktivity. Uprednostňujte čo najkomplexnejšie sacharidy. Pri chudnutí by ste mali prijímať okolo 150 až 200 gramov sacharidov denne. To predstavuje 300 gramov chleba, čiže asi 3 krajce. Alebo štvrť kila ovsených vločiek, ale pozor, tieto obsahujú aj tuk.

Naša strava je normálne veľmi bohatá na sacharidy. Tvoria asi 60% prijímaných kalórií. Sú rôzne druhy sacharidov. 

Pri chudnutí každého najviac trápia jednoduché cukry. Označujú aj ako rýchle cukry. Klasickým príkladom je bežne používaný repný cukor. Energia sa z rýchlych sacharidov dostáva do tela rýchlo, takmer okamžite, preto majú vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť Vás  láka jesť ich viac a častejšie.

Poznáme aj zložitejšie druhy sacharidov, ktoré sa nazývajú polysacharidy. Sú zložené z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Označujú sa aj ako komplexné (pomalé) sacharidy. Energia sa z nich vstrebáva pomaly, majú nižší glykemický index. Typickým príkladom sú ovsené vločky. 

Náš jedálny lístok by mal pri chudnutí pozostávať prevažne zo zložitých sacharidov,  ktoré sú obsiahnuté v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob. Väčšina zložitých sacharidov sa trávi počas niekoľkých hodín. To umožňuje podžalúdkovej žľaze, pečeni, nadobličkám, obličkám a iným orgánom získanú energiu riadne spracovať. Ďalším prínosom zložitých sacharidov je skutočnosť, že obsahujú aj potrebné množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok čo sa nedá povedať o priemyselne vyrábanom cukre.

Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza a galaktóza) nepotrebujú na absorpciu tráviaci proces. Stolový cukor a maltóza (Dysacharidy) sú rozložené na jednoduché cukry v priebehu niekoľkých minút. Nepotrebujeme zjesť veľa cukru na to, aby bola krv doslova zaplavená touto pohotovo dosiahnuteľnou energiou. Ak sa tak stane, podžalúdková žľaza musí pracovať „nadčas“ a vyrábať inzulín, aby mohol byť prebytočný cukor premenený na tuk. Prebytočný inzulín potom znižuje hladinu krvného cukru pod normálnu hodnotu a vzniká hypoglykémia (stav, keď je hladina cukru v krvi nižšia ako normálna hodnota). Hypoglykémia, ku ktorej občas dochádza, nie je sama o sebe nijako závažná. Pokiaľ sa však často prejedáme cukrom, spôsobíme si tak vznik začarovaného kruhu vedúceho k chronicky nízkej hladine krvného cukru. Za týchto okolností môže hypoglykémia predstavovať počiatočné štádium cukrovky.

Teraz prichádzame k praktickému uplatneniu svojich nových znalostí. S výnimkou ovocia (jeden stredne zrelý banán obsahuje 5 až 6 lyžičiek cukru) by správny jedálny lístok mal obsahovať len minimálne množstvo cukru (med, sacharóza, maltóza, sladké sirupy) a dostatok zložitých sacharidov, ktoré nájdeme v zemiakoch, obilí, celozrnnom chlebe a v cestovinách. 

V nasledujúcej tabuľke je výber základných potravín aj s obsahom sacharidov.

Druh

Množstvo v g

Sacharidy v g

Mäso a mäsové výrobky

100 g

0,1-0,5

Ryby a rybie výrobky

100 g

0,1

Cestoviny

100 g

73

Pečivo

100 g

61

Vianočka

100 g

61

Chlieb

100 g

52

Zemiaky

100 g

18

Suchý hrach

100 g

56

Jablká

100 g

13

Orechy

100 g

10-15

Mlieko

1 dl

4,7-4,9

Jogurt

100 g

9,7

Med

100 g

82

Pivo

5 dl

10

Tonik

1 dl

10

 

 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist