Ako schudnúť SÓJA poráža TUKY i CHOLESTEROL.

20.08.2015 15:37

Sója a výrobky z nej neobsahujú žiadny cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu podmienenú nesprávnym stravovaním sa po výraznom obmedzení (90 %) živočíšnych výrobkov (mäsa, mlieka, vajec) upravila koncentrácia cholesterolu na normálnu.

Zistilo sa, že každodennou konzumáciou sóje a jej derivátov môžeme účinne znížiť riziko takmer všetkých druhov rakoviny ale hlavne prsníkov, prostaty a hrubého čreva.

Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín, a to dokonca plnohodnotných. Bielkovina zo sóje obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Je porovnateľná s bielkovinami z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody.

Bielkoviny sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané tráviacou sústavou.

Sója je účinnou prevenciou proti osteoporóze, ktorá je najčastejšie zapríčinená vysokým príjmom živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú nadmerné vylučovanie vápnika močom.

Pravidelná konzumácia sóje výborne znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi.

Sójové bielkoviny sú porovnateľné s bielkovinami v mäse, a to až do tej miery, že ich môžu úplne nahradiť.

Bielkoviny sóje znižujú stratu vápnika, zvyšujú hustotu kostí a ich mineralizáciu.

Vplyvom účinku sóje sú steny ciev mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie krvi v koronárnych, mozgových i slabinových cievach. To je dobrá správa pre nás všetkých, ale hlavne pre ľudí so zvýšeným rizikom infarktu a angíny pectoris.

Sója predstavuje vysoko výživnú potravinu, ktorá sa taktiež nemá konzumovať v prílišnom množstve.

Izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou (vznikom krvnej zrazeniny) v cievach, ktorá najčastejšie vedie k infarktu, či mozgovej mŕtvici.

V zložení sóje sú významné najmä tieto zložky :
1. Veľmi významné percento bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Pomerne veľmi podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
3. Lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie  cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.
Koľko sóje môžete zjesť denne.

Na vyvolanie liečebného účinku stačí zjesť denne porciu sóje.

Jedna porcia sóje obsahuje:

Jedlo z varenej sóje

50 g tofu, alebo iného sójového výrobku

2 poháre sójového mlieka

Ak do pšeničnej múky pridáte aj sójovú múku, už nemusíte do cesta pridávať vajcia. Sójový lecitín pôsobí ako emulgátor, presne tak isto, ako lecitín z vajec.  

Na čo môžete použiť jednotlivé sójové produkty.

produkt

popis

použitie

Sójové výhonky

Krehké výhonky sójových bôbov.

Surové v šalátoch a múčnikoch.

Sójová múka

Vzniká zomletím sójových bôbov.

Vhodná na prípravu pečiva, cestovín, zákuskov. Umožňuje vynechať používanie vajec a neobsahuje cholesterol

Sójové mlieko

Pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, uvarených a prefiltrovaných.

Môže nahradiť kravské mlieko a navyše má výhodu, že neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol, je bohaté na esenciálne kysliny, zvlášť linolovú. Obsahuje viac železa, vitamínu B1 a niacínu ako kravské mlieko. Má nižší obsah vápnika.

Sójový olej

Stolový olej s vysokou kvalitou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín.

Vhodný do šalátov, pečiva a na prípravu pokrmov vôbec.

Tofu

Ide o sójový syr, pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka (napr. citrónu). Potom sa niekoľko dní  lisuje, až získa polotuhú konzistenciu.

Nahrádza sa ním tvaroh, má neutrálnu chuť, čo je výhodné pri príprave mnohých pokrmov.

Sójové mäso

Obsahuje iba bôby alebo bôby s obilnou múkou a orechmi.

Ako náhrada za mäso, má všetky prednosti mäsa, avšak nie jeho zápory.

 

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist