Ako schudnúť SPOMALENÝ METABOLIZMUS je cestou k nadváhe.

22.05.2015 05:51

Tragický vplyv opakovaných diét, hladovania a priberania na postavu človeka je samozrejmosťou.

Látková premena – metabolizmus vo vašom tele prebieha bez účasti vášho vedomia. Jedlo sa  v tele spracuje na energiu, stavebné látky a odpad. Metabolizmus väčšinou ľudí začína zaujímať až vtedy, keď niečo nie je v poriadku. A nadváha a zaobľujúca sa postava je hlavným dôvodom, prečo sa začíname zaujímať o metabolizmus ako spoluvinníka našej tučnej postavy.

Úsporný metabolizmus je cestou k trvalej nadváhe.
Ľudia s úsporným metabolizmom vydržia dlhšie fungovať aj pri malom príjme energie zo stravy. V súčasnosti je jedlo ľahko dostupné a v mnohých prípadoch vysoko kalorické (fastfood). Ľudia, ktorí potrebujú veľa zjesť nato, aby v pohode a v časovom zhone prežili deň sú prví, ktorí stučnejú. Znamená to, že v dobe hojnosti dodajú do tela viac energie, ako telo stihne účelne spotrebovať. A keďže ich telo je nastavené na úsporný režim - energie sa nezbaví, ale uloží si ju vo forme tuku, priberáte.
Opakované a neúspešné skúšanie diét výrazne spomaľuje metabolizmus.
Ak si naordinujete nezmyselnú redukčnú - drastickú diétu, je zle. Mnohí sa snažia schudnúť tak, že obmedzia denný príjem energie na minimum. Samozrejme, po zahájení drastickej diéty sa váha začne hýbať správnym smerom, ale to trvá len niekoľko dní. Potom sa zrazu úbytok hmotnosti začne spomaľovať až sa nakoniec zastaví. Naše telo rýchlo zistí, že došlo k drastickému obmedzeniu stravy, prepne sa do maximálne úsporného režimu. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie. Ak si ale človek umelo navodí obdobie nedostatku, robí to preto, že chce rýchlo schudnúť. Po schudnutí sa však vráti k pôvodnej strave (inú nepozná, alebo neuznáva). Samozrejme, že priberie nazad to, čo stratil.

Diéta, pri ktorej sa chudne formou hladovania spravidla obsahuje málo živín. Telo preto siahne po jediných dostupných bielkovinách - po vlastných svaloch. Chudnutie sa zdá byť podľa váhy úspešné, ale taký človek často stráca predovšetkým vodu a svalstvo. Po nejakom čase to s diétou už dlhšie nevydrží. Začne jesť "normálnejšie" a zasa rýchlo priberie. Vráti sa spravidla na váhu o nejaké kilo vyššiu, než bola hmotnosť pred rozhodnutím schudnúť. Takáto osoba pôsobí tučnejšie, než predtým, pretože to, čo priberie už nie je svalstvo, ale tuk.
Môže dôjsť až k tomu, že človek po mnohých diétach, ktorý má formálne podľa tabuliek správnu hmotnosť je vlastne stále viac tučnejší. Svaly sú oveľa ťažšie, ako tuk. A prísne diéty (navyše bez pohybu) spoľahlivo ničia práve svalstvo. A málo svalov neznamená len slabosť, ale aj slabší metabolizmus. Svaly sa totiž podieľajú na pálení skonzumovanej energie. Ak ich máte veľa, spaľujú energiu aj vtedy keď nič nerobíte, hoci aj spíte.

Ako dosiahnuť a udržať si optimálnu hmotnosť.

V dnešnom uponáhľanom živote si mnohí z nás na svoje stravovanie často vyberajú potraviny, ktorých príprava je jednoduchá a pohodlná. Tieto potraviny majú však väčšinou vysoký obsah tukov, cukrov, soli a kalórii a obvykle im chýbajú základné výživné látky.

Je dôležité začať deň správnou stravou a nepodľahnúť reklamným lákadlám.  Vaše telo pracuje kvalitnejšie vtedy, keď mu dáte to, čo potrebuje. Porovnajte si to so starostlivosťou o Vaše auto, či iné činnosti. Aj tie Vám vracajú len to, čo im dáte Vy.

POZOR! Na schudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist