Ako schudnúť ŠTÍTNA ŽĽAZA nadváha chudnutie strava diéta.

01.06.2013 00:37

Chcete schudnúť a už roky sa vám to nedarí? Možno vám nefunguje štítna žľaza. Potom musíte svoje chudnutie, diétu, stravu, jedálny lístok, recepty i celkový životný štýl prispôsobiť tejto skutočnosti. Potom môžete odstrániť svoju nadváhu. Dá sa to. Je dobré, aby ste sa podrobnejšie oboznámili s problematikou štítnej žľazy. Uvedomte si, že štítna žľaza riadi takmer všetko v našom organizme. Zasahuje do všetkých procesov v ľudskom tele. Produkuje hormóny, ktoré ovplyvňujú metabolizmus cukrov, tukov, bielkovín, vývoj, rast, centrálny nervový i srdcovo-cievny systém, kostnú i svalovú hmotu, podieľajú sa na tvorbe tepla, ovplyvňujú hospodárenie organizmu s vodou a so soľou.

Štítna žľaza je veľmi dôležitý, pre organizmus nevyhnutný orgán. Prostredníctvom svojich hormónov ovplyvňuje mnoho orgánov a systémov organizmu. Má účinok metabolický, stimuluje rast a vývoj, pôsobí na nervový systém, svalstvo, ovplyvňuje činnosť srdca a iné funkcie.

Hyporthyreóza  -  znížená činnosť štítnej žľazy. Pri zníženej funkcii štítnej žľazy nedokáže organizmus prijatú stravu metabolizovať dostatočne rýchlo a nestrávené tuky sa ukladajú, čím vzniká nadváha,. Prejavuje sa hlavne zmenami v krvnom obraze, poruchami – studené končatiny, precitlivenosť na chlad, psychické problémy, únava, bolesti hlavy, poruchy pohybového aparátu ( artritída, bolesti svalov a kĺbov, dýchacie problémy ( astma, zápaly pľúc ), poruchy zažívania ( potravinové alergie, problémy s vyprázdňovaním ),zmeny farby kože ( načervenalá pokožka, suchá ), suché vlasy, vypadávanie vlasov, lámavé nechty, problémy s menštruáciou, neplodnosť

Hyperthyteóza  - zvýšená funkcia štítnej žľazy, je opakom, čiže metabolizmus je príliš intenzívny a prichádza k úbytku váhy s príznakmi : nervozita, hnačky nesústredenosť a teplé končatiny, potenie. Tieto poruchy môžu vzniknúť z viacerých dôvodov. Spôsobuje ich nedostatočný prísun jódu, minerálov, zlá životospráva, nedostatok aktívneho pohybu, chemické látky.
K správnemu fungovaniu potrebuje štítna žľaza jód, ktorý by mal organizmus získavať z pestrej stravy. Poruchy štítnej žľazy sa často prenášajú z matky na dcéru. Štúdie hovoria, že u žien sa problémy so štítnou žľazou vyskytujú 5-krát častejšie ako u mužov. Vo väčšine prípadov ide o zníženú činnosť, čo sa prejavuje najmä únavou a oslabenou koncentráciou. Aj laik rozpozná najčastejší z príznakov - zväčšenú štítnu žľazu. Spúšťačom býva zvyčajne nedostatok jódu. Prijímame ho v obmedzenom množstve, asi polovicu odporúčanej dennej dávky. Zvýšená činnosť štítnej žľazy sa vyskytuje zriedkavejšie. Symptómy sú úbytok váhy, poruchy spánku, nepokoj, čo sa často pripisuje stresu. Včasná diagnóza môže zabrániť poruchám, ktoré zvýšená činnosť štítnej žľazy zapríčiňuje, napríklad nepravidelnému menštruačnému cyklu.

Na metabolizmus štítnej žľazy majú vplyv rôzne vážne stavy (napr. operácie, vážne ochorenia srdca, ale aj stres pri pobyte v nemocnici na lôžku, hladovanie a užívanie rôznych liekov ako napríklad pohlavných hormónov, kortikoidov, salicylanov atď.).

Nefungujúca štítna žľaza nie je len problémom žien.

Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré „organizujú“ správne hospodárenie s energiou v tele. Ak je produkcia týchto hormónov narušená, človek začne pociťovať únavu, má problémy s pamäťou, je mu zima, priberá, mnohé ženy majú kvôli nedostatočnej činnosti štítnej žľazy problémy s menštruačným cyklom, lámu sa im nechty a trpia suchou pleťou. I pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy človek pozoruje mnoho nepríjemných príznakov, medzi ktoré patrí neustála podráždenosť, padanie vlasov, pocity horúčavy a neprimerané chudnutie. Veľmi rizikovým je v tomto prípade fajčenie.

Správne fungujúca štítna žľaza je podmienená dostatokom jódu zo stravy.
Aby mohla štítna žľaza fungovať tak, ako má, potrebuje, aby ste jej dodávali dostatok jódu. Ten sa nachádza napríklad v rybách. Tie sú vynikajúcim a zdravým zdrojom tohto prvku, nájdete ho ale aj v kuchynskej soli, mlieku, čerešniach, cibuli či v trochu exotických ustriciach. Bohaté na tento minerál sú morské potvory, špargľa, surové kozie mlieko, koreňová a zelená zelenina, zemiaky, paradajky, cesnak a ananás, morské riasy, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, zelenina, strukoviny, višne, citrón, čokoláda.

Ako získate Jód. 

Človek získava jód z potravín, zriedka z pitnej vody. Jeho obsah v potravinách závisí od jeho koncentrácie v pôde, kde sa potraviny pestovali. Najviac jódu obsahujú takzvané „dary mora“. V suchozemských potravinách je obsah jódu pomerne nízky, lebo z povrchových vrstiev bol počas existencie Zeme vyplavený do morí a oceánov.

Podľa smerníc WHO (1996 ) bol odporúčaný denný príjem jódu na deň od 50 mikrogramov u novorodencov a detí do 1 roka, so zvyšujúcim sa množstvom podľa veku a potrieb organizmu až po 150 mikrogramov u dospelých a detí starších ako 12 rokov. Tehotné a dojčiace ženy patria do skupiny so zvýšenou potrebou jódu, teda aj denný príjem by mal byť 200 mikrogramov. Používanie jodidovanej soli je účinná metóda, ako pridávať jód ku strave, v niektorých krajinách je zavedené aj povinné jodidovanie múky. Najvhodnejšie na dopĺňanie jódu do tela sú jodid sodný a draselný.

Aká strava vám pomôže zlepšiť fungovanie štítnej žľazy.
Ak vám lekár povolí zastavenie užívania liekov, posilniť štítnu žľazu môžete aj potravinami. Ich základným prvkom musí byť obsah jódu. Odporúča sa jesť celozrnné pečivo a ovsené vločky. Zo zeleniny vám pomôže špargľa, špenát, cvikla, či petržlen s mrkvou. Z ovocia marhule, banány, jahody či čerešne. Bohatým zdrojom jódu sú najmä plody mora – riasy, ustrice, makrela, šproty a väčšina morských rýb. Ak vaša žľaza produkuje príliš hormónov, mali by ste presedlať na vitamín B – ryby, hnedú ryžu, niektoré druhy orechov a semien. Ak štítna žľaza nestíha, potrebuje zinok a jód, obsiahnutý v pečienke, červenom mäse či orechoch.
Aké potraviny by ste mali vynechať pri nefungujúcej štítnej žľaze.
Neodporúča sa jesť čerstvú kapustu, kel, karfiol, kaleráb, brokolicu, repu, semiačka horčice a repky olejnej. Zo strukovín by ste na čiernu listinu mali zaradiť kukuricu, sóju a fazuľu. Produkcii jódu bráni aj cibuľa s cesnakom. Dávajte si pozor aj na niektoré bylinky, nakoľko ich účinky sú veľmi silné a vstrebávaniu jódu tiež bránia, ako ženšen, bambus či aloe.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist