Ako schudnúť STRAVOVANIE a chudnutie od RAŇAJOK po VEČERU.

10.10.2014 13:41

Dôležitou súčasťou udržania si optimálnej váhy i chudnutia je správne zloženie stravy a vhodné rozloženie konzumácie jedál v priebehu dňa.

Vaša strava pri chudnutí nesmie byť založená na celodennej konzumácii polystyrénových chlebíkov, či nízkotučných jogurtov. S takýmto prístupom k strave síce rýchlo schudnete, ale neskôr ešte rýchlejšie priberiete. 

Ideálne je dostať do seba päť menších jedál denne – celozrnné raňajky, ovocnú či jogurtovú desiatu, výdatný ale zdravý obed, zeleninový olovrant a ľahkú zdravú večeru.

Keď chcete, aby Vaše chudnutie nebolo nekonečným príbehom, mali by ste potlačiť a zmeniť svoje zažité stravovacie  návyky, ktoré sú určite najväčšími nepriateľmi vašej zaobľujúcej sa postavy.

Ak chcete schudnúť, nehľadajte si výhovorky, prečo nemôžete jesť 5× denne. Hľadajte spôsob, ako to dosiahnete. Noste si zo sebou vhodné jedlá a jedzte raz za 3-4 hodiny.

Samozrejme veľmi dôležité pri chudnutí je vhodné zloženie stravy.

Strava musí obsahovať nielen primerané množstvo kalórií, ale aj dostatočné množstvo a štruktúru živín (bielkovín, vitamínov, minerálov, vlákniny,...). Ak to nedosiahnete, tak Váš organizmus naďalej bude pracovať v úspornom režime metabolizmu a Vy sa dostávate do začarovaného kruhu opakovaného chudnutia a priberania. Stav organizmu sa naďalej zhoršuje, zvyšuje sa podiel tukov v tele.

Diéta, ak má byť účinná, musí byť dlhodobá, vyvážená - nestresujúca a podporená cvičením.

RAŇAJKY sú základom chudnutia a celodenného stravovania.

Nájdite si ráno čas na raňajky a zaručene budete zdravší a štíhlejší. Keď ich vynecháte, hrozí vám celodenné pojedanie kalorických pochutín. Vďaka raňajkám sú naše chuťové bunky počas dňa pod kontrolou a nedovolia, aby sme na obed a večeru zjedli viac, ako treba. Hlad pod kontrolu v priebehu dňa udržíte skonzumovaním dostatočného množstva bielkovín. Pozor – džemová šiška vás nadváhy zaručene nezbaví, skôr naopak.
Na raňajky nejedzte napríklad biele pečivo natreté živočíšnym maslom a džemom, budete to musieť spáliť aktívnym pohybom.
OBED je hlavným a najhodnotnejším jedlom dňa.

Hlavné jedlo dňa je dobré začať polievkou. Zaplní vám polovicu obsahu žalúdka, čím zostane menej miesta na ďalší chod. Kto si stráži kilá, mal by sa vyhýbať polievkam so zápražkou a dať si radšej čistý zeleninový alebo mäsový vývar. Základom každého diétneho jedla je zelenina – čerstvá aj varená. Šaláty z nej nepokazte kalorickými dressingami alebo omáčkami, ale namiesto nich si namiešajte zdravšie varianty – nízkotučný jogurt ochuťte jednou kávovou lyžičkou kremžskej horčice alebo si na šalát dajte zopár kvapiek olivového oleja v kombinácii so šalátovými bylinkami.

Na obed sa rozlúčte s kalorickými bombami. Vyprážaný rezeň so zemiakmi je síce chutná klasika, ale nič pre strážkyne kilojoulov. Radšej si dajte napr. celozrnné cestoviny s cherry paradajkami a bazalkou, sú ľahké a sýte (cestoviny jedzte skôr na obed – sú to sacharidy). Vhodná je aj ryba pripravená na pare so zeleninovým šalátom, grilované mäso s rukolou, zapekaná brokolica s nízkotučným syrom

VEČERA ovplyvní a zavŕši vaše celodenné chudnutie.

Mnohé diéty zakazujú jesť večer po 18. hodine alebo kážu nejesť vôbec. Nič vhodné pre chudnutie. Samy viete, že vás neskôr prepadne vlčí hlad. Ak ste aktívni a do postele sa nedostanete pred polnocou, pokojne môžete jesť tri hodiny pred spaním. Samozrejme, nie pizzu, cestoviny alebo pár krajcov chleba. Večer telo už nepotrebuje toľko energie, koľko je v týchto jedlách. Prebytok si uloží do zásoby v podobe tuku. Po týždňoch takejto životosprávy ľahko zistíte, že namiesto bikín potrebujete celé plavky a šatku okolo pása. Na večeru si vyberajte jedlá, ktoré majú málo sacharidov a tukov.
Na večeru si určite nedávajte toast z bieleho chleba s maslom, šunkou a tučným syrom, večer ich len tak rýchlo nespálite. Radšej si dajte zelený listový šalát s cherry paradajkami a mozzarellou, majú málo kalórií a skvele to chutí s balzamovým octom. Na večeru si dajte aj kuracie prsia s ryžou natural, šopský alebo grécky šalát, rybu na rastlinnom tuku s dusenou zeleninou. 

Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie.

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 16:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist