Ako schudnúť STRUKOVINY vás zasýtia, RECEPTY.
Recepty na jedlá zo strukovín môžete využiť nielen ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo.
Strukoviny dodajú vášmu organizmu nenahraditeľné aminokyseliny z bielkovín. Už 100 gramov strukovín denne spĺňa ideálne množstvo aminokyselín pre dospelého človeka.
Večer vám strukoviny pomôžu predchádzať nočnému vyjedaniu chladničky, a čo je najdôležitejšie, pomôžu vám schudnúť.
Aj strukoviny však zaraďte do jedálneho lístka na chudnutie v prijateľnej miere. Konzumovať ich môžete aj denne, ale ustrážte si veľkosť porcie.
Strukoviny sú lacnou a pritom vynikajúcou potravinou na chudnutie.
Strukoviny obsahujú aj tuk, avšak ten je rastlinného pôvodu, teda ten dobrý, ktorý organizmus potrebuje. Nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zo strukovín prijmete, sú nevyhnutné pre vstrebávanie mnohých vitamínov a fungujú ako prevencia proti srdcovo cievnym chorobám.
Fazuľa, sója, hrach, cícer, bôb a šošovica obsahujú veľké množstvo bielkovín, takže pri chudnutí sú nielen z cenového dôvodu dobrou náhradou za mäso a naviac majú vysokú sýtiacu schopnosť.
Strukoviny obsahujú veľa vlákniny, čím zlepšujú spracovávanie stravy a pomáhajú predchádzať zápche.
Sacharidy zo strukovín sa starajú o prísun potrebnej energie a o dostatočné zasýtenie, ktoré funguje na princípe vyváženej hladiny cukru v krvi. Strukoviny nespôsobujú výkyvy glukózy, takže budete dlhšie zasýtení a nemal by vás prepadnúť vlčí hlad.
Nezanedbateľný je aj obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov v strukovinách, čím pomáhajú aj pri regenerácii zoslabnutého a diétami vyčerpaného organizmu.
Nafukovanie po konzumácii strukovín spôsobujú látky obsiahnuté v šupkách, preto ich môžete odstrániť prepasírovaním, prípadne uvarte vybranú strukovinu s bazalkou, šalviou, feniklom alebo morskými riasami. Proti nadúvaniu zaberá aj vyliatie nálevu, v ktorom sa strukoviny nachádzajú.
Na prípravu strukovín je vhodné ich namáčanie pred varením. Skrátime tak dobu ich varenia a zbavíme ich lektínov, ktoré môžu byť v surovom stave pre telo škodlivé a zlepšíme tak aj stráviteľnosť strukovín.
Fazuľa sa nesmie jesť surová (na rozdiel od iných strukovín), nakoľko obsahuje jedovatý toxalbumín, ktorý sa varom (dusením nie) zničí. Suchú fazuľu je vhodné namočiť 10 až 12 hodín pred varením do studenej vody, aby napučala a rýchlejšie sa uvarila.
RECEPTY NA JEDLÁ A ŠALÁTY ZO STRUKOVÍN.
Fazuľový šalát s paprikou
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
300 g suchej alebo konzervovanej fazule, paprikové struky v oleji, cibuľa, mleté čierne korenie, citrónová šťava, soľ
Postup
Do uvarenej alebo scesenej konzervovanej fazule pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a papriku nakladanú v oleji pokrájanú na rezance aj s trochou olejového nálevu. Premiešame, dochutíme a necháme vychladiť.
Fazuľový šalát s pórom
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
500 g drobnej fazule, pór, 1 PL oleja, ocot, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať
Postup
Prebratú a umytú fazuľu namočíme na noc do studenej vody. Na druhý deň ju uvaríme domäkka. Pór omyjeme, očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Zmiešame s uvarenou fazuľou, olejom, ochutíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame vychladený.
Fazuľový šalát s tofu
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
250 g fazule, 100 – 150 g bieleho tofu, cibuľa, biely jogurt, sójová omáčka, 100 g šampiňónov, olej, ochucovadlo (Vegeta a pod.)
Postup
Fazuľu deň vopred namočíme. Uvaríme ju a prepláchneme. Ak použijeme konzervovanú, len ju scedíme. Pridáme nakrájanú cibuľu, jogurt, olej, ochucovadlo, tofu pokrájané na kocky a marinované v sójovej omáčke Dôkladne premiešame. Môžeme pridať aj opražené šampiňóny. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.
Pikantný fazuľový šalát
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
cibuľa, konzerva sterilizovaných kukuričných zŕn, konzerva sterilizovanej fazule, ocot, olej, cesnak, cukor, čili korenie, soľ, hlávkový šalát (prípadne ľadový)
Postup
Nasekaný cesnak zmiešame so soľou, čili, octom, cukrom a olejom. Sterilizovanú kukuricu a fazuľu zlejeme a necháme odkvapkať, vložíme do cesnakového nálevu pridáme natrhaný hlávkový šalát a nakrájanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a ochladíme.
Šalát z bielej fazule
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
400 g sterilizovanej bielej fazule, 2 sterilizované uhorky, 2 šalotky, strúčik cesnaku, 4 PL olivového oleja, 2 PL bieleho vínneho octu, 2 PL pikantného kečupu, petržlenová vňať
Postup
Na nálev rozšľaháme olej, ocot a kečup, pridáme pretlačený cesnak, soľ a premiešame. Uhorky nakrájame na drobné kocky, cibuľu na kolieska, vložíme do misy, pridáme scedenú a odkvapkanú sterilizovanú fazuľu, zalejeme nálevom, premiešame a na chladnom mieste necháme 60 min. odležať. Šalát podávame posypaný nasekanou petržlenovou vňaťou.
Šalát z červenej fazule
4 porcie
Suroviny a ingrediencie
300 g sterilizovanej červenej fazule, 2 struky zelenej papriky, struk červenej papriky, 100 g balkánskeho slaného syra (Feta, Akavi a pod.), 100 g sterilizovaných kukuričných zŕn, 2 cibule, olivový olej, citrón, cukor, mleté biele korenie, soľ
Postup
Umyté a očistené papriky a cibuľu nakrájame na menšie kúsky. Posolíme a necháme aspoň 10 minút odstáť. Potom pridáme scedenú červenú fazuľu, kukuričné zrná a nakrájaný syr Feta. Zalejeme nálevom pripraveným z olivového oleja, cukru, citrónovej šťavy a soli. Dochutíme mletým bielym korením.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)