Ako schudnúť TEKVICA je nízkokalorický zázrak na CHUDNUTIE.
Tekvicou môžete hlavne pri chudnutí chutne nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo pripraviť si z nej lahodné a zdravé hlavné jedlo.
Tekvica je výbornou potravinou, ktorá vám pomôže schudnúť bez hladovania.
Tekvica má v našej kuchyni obrovské využitie ako kvalitná, chutná a pritom nízkokalorická potravina.
Z tekvice sa dajú pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i štipľavo.
Pravidelná konzumácia tekvice dokáže už po týždni viditeľne zlepšiť činnosť vášho metabolizmu, narušeného predchádzajúcim nepravidelným a tučným stravovaním.
Dužina tekvice je bohatá na vodu, obsahuje jej až 90%, zlepší váš pitný režim.
Tekvica účinkuje aj ako jemné a šetrné preháňadlo.
Tekvica je nielen typickou letnou zeleninou, ale aj veľmi chutnou a diétnou potravinou. Zasýti vás, pomôže vám zlepšiť trávenie a vášmu telu dodá bohatú dávku vitamínov, minerálov i balastných látok.
Tekvica sa čoraz viac dostáva do povedomia našej populácie, a to nielen na Halloween, ale hlavne vďaka svojim nutričným vlastnostiam a širokým možnostiam využitia.
Tekvica je ľahko stráviteľná potravina, obsahuje len minimum kalórií.
100 g tekvice obsahuje len 37 kcal, 1 g bielkovín, 7,5 g sacharidov, z čoho cukry tvoria len 1,7 g, 0,5 g vlákniny a iba 0,2 g tuku.
Pri chudnutí ňou môžete tekvicou nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo si ju pripraviť ako zdravý hlavný chod.
Stravovanie s tekvicou je nielen účinný, ale v prvom rade zdravý spôsob, ako sa rýchlo a natrvalo zbaviť prebytočných kilogramov, schudnúť.
Vysoký obsah vlákniny v tekvici podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka.
Tekvicu môžete sterilizovať ako kompót, môžete ju využiť na varenie polievok, hlavného chodu, ako prílohu k hlavnému jedlu, dokonca aj grilovať, zapiecť v rúre alebo vyprážať namiesto bravčového rezňa.
Tekvica obsahuje veľa vitamínov - hlavne A, C a vitamínmi skupiny B.
Vitamín B2 – riboflavín z tekvice zlepšuje štiepenie tukov a cukrov.
Tekvica pôsobí ako jemné preháňadlo šetrné voči črevám.
Tekvica obsahuje v značnom množstve antioxidant beta-karotén, ktorý bráni poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Ďalším významným antioxidantom obsiahnutým v tekvici je vitamín E.
Zo semienok nabitých vitamínmi a minerálnymi látkami sa lisuje kvalitný tekvicový olej. Jeho farba je tmavozelená a má nenapodobiteľnú orechovú vôňu. Tekvicový olej sa lisuje za studena, takže sa v ňom uchovávajú všetky hodnotné látky. Je vhodný na prípravu šalátov, polievok, omáčok i na dochucovanie jedál. Konzumácia tekvicového oleja povzbudzuje krvný obeh a napomáha znižovaniu cholesterolu v krvi.
Kyselina pantoténová a kyselina nikotínová pozitívne pôsobia na cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Jadierka z tekvice dodávajú organizmu nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu vitamínu D.
Tekvica pomáha ľuďom so zhoršenou cirkuláciou krvi, aj s problémovým trávením. Dokonca sa odporúča aj pri ľahkých otravách či poruchách spánku.
Tekvica svojím zložením pomáha pri regenerácii pečene.
Tekvica je zásobárňou minerálov meď, železo, horčík a draslík. Draslík pomáha vyplavovať tela prebytočné soli, čím pomáha mierniť reumatizmus a dnu.
Ak budete poctivo dodržiavať náš diétny jedálny lístok, za dva týždne sa vám podarí zhodiť neuveriteľných šesť až osem kíl bez toho, aby ste hladovali.
Jedálny lístok s využitím tekvice, ktorý vám pomôže zdravo schudnúť.
1. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou
Obed – sýta zeleninová polievka s tekvicou a zemiakmi
Večera – v rúre pečená tekvica s korením
2. deň
Raňajky – ovocná ovsená kaša, tekvica
Obed – zeleninová polievka, tekvicový koláč pripravený z celozrnnej múky
Večera – veľká ovocná misa s jablkami, hruškami a citrusmi
3. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou
Obed – zeleninová polievka, tekvica plnená mäsom a ryžou
Večera – ananásovo-tekvicový šalát s krutónmi
4. deň
Raňajky –smoothie s tekvicovým pyré, banánom, jogurtom, medom a drveným ľadom
Obed – zeleninová polievka, dusená tekvica s čili papričkami
Večera – dusená tekvica so syrom a hríbmi
Recepty na jedlá využívajúce tekvicu.
Plnená tekvica s ryžou
počet porcií4
Ingrediencie
- menšia biela tekvica alebo cuketa
- mleté mäso
- varená ryža
- vajcia
- soľ
- cibuľa
- mletá paprika
- olej
Postup
Tekvicu očistíme, rozkrojíme po dĺžke, vydlabeme semienka, a spodok skrojíme, aby stála rovno. Osolíme, v mise vymiešame mäso, ryžu, vajcia, cibuľu, mletú papriku, soľ a naplníme tekvicu. Plech potrieme olejom, položíme naň vyplnenú tekvicu, znova ju potrieme olejom a pečieme v rúre ¾ hodiny. Podávame s varenými zemiakmi, šalátom a tatárskou omáčkou.
Plnená tekvica s mäsom
počet porcií4
Ingrediencie
- 1 malá tekvica,
- 1/2 kg mletého mäsa (chudá bravčovina)
- cibuľa
- cesnak
- čierne mleté korenie
- červená paprika
- vajce
- soľ
- 1 suchý celozrnný rožok.
Postup
Tekvicu ošúpeme a s lyžicou vydlabeme. Ostatné suroviny zmiešame s mletým mäsom. Rožok pred zmiešaním namočíme do studenej vody a vytlačíme. Celú mäsovú zmes naplníme do tekvice dáme do pekáča polejeme olejom a pečieme v stredne horúcej asi cca 1. hod.
Tekvicové placky plnené zeleninou
počet porcií4
Ingrediencie
- 1 tekvica
- 2 vajíčka
- mleté čierne korenie
- vegeta
- 1-2 strúčiky cesnaku
- hladká múka na zahustenie
- olej
- syr eidam
- mrazená zelenina
Postup
Tekvicu nastrúhame, pridáme obe vajcia, okoreníme, pridáme vegetu, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Na oleji upečieme placky. Potom na masle udusíme mrazenú zeleninu. Na tanier poukladáme placky, na ne položíme zeleninu, prikryjeme druhou plackou a posypeme strúhaným syrom.
Falošná hydinová polievka
počet porcií4
Ingrediencie
- Vnútorná dužina z tekvice (semenná časť)
- 1 dcl oleja
- väčšia mrkva
- soľ
- celé korenie čierne a nové
- vegeta
- vajce a hrubá múka na strúhance
- petržlenová vňať
Postup
Do mierne osolenej vody dáme vnútro s tekvice, pridáme korenie a prikryté pomaly varíme minimálne hodinu. Na oleji popražíme na jemno nastrúhanú mrkvu. Keď sa olej zafarbí do ružova vlejeme do vývaru a krátko povaríme. Do scedeného vývaru zavaríme buď strúhance alebo drobné halušky, dochutíme vegetou a petržlenovou vňaťou. Kto chce môže do polievky pridať i nakrájanú koreňovú zeleninu.
Mrkvová polievka s cukinou alebo s tekvicou
počet porcií4
Ingrediencie
- 2 mrkvy
- 150g cukiny alebo tekvice
- 1 zemiak
- 3 dl vody
- 1dl mlieka
- pár kvapiek oleja
- zelená vňať
Postup
Mrkvu očistíme, umyjem a spolu s očistenou cukinou alebo tekvicou pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do mäkka.. Potom pridáme mlieko, povaríme a dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Tekvicová polievka s kuracím mäsom
počet porcií8
Ingrediencie
- 250g tekvice
- 50g kuracieho mäsa
- 2 zemiaky
- 100ml mlieka
Postup
Tekvicu ošúpte, pokrájajte na malé kúsky a uvarte spolu so zemiakmi domäkka. Kuracie mäso uvarte. Všetko spolu rozmixujte a pridajte mlieko.
Tekvicovo-mrkvová kaša
počet porcií1
Ingrediencie
- 70g tekvice
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- pár kvapiek oleja
Postup
Tekvicu nakrájajte na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájajte na malú kúsky. Zemiak očistite a všetko spolu uvarte vo vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, pridajte rastlinný olej a premiešajte.
Cuketovo - tekvicová polievka
počet porcií8
Ingrediencie
- 1/2 tekvice
- 1 malá cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 PL hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- kari
- petržlenová vňať
- kôpor
- vegeta
- bazalka
Postup
Cibuľku najemno pokrájame a spolu s prepasírovaným cesnakom opražíme na oleji. Tekvicu a cukinu si pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuľke. Krátko orestujeme a zalejeme vodou. Takto pripravenú zeleninu osolíme, pridáme dostatok mletého čierneho korenia. Ďalej pridáme štipku vegety, 2 malé lyžičky kari korenia, petržlenovú vňať a trochu kôpru. Posypeme bazalkou a varíme, kým tekvica a cuketa nie sú mäkké. S trochou vody si rozmiešame múku a pomaly za stáleho miešania prilejeme do polievky. Varíme asi 5 min. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme a môžeme podávať. Na ozdobu použijeme petržlenovú vňať.
Mixovaná zeleninová polievka
počet porcií6
Ingrediencie
- mrkva
- kaleráb
- zeler
- petržlen
- cibuľa
- cesnak
- paradajka
- paprika
- tekvica s dužinou
- soľ
- vegeta
- olej
- hladká múka
- mlieko
- syr
Postup
Zeleninu podľa vlastnej chuti očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej a vegetou dochutenej vode. Potom všetko rozmixujeme, prepasírujeme a vrátime do hrnca. Pridáme zásmažku (z trošky oleja, 1 zarovnanej PL hladkej múky), prilejeme mlieko (podľa vlastnej chuti) a keď polievka zovrie môžeme (ale nemusíme) pridať najemno nastrúhaný syr.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)