Ako schudnúť Toto by ste mali vedieť pred ZAČIATKOM CHUDNUTIA.

28.07.2014 15:29

Za svoje zdravie i za svoju tučnotu sme si zodpovední sami. Sami sme zodpovední za to, ako vyzeráme, akú máme postavu. Sami si vyberáme, čo zjeme, čo vypijeme, aké pohybové aktivity vykonávame počas týždňa.

Aj vy určite viete, akú tabletku si dať pri bolestiach hlavy, no väčšina z vás nevie ako bolestiam hlavy predchádzať. Veľmi málo ľudí si uvedomuje čo je potrebné robiť pre svoje zdravie skôr, než sa objaví nejaký zdravotný problém, a tým je aj tučnota.

Aj veľké predsavzatie schudnúť často stroskotá ak nastúpi pocit silného hladu. Počas priberania sme sa mu bránili najedením sa. Železná logika velí, že pri chudnutí sa musí diať pravý opak. A toto je základná logická chyba chudnutia. Žiadna vôľa nie je taká silná, aby pocitu hladu, ktorý je človeku daný, odolávala.  Pri chudnutí sa bude diať to isté, čo aj doposiaľ. Keď príde chuť najesť sa, tak sa najete. Čas jedenia je presne určený vašim zaužívaným stravovacím režimom.

Principiálne platí, že každá choroba je daň za prejedanie, za zlé stravovanie. K negatívam súčasného stravovania patria tieto otrasné zistenia.

  • denne konzumujeme veľa cukru, až 70 kg na osobu v jednom roku,
  • ročne skonzumujeme 12 krát viac solí, ako potrebujme,
  • živočíšne tuky tvoria objemovo až 80% všetkých tukov z našej stravy,
  • zjeme veľa živočíšnych bielkovín a zanedbávame príjem rastlinných bielkovín.

Prečo sme napriek pravidelnému prejedaniu stále hladní.

Určite sa vám často stáva, že sa počas dňa niekoľko krát dobre najete. Dáte si kompletný obed, polievku, hlavný chod, zákusok. Neskôr si sadnete k televízoru, spokojne pozeráte televízny program a zrazu dostávate chuť na niečo. Niečo by ste zjedli, no neviete čo. Tieto chúťky sú dôkazom toho, že telo v priebehu dňa nedostalo to, čo potrebuje a preto si to prostredníctvom neúprosných chúťok pýta. Máte stále na niečo chuť, hoci ste sa pred chvíľou dobre najedli. Varená strava neobsahuje  žiadne  enzýmy,  tie  sa  ničia  už pri  40 stupňoch Celzia. Varená strava neobsahuje takmer žiadne vitamíny. Tie sa varením tiež ničia. Pokiaľ jete len varenú stravu, vaše telo nedostáva vitamíny, enzýmy a tak si stále niečo pýta a to sú tie chúťky, ktoré pociťujete.

Zjedli ste v priebehu dňa niečo surové? Bohužiaľ väčšina z vás asi nie. Musíme konštatovať, že príroda je vo svojej podstate veľmi múdra. No a ako dobrí konzumenti modernej doby pridajme k tomu ešte fajčenie, alkohol, nedostatok pohybu a stres a je nám jasné, prečo nie sme zdraví, prečo máme takú postavu.

Hlad je potreba výživy a energie, ktoré si telo pýta. K tomu, aby organizmus zásobil svojich mnoho miliárd buniek energiou a stavebnými látkami, potrebuje takmer 50 rôznych živín. Mikroživiny sú aj  cukry, tuky a práve tých má človek s nadváhou väčšinou v strave prebytok.

Pred tým ako sa pustíte do diétovania, začnite sa vzdelávať. Telo človeka reaguje na každú vonkajšiu zmenu a dokáže si prispôsobiť látkovú premenu - metabolizmus. Najúčinnejší spôsob, ako schudnúť a získať optimálnu hmotnosť, je zmeniť a neskôr dodržiavať zásady zdravej životosprávy, zmeniť svoju kalorickú bilanciu - znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie, a uplatňovať zásady zdravého, nie drastického chudnutia.

Základné zásady, ktoré by ste mali pri chudnutí dodržiavať. 

  • chudnutie si starostlivo naplánujte a psychicky sa naň pripravte, porovnajte si všetky výhody a nevýhody chudnutia
  • prehodnoťte svoju životosprávu a zistite akých chýb sa dopúšťate
  • postavte si reálne a dosiahnuteľné ciele (čiastkové, i konečný cieľ)
  • vzdelávajte sa a získajte dostatok znalostí o vhodných potravinách a stravovaní počas znižovania váhy a neskôr aj pri udržiavaní zníženej hmotnosti
  • pripravte si koncepciu stravovania, stravovacie menu počas znižovania hmotnosti, spôsob zmeny nakupovania potravín i vhodné recepty na prípravu zdravých jedál
  • vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá vyhovuje vašej aktuálnej telesnej kondícii, zdravotným možnostiam a povahe
  • pripravte si cvičebný program a naplánujte časový harmonogram cvičenia
  • stanovte si týždenné tempo znižovania váhy (nemalo by byť vyššie ako 1,5kg)
  • vnútorne sa pripravte aj na negatívne stránky chudnutia a ako ich zvládať
  • redukčný režim začnite dodržiavať až vtedy, keď na chudnutie máte dostatok času a ste v psychickej pohode

Základom zdravého a úspešného chudnutia je pravidelná a vhodná strava.

  • Začnite raňajkami, ktoré by mali byť do 2 hodín po prebudení,
  • nasleduje dopoludňajšia desiata, obed, olovrant a
  • večera, najneskôr 1,5 hodiny pred spaním. Večera by mala obsahovať bielkoviny s nízkym obsahom tuku alebo kombináciu zeleniny a bielkovín.
  • Okrem správneho rozloženia jedla v priebehu dňa je dôležitá aj štruktúra porcií jedál. 
  • Snažte sa obmedziť potraviny s vysokým obsahom tukov (pozor si dávajte tuky v údeninách, tučných syroch, múčnikoch) a sacharidov (okrem sladkostí a sladkých nápojov obmedzte veľkosť príloh v hlavných jedlách).
  • Zaraďte do svojho jedálnička dostatok potravín s obsahom bielkovín, ako sú mliečne výrobky (jogurty a mliečne nápoje do 3 %, syry do 30 %), chudé mäso, ryby, vajcia a vaječné bielka, rastlinné bielkoviny – strukoviny alebo sóju a výrobky z nej.
  • Konzumujte viacej zeleniny (obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny), navodzuje pocit sýtosti a má priaznivý účinok na úpravu metabolických porúch, ktoré sprevádzajú nadváhu. Denne ju zaraďujte minimálne 2 krát (cca 300–400 g / deň). Nezabudnite na 1 porciu ovocia denne, skôr v dopoludňajších hodinách.
  • V neposlednom rade sa sústreďte aj na dostatočný príjem tekutín vo forme nesladených nápojov - stolové a minerálne vody, ovocné, bylinné alebo zelené čaje.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist