Ako schudnúť TUK u MUŽOV, TUK u ŽIEN, ako ich spaľovať.

08.11.2014 16:12

Človek a teda bunky jeho tela získavajú energiu hlavne spaľovaním tukov a cukrov. Avšak nie všetka energia zo stravy, ktorú skonzumujeme, je telom využitá, lebo jeme veľa a veľmi málo sa pohybujeme. 1g tuku obsahuje až 9 kalórií, 1 g cukru obsahuje 7 kalórií a 1 g bielkovín obsahuje 4 kalórie.

Tuk, ktorý ste zjedli a nespálili sa, sa  na 100% uloží v tele ako zásoba - priberáte. Pri cukroch je to na 75% a pri bielkovinách sa prebytok ukladá vo forme tuku len veľmi ťažko.

Rozloženie tuku v tele mužov a žien je rozdielne. 

Zo zdravotného hľadiska je dôležité nielen množstvo, ale i rozloženie tuku v tele.

Ženy majú často tuk nahromadený na stehnách a bokoch a tvar ich tela pripomína hrušku. Preto sa tento typ nadváhy nazýva typ hruška.

U obéznych mužov býva tuk nahromadený najmä v oblasti hrudníka a brucha. Tvar tela pripomína jablko a preto hovoríme o obezite typu jablka.

Tuk u mužov a chudnutie.  

Rozdiel medzi tukom mužov a žien súvisí s jeho rozložením. Tuk, ktorý sa u mužov ukladá v oblasti hrudníka a brucha, je nadbytočný, a tak sa ho telo vcelku ochotne zbavuje, preto muži chudnú relatívne ľahšie.
Tuk u žien a chudnutie.  
Tuk, ktorý sa ženám ukladá na bokoch, stehnách a zadku, má dôležitú funkciu ako energetická zásoba v tehotenstve a počas dojčenia. Vzhľadom na túto dôležitú úlohu je tento tuk voči diétam pomerne odolný, preto sú väčšie ťažkosti s jeho odstraňovaním.
Odstráňte tuky, získajte svaly a budete chudnúť. 
Zlepšenie stavby tela dosiahnete už malými alebo žiadnymi zmenami v hmotnosti. Človek, ktorý stráca tuk miernym tempom, pravdepodobne neuvidí veľkú zmenu na hodnotách pri vážení, ak si posilňuje svaly fyzickým cvičením. Svaly sú skutočne pevnejšie ako tuk, a preto každý nárast svaloviny často vykompenzuje úbytok hmotnosti, ktorý nastal odstraňovaním tuku. Napriek malej alebo žiadnej zmene hmotnosti táto premena telesnej stavby môže mať priaznivé účinky na Vaše zdravie a postavu.

Rozloženie tuku v tele ovplyvňuje rýchlosť chudnutia.  
Rozloženie tuku ovplyvňuje nielen rýchlosť chudnutia, ale aj jeho dopad na zdravie. Obezita zvyšuje nebezpečenstvo množstva závažných ochorení a predčasnej smrti. Je zaujímavé, že podkožný tuk u mužov je významným rizikovým faktorom, kým o podkožnom tuku u žien sa predpokladá, že má menší škodlivý účinok na zdravie. Takže hoci môžu muži ľahšie schudnúť ako ženy, riziko, ktorému sú nadváhou vystavení, je značne väčšie. Žene pri obvode pása väčšom ako 80 centimetrov hrozí takzvaná brušná obezita, ktorá znamená aj vyššie riziko srdcových ochorení. U mužov je hranica obvodu pása 94 centimetrov. Odborníci to vysvetľujú tým, že tuk na bruchu je iný ako inde. Produkuje toxíny, ktoré spôsobujú napríklad vysoký krvný tlak.

Upravte si jedálny lístok obmedzením zlých tukov. 
Napriek tomu, že najhoršími tukmi sú živočíšne, nemusíte sa radikálne vyhýbať bravčovému alebo hovädziemu mäsu. Je dôležité, aby ste si vyberali kvalitné mäso s nižším obsahom tuku, napríklad stehno. Obmedziť by ste mali najmä mastné druhy, ako je bôčik. Mäso je cenným zdrojom železa a bielkovín. Kto konzumuje menej bravčového alebo hovädzieho mäsa, môže ich nahradiť inými druhmi – kuracím, morčacím, králičím, jahňacím či mäsom z mladých zvierat. Nenahraditeľnou súčasťou Vášho jedálneho lístka by mali byť ryby.

Mäso môžete nahradiť alebo kombinovať so strukovinami, ktoré sú tiež bohaté na železo a bielkoviny, Čomu by ste sa mali pri tukoch naozaj vyvarovať? Hoci sme sa naučili variť na rastlinných olejoch a nahrádzať maslo rastlinnými nátierkovými tukmi, problémom ostáva nadmerná konzumácia skrytých tukov. Ide o tuk, ktorý síce nevidíme voľným okom, ale v potravine sa predsa nachádza. Tieto tuky sa do nášho organizmu dostávajú v podobe šľahačky, smotanových mliečnych výrobkov, údenárskych výrobkov, mastných druhov mäsa, tukových koláčov a zákuskov. Väčšina z týchto potravín sa pritom dá nahradiť podobným výrobkom, avšak s nižším obsahom tuku, napríklad smotanový jogurt nízko- alebo polotučným jogurtom, tukové pečivo bežným pečivom a podobne. 

Ako sa stravovať bez zlých tukov. 

Pri dnešnej širokej ponuke surovín sa pokúste vyberať tie najzdravšie a mohli by ste si vybudovať aj zdravý štýl návyk stravovania.

Začať môžete hneď od raňajok. Namiesto praženice s klobáskou si dajme ovsenú kašu (2 šálky) s dvoma lyžicami hrozienok (môže byť aj iné sušené ovocie), 1 lyžicou medu a 1 lyžicou lúpanej slnečnice (semienka môžeme podľa ľubovôle meniť). Vypite pohár pomarančového džúsu. Tradičné raňajky sú plné tuku a budú sa dlho tráviť. Po zdravých raňajkách získate dostatok energie, ktorá bude dlho držať bunky v pohode. Uvoľní sa aj žlčník a organizmus získa dostatok vlákniny, vitamínov, minerálov a fytochemikálií, ktoré chránia pred aterosklerózou, cukrovkou a rakovinou. Po zdravých raňajkách môžete organizmus fyzicky zaťažiť skôr a viac ako po tých tradičných.

Keď sa nám zdá náročné vzdať sa našich zaužívaných raňajok, minimum, ktoré by sme v našom stravovaní mohli upraviť, je, že prirodzený tuk začneme konzumovať nalačno pred raňajkami. Je to najvhodnejší spôsob, ako ho dostať do tela, a pritom stačí tak málo. Skôr, ako si sadneme k raňajkám, zjedzme tri vlašské orechy, prípadne päť tekvicových jadierok alebo lieskových orechov či iných orieškov. Majú najlepší účinok pri rozklade zvyškových nasýtených mastných kyselín a obnovujú hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi. Ideálne by bolo, keby sme si zvykli aspoň dva razy do týždňa konzumovať ryby. Ich tuk je výnimočný napriek tomu, že ide o živočíšny druh. Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených kyselín. 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist