Ako schudnúť VAJCIA CHOLESTEROL a CHUDNUTIE.

31.08.2014 02:57

Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny a aj pri chudnutí môžete každý deň jedno vajce zjesť. 

Hlavne pri chudnutí je dôležité ako upravené vyjcia zjete. Určite by ste sa mali vzdať sýtej praženice doplnenej množstvom slaniny. Takto konzumované vajcia sú zdrojom obrovského množstva kalórií, a teda aj jedlom na priberanie, nie na chudnutie.

Vajcia zohrávajú dôležtú úlohu v diétach a pri úbytku váhy, jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.

Prestaňte sa báť cholesterolu a tukov vo vajciach.

Hladinu cholesterolu v krvi neovplyvňuje ani tak obsah samotného cholesterolu v prijatej strave, ale predovšetkým nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín a tzv. transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v lacných margarínoch, pokrmoch pripravených fritovaním, v hotových jedlách a podobne.

Ak zo stravy úplne vylúčime cholesterol, vlastnú tvorbu a odbúravanie cholesterolu v našom tele tým vôbec neovplyvníme – a tá je pre jeho výšku rozhodujúca. Kedysi bolo vajíčko v rámci nízkocholesterolovej diéty zakázané. Zistilo sa však, že cholesterol sa môže v krvi dokonca znižovať tzv. mechanikou spätnej väzby. To znamená, ak má telo veľký prísun cholesterolu zo stravy, jeho tvorba organizmom sa zablokuje.

Jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje zhruba 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy.

Takmer dvojnásobné množstvo cholesterolu sa v porovnaní s kuracími vajciami nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky.  Zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.

Vajíčko neobsahuje nijaké nasýtené tuky, nijaké nebezpečné transformy mastných kyselín, naopak, obsahuje lecitín znižujúci cholesterol a viacero vitamínov.

Na trhu sú ponúkané aj Omega vajcia, ktorých výnimočnosť spočíva vo vysokom obsahu omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, nosnice sú totiž kŕmené surovinami bohatými na tieto zložky. Omega-3 mastné kyseliny obsahujú predovšetkým morské ryby, tých však jeme málo. Sú to pre život nevyhnutné mastné kyseliny, ktoré znižujú  riziko srdcovo-cievnych ochorení. Zatiaľ kým v bežnom vajíčku je 20 mg omega-3, v Omega vajci je týchto prospešných kyselín o 100 mg viac. Pritom z hľadiska energie i obsahu celkového tuku sú na tom rovnako.

Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stále miesto, keďže sú chutné a obsahujú kvalitné živiny.

Nenahraditeľnou výhodou vajec pri chudnutí je najmä vysoký obsah bielkovín. Bielkoviny z vajec dokáže ľudský organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.

Tuky obsiahnuté v žĺtku vajca sú pri chudnutí vyhovujúce, keďže obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú. Nenasýtené tuky v ňom navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj  riziko tvorby krvných zrazenín.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist