Ako schudnúť VÁŽTE sa tak, aby ste neprestali chudnúť.

02.10.2016 03:17

Rizikom každodenného váženia je, že každá diéta so sebou prináša aj obdobie, kedy váha stagnuje. U niektorých typov postáv to môže trvať aj relatívne dlhšiu dobu, čo vás môže poriadne vystresovať a znepokojiť.

Súčasné vytváranie svalovej hmoty a odbúravanie tukov je najlepším spôsobom ako natrvalo schudnúť.

Pri chudnutí si uvedomte, že vaša hmotnosť počas dňa kolíše, večer je vyššia ako ráno.

Nezabúdajte, že úspešnosť chudnutia závisí najmä od vašej psychiky. Preto sa vyvarujte činnostiam, ktoré vás zbytočne pri chudnutí deprimujú. Môže medzi ne patriť aj zbytočne časté váženie.

Pokiaľ chcete schudnúť až príliš rýchlo, zväčša sa na váhu staviate aj niekoľkokrát za deň a to má za následok stupňujúce sa znechutenie pri pohľade na nemeniacu sa hmotnosť a rezignáciu, prípadne sa pustíte do hladovania, čo vám pri chudnutí prinesie len dočasný efekt a čoskoro vám váha ešte rýchlejšie  stúpne, často i nad pôvodnú hranicu.

Aj keď telesná hmotnosť je jedným z ukazovateľov zdravia, netreba to s jej sledovaním preháňať.

Pokiaľ pri chudnutí i cvičíte, úbytok váhy môže byť o niečo pomalší.

Súvisí to s tým, že pri cvičení sa vám tuk začína nahradzovať svalovou hmotou, ktorá je ťažšia ako tuk. Na oblečení cítite, že chudnete, ale ručička váhy sa nepohne. Preto sa raz týždenne okrem váženia i merajte po obvodoch. Tak zistíte, že chudnete i napriek tomu, že váha ukazuje stále rovnaké číslo.

Váženie hmotnosti je dôležité, avšak ešte smerodajnejšie by pre vás mali byť čísla, ktoré vám ukáže meter. Často sa totiž stáva, že človek je sklamaný z váhy napriek tomu, že sa maximálne snaží. To zapríčiní pochybnosti o úspešnosti chudnutia a niekedy spôsobí aj demotiváciu. Aby ste takýmto sklamaniam zabránili, musíte okrem váhy pravidelne merať aj obvody najdôležitejších partií, ktoré sa snažíte vyformovať.

Dôvodom tejto nevyhnutnosti je fakt, že svaly sú objemovo a váhovo menšie ako tuk.

Váženie nespôsobuje, že vám kilá môžu pribúdať. Často je opakované váženie prejavom stresu z vlastnej nadváhy, a to môže viesť neraz až k nasadeniu drastickej diéty a následnému jo-jo efektu.

Taktiež sa stáva, že pri dlhodobom chudnutí sa môže na niekoľko týždňov pokles váhy zastaviť a potom zase obnoviť. Je to prirodzená reakcia tela, ktoré sa prispôsobuje novým podmienkam životosprávy a stravovania.

Ženy musia pri vážení brať do úvahy aj fakt, že dva až tri dni pred menštruáciou a počas nej zvykne váha v dôsledku nahromadenia tekutín v tele stúpnuť až o 1 – 2 kg. Občasné mierne kolísanie telesnej váhy (0,5 – 1 kg) je prirodzené, netreba sa preto z dlhodobého hľadiska znepokojovať.  

Kvôli presnosti váženia si zaobstarajte určite digitálnu váhu, ale nie až takú, ktorá váži na desatiny či nebodaj stotiny kilogramu. A to z toho dôvodu, lebo takéto maličké desatinné rozdiely v hmotnosti ovplyvní napríklad aj to, že vypijete pohár vody. Vy sa dostanete zbytočne do stresu, lebo zistíte, že máte o 20 dekagramov viac ako ráno, ale to nie sú tuky.  

Rady ako by ste sa počas chudnutia mali správne vážiť a merať.

  • Určite sa nevážte každý deň.
  • Optimálne je, ak sa budete vážiť raz do týždňa a vždy za rovnakých podmienok. Ráno, nalačno a bez oblečenia. Len vtedy získate reálne informácie o svojej hmotnosti, ktoré si môžete navzájom aj porovnávať.
  • Taktiež platí, že je lepšie veriť vlastnému oblečeniu ako váhe, pretože okrem hmotnosti je dôležitým údajom aj obvod vášho pásu. Preto nezabúdajte, že každodenným vážením si škodíte fyzicky i psychicky, čo vám vôbec neprospieva. Dajte si odstup od váhy a držte sa v psychickej pohode. Lebo iba tá zabezpečí, aby ste mohli chudnúť bez stresu a zdravím spôsobom.
  • Merajte si zásadne najdôležitejšie časti tela, na ktorých sa najviac odrazí fyzická aktivita a úprava jedálnička. Medzi tieto patrí obvod hrudníka, pása, bokov, stehna, lýtka, biceps, predlaktie. Obvody vždy merajte cez najširšiu, alebo naopak najužšiu časť.
  • Cez najširšiu časť meriame hrudník, boky (tu berieme do úvahy aj najširšiu časť zadku, čiže meriame boky okolo najširšej časti zadku), stehná, lýtka, biceps (približne v strede medzi ramenným a lakťovým kĺbom) a predlaktie. Končatiny sa merajú každá osobitne (čiže zaznamenávame ľavé predlaktie, pravé predlaktie a podobne).
  • V najužšej časti meriame pás – u mnohých ľudí je v rovine najužšej časti umiestnený pupok, nemusí to však byť pravidlom. Nespoliehame sa teda na pupok, ale na najužšiu časť.
  • Ako merací nástroj je najlepšie použiť dobre čitateľný krajčírsky meter. Je dôležité byť uvoľnený a nesťahovať brucho ani svaly. Tiež je nevyhnutné byť vyzlečený, ideálne pred veľkým zrkadlom, aby bolo možné skontrolovať, či meter sedí presne. Nemôže byť voľný, ani príliš stiahnutý. Musí pohodlne priliehať k povrchu tela.
  • Frekvencia merania je nižšia ako pri vážení, ideálne je merať sa jedenkrát mesačne. Je dobré určiť si ľahko zapamätateľný dátum a vyznačiť si ho do kalendára. Napríklad každú prvú nedeľu, alebo vždy prvý či posledný deň mesiaca. Maximálne však raz za dva týždne, vždy v ten istý deň a v rovnakom čase (ráno a nalačno).
  • Na rozdiel od váženia sú zmeny telových objemov merateľné až pri redukcii niekoľkých kilogramov. Hlavne na začiatku chudnutia u ľudí s vysokou nadváhou sú zmeny telesných objemov nepatrné, a preto sa odporúča vykonávať kontrolné merania telových objemov najskôr 3 až 4 týždne po začatí chudnutia. 

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist